Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@ugluk píše: Více
Nevím kdo to psal, proto jsem nikoho nejmenovala ![]()
@adresa píše: Více
no to je jedno, tento dům má k pasívnímu domu tak daleko, jako já k Dalajlámovi
@stinga píše: Více
Ale on to opravdu je úplně normální dům. Tedy dřív byl. Jak se měnily potřeby obyvatel, tak se měnil dům, tu něco přistavěli, tam ubourali, podle toho jak vyšly peníze. No a po 40 letech to vypadá takhle
Pak ale veta, ze G to rika jasně, je naprosto zavádějící.
@adresa píše: VíceČoveče tys to tak hezky řekla, že to zní malem jako pohádka,
@j.a.n.i1 píše: Více
Máš pravdu, měla jsem to víc rozvést, pro někoho, kdo se s pojmem pasívní dům nikdy nesetkal a neví o tom vůbec nic. Povinnost udělat ke stavbě průkaz PENB platí nějak od roku 2008, nebo 2009, pamatuji si to kvůli stavbě našeho domu, a kdyby byl dům pasivní, bude vypadat jinak než ten na fotkách a určitě nebude mít G.
@Semtex píše: Více
No, povinnost je jedna vec, realita druhá, takže klidně muze existovat pasivni dum, ktery bude mit G, jednoduše protoze te stitek nikdo nenechal udelat.
Ano, ale někdo to psal o svém domě bez klasických radiátorů. Ba dokonce psal, že jeho dům není pasivní ![]()
Tak jsem to našla, anonym úplně dole na straně tři píše „…ale radiátory prostě taky nemáme, ale máme energetický výhodný dům, pasivní ne, protože máme velká okna, ale na zelenou úsporám čekáme.“
Tudíž někdo zmínil, že teoreticky může být bez radiátorů i pasivní dům, ale v souvislosti s domem, který chce koupit zakladatelka, opravdu nikdo pasivní dům nezmínil, to by byl blázen ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
No, to je v dosti teoretické rovině, protože PENB by měl být udělán při každé zásadnější rekonstrukci, matně tuším, od roku 1947. To, aby objekt splňoval pojem pasivní dům, vyžaduje velmi cílené úpravy a mnoho výpočtů a pečlivého plánování. Pravděpodobnost, že se to stane tak nějak omylem je nulová, obzvlášť před rokem 47, tehdy prostě tyhle technologie ani materiály neexistovaly. Takže - novostavba PENB mít musí, dům po rekonstrukci taky. Jo, dost majitelů na to kašle, ale při prodeji to ze zákona potřebují tak jako tak. A velmi pochybuji, že si někdo nechá cíleně postavit/ rekonstruovat pasivní dům, což fakt není sranda, velkmi pravděpodobně na to i zkusí čerpat nějakou dotaci, a pak se na to vykašle a neudělá PENB.
@ugluk No, pasivních bez stitku moc nebude, o tom žádná, ale takovych B nebo C uz se najde celkem dost, je sost rekonstrukci z vlastnich zdroju, kde vlastníka nic nenuti tuhle povinnost splnit. Jasně, okid to bude prodavat, tak neni od veci ho nechat dodelat, ale podminka to neni.
@inkakřivák píše: Více
Jsem se asi blbě vyjádřila - v současnosti je povinnost mít PENB na všechny domy (až na vyjmenované výjimky), které od roku 47 (nejsem si přesně jistá ten rok googlit, ale je to hooodně dávno) prošly zásadnější rekonstrukcí. Nikoliv že odroku 47 byl povinný PENB ![]()