Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, prvni porod jsem mela hororovy, v nepratelske porodnici, zakonceny vexem. U druheho jsem se vazne rozhodovala, jestli nepozadat u cisare, mela jsem strasny strach o dite i sebe, proste jsem mela trauma z prvniho porodu. Nakonec jsem rodila s dulou, ktera je povolanim detska sestra a vyklubal se z toho krasny zazitek. To ze tam nekdo je, pomaha od bolesti a navadi te celym porodem, bylo pro me k nezaplaceni. Uz jen to, ze za me zavolala PA, kdyz jsem ji potrebovala, ale ostychala se ji zavolat, byla strasna pomoc. jo a doporucila mi porodnici. S PA, ktera me rodila, se uz znala a rodily me spolu. Konecne jsem se pri druhem naucila tlacit a porodila spontalne
Je to o povaze. Chapu, ze pro nekoho je zbytecna, ale ja jsem zrovna clovek, ktery potrebuje trochu individualnejsi pistup. Klidne napis SZ.
@terinka4444 píše:
A do všeho kecáještě je potřeba ale dbát na to, aby porodnice, co vybereš umožňovala dva lidi u porodu, jako dulu a otce, ne každá nemocnice tohle umožní.
Co na tom, že se tam už nevejde porodník…Já nevím, že se z porodu dělá taková věda, že se snad bez doprovodu neporodí. Děláte z toho, dámy, kovbojku.
@Burj Chalifa píše:
Co na tom, že se tam už nevejde porodník…Já nevím, že se z porodu dělá taková věda, že se snad bez doprovodu neporodí. Děláte z toho, dámy, kovbojku.
@terinka4444
Ono naše maminky nám nemohly předat zkušenosti. Ale v soucasné dobe lze naštěstí najít funkcni informace a získat porodni sebedůvěru uz v těhotenství. Myslím, ze PA, ktere se sdružují v unii porodnich asistentek, se lze i mailem na cokoli ptat a díky tomu zena je více jistější. A ano, vse je v hlavě. Mám velmi podobnou zkušenost.
To, co jsem měla možnost se dozvědět z knih, by mely mít možnost vědet předem všechny budoucí maminky, protože díky mnohým tipům jsem porodila tak snadno a radostně. Uměla jsem použit kontrakci k uvolnění děložního hrdla. A další „finty“. Jde pouze o snadný přístup k informacím. To je to, co tu chybi, sama jsem jak detektiv hledala, co u porodu muzu opravdu udělat, aby byl porod co nejméně bolestivý a hlavně, aby se ta velká energie, ktera při porodu tělem proudí, vzniká, použila k narozeni miminka, ktere take porod zvládne a je bez poporodnich traumat.
Dula nebo soukroma PA při porodu v porodnici take chrání maminku před zbytečným vyrusovanim, před zbytečnými monitory a jinými zásahy, protože je zkušená a mnohe pozná i bez přístrojů. A pokud vzniká problém, reaguje podle toho.
No, někdy se rodí lépe jen s PA a dulou..porodník ideálně má stát u dveří s rukama za zády. Maminka s kompetentní a empatickou podporou si většinou vystačí sama.
Já jsem u prvního porodu dulu neměla..pocit nic moc, PA jsem viděla poprvé při porodu, otec dítka byl sám rád že je rád. K druhému jsme chtěli dulu(důležité je si lidsky sednout, schůzky jsou minimálně tři a taky se dá kdykoliv zavolat nebo konzultovat)..bohužel porod byl tak rychlý, že to nestihla. Ale už ta péče v těhu a před porodem byla super a vím, že kdyby se k porodu dostala, tak by to bylo taky skvělý (kdyby byl býval trval déle).
Kamarádka měla první porod vyvolávaný, k druhému měla dulu (přirozený) a naprostá spokojenost, krásný zážitek.
Ideální by byla péče PA, která by pak byla i u porodu. bohužel, zatím to v mnoha porodnicích nejde. ![]()
@Bubiii píše:
@terinka4444Ono naše maminky nám nemohly předat zkušenosti. Ale v soucasné dobe lze naštěstí najít funkcni informace a získat porodni sebedůvěru uz v těhotenství. Myslím, ze PA, ktere se sdružují v unii porodnich asistentek, se lze i mailem na cokoli ptat a díky tomu zena je více jistější. A ano, vse je v hlavě. Mám velmi podobnou zkušenost.
To, co jsem měla možnost se dozvědět z knih, by mely mít možnost vědet předem všechny budoucí maminky, protože díky mnohým tipům jsem porodila tak snadno a radostně. Uměla jsem použit kontrakci k uvolnění děložního hrdla. A další „finty“. Jde pouze o snadný přístup k informacím. To je to, co tu chybi, sama jsem jak detektiv hledala, co u porodu muzu opravdu udělat, aby byl porod co nejméně bolestivý a hlavně, aby se ta velká energie, ktera při porodu tělem proudí, vzniká, použila k narozeni miminka, ktere take porod zvládne a je bez poporodnich traumat.
Dula nebo soukroma PA při porodu v porodnici take chrání maminku před zbytečným vyrusovanim, před zbytečnými monitory a jinými zásahy, protože je zkušená a mnohe pozná i bez přístrojů. A pokud vzniká problém, reaguje podle toho.
Už vidím, jak se tam cizí dula hádá o monitor s porodníkem odpovídajícím za porod.Jak si do toho lékaři nechají žvanit někým cizím.
@Burj Chalifa píše:
Někdo ma tak otřesné zkušenosti, ze raději porodí úplně sám a bez přístrojů a dalších intervenci.
@andelka83 já nevím, měla jsem asi štěstí na porodníky, vždy přišel, jen kouknul, zeptal se, jestli vše ok, a zase šel, při porodu stál u hlavy´a pak mě jen zašil. Nikdo mi nic nenutil, nic po mně nechtěl, nijak mě nerušil, jediné, co mi píchli byla injekce na zavinutí dělohy. Tase jsem ale spolupracující matka, když chtěli monitor, nechala jsem natočit monitor, je to o ohleduplnosti z obou stran. U druhého porodu doběhl porodník až po porodu, nestihl, tak jen zašil a bylo.
@terinka4444 píše:
@andelka83 já nevím, měla jsem asi štěstí na porodníky, vždy přišel, jen kouknul, zeptal se, jestli vše ok, a zase šel, při porodu stál u hlavy´a pak mě jen zašil. Nikdo mi nic nenutil, nic po mně nechtěl, nijak mě nerušil, jediné, co mi píchli byla injekce na zavinutí dělohy. Tase jsem ale spolupracující matka, když chtěli monitor, nechala jsem natočit monitor, je to o ohleduplnosti z obou stran. U druhého porodu doběhl porodník až po porodu, nestihl, tak jen zašil a bylo.
No ano, rozumná spolupracující matka, nikoli všeználka, která ví všechno lépe než primář, protože to psaly holky na internetu ![]()
@Burj Chalifa A dokud toto se nezmění, budou porody v mnoha pripadech stále hororovou zalezitosti a trpi tím hlavne rodicka a miminko.
@Bubiii píše:
@Burj Chalifa A dokud toto se nezmění, budou porody v mnoha pripadech stále hororovou zalezitosti a trpi tím hlavne rodicka a miminko.
Zase bych z toho horor plošně nedělala. Pokud je rodička nespolupracující hysterka, tak je to taky pro personál těžké.
@Burj Chalifa píše:
Zase bych z toho horor plošně nedělala. pokud je rodička nespolupracující hysterka, tak je to taky pro personál těžké.
No a prave tu „hysterku“ dula muze uklidnit, aby spolupracovala.
Vis, kazdy mame jine zkusenosti. Preji ti, za ty mqs ty dobre.
@Burj Chalifa nazývat rodící zeny hysterkami
Porodnice ma byt místo, kde zena získá vždy podporu za jakychkoli okolností a funkcni rady, aby uz od porodu mohla mít pekny vztah k dítěti, ne ze bude trpet poporodnim traumatem a davat se nekolik let psychicky dohromady.
Vždyť ani naše maminky nás neporodily přirozeně, jak pak můžou mít pekny vztah ke svým dětem?
@Bubiii píše:
@Burj Chalifa nazývat rodící zeny hysterkamiPorodnice ma byt místo, kde zena získá vždy podporu za jakychkoli okolností a funkcni rady, aby uz od porodu mohla mít pekny vztah k dítěti, ne ze bude trpet poporodnim traumatem a davat se nekolik let psychicky dohromady.
Vždyť ani naše maminky nás neporodily přirozeně, jak pak můžou mít pekny vztah ke svým dětem?
Jak jsi na to přišla, že naše matky k nám nemají pěkný vztah?
@Burj Chalifa píše:
No ano, rozumná spolupracující matka, nikoli všeználka, která ví všechno lépe než primář, protože to psaly holky na internetu