Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
chtela jsem se zeptat, zda ma nekdo z vas zkusenost s pritomnosti duly u porodu. jak jste jeji pritomnost vnimaly vy a jak se na to tvaril personal porodnice?
ja sama uvazuju, ze bych si dulu k porodu zaplatila. vim, ze nemuze zasahovat do prubehu a muze jen rict co by delala a co ne, ale vy sama musite rict personalu co chcete a co. dula nemuze za vas nic pro:,–(it. ale i tak si rikam, ze by to mozna stalo za to.
co myslite?
Ahoj,
ja bych do toho sla. Kdyz jsem rodila poprve, byla se mnou sestrenka. Ma babyclub, zezacatku delala na novorozeneckem a porody zna vcetne naseho personalu.
Napoprve byla neocenitelna. Rikala mi, proc mi, co delaji…delala mi masaze a navrhovala moznosti ulevy, ktere by me samotnou nenapadly. Stravila jsem poprve na porodnim boxu cca 16 hodin a bylo moc fajn tam nekoho mit. Prece jen personal se na tebe prijde jen obcas podivat, jinak jsi sama.
Napodruhe jsem s ni pocitala, ale nakonec jsme to zvladli s manzelem sami. Ale pro me je moc dulezite tam nekoho mit a nebyt sama.
Jinak jsem z ruznych diskuzi vypozorovala, ze je lepsi tam mit dulu, ktera treba v konkretni porodnici drive pracovala, protoze potom ji bere personal v pohode. Zatim jsem nenarazila na nikoho, kdo by si na svou dulu stezoval.
Terik
Jak psala terik je důležité tam mít někoho komu věříš a je jedno jestli je to manžel, dula, nebo někdo z rodiny. Dula má zkušenosti a ví přesně kdy co udělat. Hodně je důležitá psychika a jestli ti dula pomůže se cítit sebejistě, tak bych do toho šla.
Mám kamarádku co měla u porodu dulu a neměnila by. Měla přirozený porod bez komplikací, akorát říkala že personál se k nim nechoval moc vlídně, oni to asi viděli že jim nevěří a musí mít něco extra.
Chodili se na ně dívat jak na exoty, než to dula rázně zatrhla.
Všeobecně prý nemají duly v porodnicích moc rádi, ale jestli ji chceš tak si ji vem, ona si s personálem poradí.
Taky se zkus zeptat v porodnici kde chceš rodit jak to tam chodí, já měla při druhém porodu pouze svou por. asistentku a nikdo jiný kromě lékařky za mnou nepřišel, bylo to příjemné vědět že tam je někdo kdo ti v těch nejhorších chvílích pomůže. Hodně mi to pomohlo na psychice a taky jsem rychle bez problémů porodila. Ale je důležité si to domluvit předem, jestli vůbec takové služby poskytují.
Pupinko, dula je pani, ktery zaplatis za to, ze se o tebe zajima v dobe tehotenstvi, je pri porodu, a pak myslim jeste dochazi po porodu nejaky cas. Myslim, ze kdyz das do vyhledavace slovo dula, vyjede ti more informaci
Ahojky Terrid,
ja sice u svych porodu dulu nemela, protoze jsem poprve nevedela kdo to je a po druhe jsem ji nepotrebovala, protoze jsem mela sve PA doma.
Ovsem ze svych zkusenosti z opacne strany, tedy duly, kterou jsem predcasem zacla delat. Ikdyz zatim ne za penize, jsem jednoznacne pro vzit si sebou dulu.
Dula je totiz clovek, kteremu veris a ona veri tobe, pomuze ti s predporodni pripravou, planem, otazkami, pomuze ti pri porodu s vysvetlenim proc to a ono, navrhne ruzna reseni, ma zkusenosti a je to clovek, ktery by mel stat za tebou a pomahat v komunikaci s personalem, aby vse probihalo klidne a pohodove. Dula je taky osoba, ktera se o tebe stara cele sestinedeli, pomaha s kojenim, s miminkem a s poporodnim stavem maminky.
Kontaktuj dulu ve svem okoli minimalne 3 mesice pred TP, at se stihnete seznamit, vytvorit si k sobe vstah a at se zbavis obav a predsudku, ktere by ti mela rozehnat.
Pozor dula nepomaha jen mamince, pomaha tatinka zapojit do ruchu u porodu, vysvetluje mu co se deje, pomaha mu take zvladnout poporodni stav.
Urcite s dulou bezte spolecne na prohlidku vybrane porodnice, predstav ji personalu a zeptej se, jestli s tim maji problem. Nemeli by, nemaji jediny duvod.
Bohuzel nejsem ted v CR, ovsem pokud bys mela jakykoli dotaz, urzite napis na SZ.
Verim, ze vse dopadne podle tvych predstav a prozijes nejkrasnejsi chvile ve svem zivote. ![]()
Ahoj, o dule rozhodně uvažuju k druhému porodu, jednak proto, že manžel bude nejspíš s Tobíkem - nemáme možnost zajistit jiné hlídání a hlídací paní ho nechat nechci - a taky to vypadá, že po přítomnosti u porodu Tobíka se manžel do druhého porodu nehrne
No nutit ho do toho nechci ale sama být taky ne
dula mi vychází jako perfektní řešení… ostatně, uvažovala jsem o tom už když jsem čekala Tobíka…
BTW Kleri, kdy se chystáš zpátky do ČR? ![]()
Moc vam vsem dekuji za odpovedi.
Pro Kleri: prave protoze neziju v CR, chystam se tam ale rodit, se ptam adeji predem jak to chodi a jak se to v bere. Zda jsi nekdo kdo musi mit neco extra nebo zda je to tak nejak uz normalni. Bohuzel manzel nebude u porodu a tak jsem si rikala, ze dula asi bude nejlepsi. Nejak jsem s manzelem ve snazeni o mimco opomneli fakt, ze green card nedostanes ze dne na den:-))
S jednou pani co dela v Praze dulu jsem uz mluvila, ale urcite jeste zkusim zjistit jak se na to tvari porodnice a tak nejak otukat teren.
Preju Vam vsem hezkou nedeli
Terrid,
to mas pravdu, je lepsi to pozjistovat vsechno driv, na posledni chvili je se akorat vytvari zbytecny stres. V podstate porodnice se boji toho, ze by dula do jeji prace kecala, coz se = kdyz si maminka neco preje, tak je otravuje. Ale neni tomu vubec tak, pokud si dulu vyberes, zajdete na prohlidku porodnice. Jestlize budou delat krky, tak alespon vidis uroven nemocnice a v pripade, ze bys chtela mit treba pustenou hodbu u porodu, bude je to zase rusit a nedovoli to, stejne jako dulu.
Ale verim, ze doba kamenna je za nama a porodnice konecne pochopili, ze dula pomaha mamince, protoze je s ni celou dobu, cimz se snizuji rizika abytecnych komplikaci a nervozita. Nakonec oni nemaji v podstate s rodickou tolik „prace“ a muzou byt v klidu a prijemni. Neee jak nekdy, uricena a protivna PA, tahajic dite, te serve za kravinu.
Stejne jako dulu si muzes vzit k porodu maminka ci sestru, kamaradku a nikdo by nemel otevrit ani pusu.
Moc drzim palecky!
PS: Novire, jestli vsechno pujde dobre, tak snad na jare 2009 ![]()
Holky, díky za tip, využít dulu k porodu mi přijde jako ideální kompromis mezi táhnout se do super porodnice přes půlku republiky a zbavit se strachu z porodu… Tak už jsem se jala zkontaktovat jednu z našeho okolí, protože v létě mě čeká druhý porod a nechci ho absolvovat jako prve.
Měla jsem dulu i manžela, a pokud bude druhé mimčo, tak to bude stejně. U každého je to asi jinak, ale manžel odmítal číst ty chytré knížky, takže během porodu stejně skoro nevěděl, která bije. Bylo super, že tam byl „přítomen“, ale to bylo asi tak vše. Dula mě masírovala, případně ukazovala manželovi, co má dělat, vymýšlela polohy, ve kterých mi bude nejlíp - věci, které bych sama v tu chvíli nevymyslela, manžel taky ne a PA která měla asi tři další porody už vůbec ne.
Kromě toho si říkám, že kdyby nastala nějaká komplikace - jako že nenastala - tak by mi dula dokázala pozdvihnout náladu, abych nepropadla panice.
A bohužel pokud mi kamarádky sdělují dojmy s „hrozných“ porodů, tak v 90% případech si říkám, že s dulou k tomu nemuselo dojít. Namátkou - jedna přišla příliš brzo do porodnice, nakonec byla víc vystresovaná z toho, že už je tam tak dlouho, nakonec byla totálně vyčerpaná a musela na císaře. Druhá bohužel nerozeznala křížové bolesti, které se prolínaly se stahy a v podstatě v kuse dýchala a nakonec rodila přes 20 hodin. Atd.
Takže dulu jednoznačně ANO, doporučila bych ji VŠEM!
KLERI, tak pokud to výjde, jak to máme naplánované, tak bych měla zájem o využítí tvojích služeb
No je to hodně dopředu, ale já musím mít všechno naplánované, jinak jsem z toho na prášky
Takže nejraději bych měla vybranou dulu ještě než otěhotním
![]()
Ahojky já sice dulu u porodu neměla, ale chodila jsem k ní na předporodní sezení a byly jsme domluvené že pokud to bude potřeba zavolám a přijede. Jinak my jsme oba s manžou sice z trochu jiného oboru ale porody oba známe velmi dobře takže jsme si oba porod užili já věděla přesně co chci a fakt jsme si to moc užili, ale pokud by byl nějaký problém nevághala bych a svojí dule volala, takže já jsem pro. U druhého mimi uvidíme jak to bude s naším koblížkem když bude kam dát stačí mi manža pokud ne asi zavolám Květušce.
Ahoj holky
Cekam druhe dite a vazne premyslim, ze se spojim s nejakou dulou, ktera by me na porod psychicky pripravila a u porodu me doprovazela. Prvni porod jsem mela vyvolavany asi dva tydny pred terminem a radne to se mnou zamavalo. Ani jsem se nerozkojila. To bych ted chtela zmenit.
Jake jsou vase zkusenosti s dulou? Pomohlo vam to? Pokud mate srovnani s porodem bez duly, bylo to opravdu lepsi?
@Crystalline Já popravdě nechápu, že si rodička dovede „do cizího prostředí (jak se často ohrazují proti porodnici)“ cizí ženskou. Jak znám fungování dul tady, tak se vidíte cca 3× i s porodem a to mi nepřijde, že se na sebe navážete… To bych si raději vzala kamarádku a chodila na předporodní kurzy, který tě připraví. I když podle mě je nejlepší příprava si nic neplánovat, těhotenství a zvlášť porod je dynamickej děj, kterej se mění a mnohdy to nemáš šanci ovlivnit. A pak vznikají zklamání.