Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Koljinka Mylně jsi získala dojem, že nechci splnit přání mým blízkým. Otce klidně pojedu vysypat na Šumavu, bude-li na tom stále trvat. Nikdo nás nenutí si cokoli tesat na náhrobky, nevím, proč si to myslíš.
Máme na tuto poslední službu nejspíš podobný názor, jen to nějak vzájemně zrovna neklaplo.
.
Dobrou.
.
@Virginia Tak je fakt, že v těch diskuzích člověk toho druhého často chápe jinak, než to vlastně myslí… Buďme rády, že toto téma nemusíme ještě snad co nejdéle řešit. Dobrou noc ![]()
@Virginia tak já jsem to psala - já vím, že o ty hroby je postaráno. Jednak tam teda nemáme záhonky a jednak babička tam bude jezdit furt často, i kdybych tam jezdila 2× týdně - se aspoň zabaví
Kdyby to tam zarůstalo plevelem, asi bych tam chodila víc.
A s opečovávanýma urnama nevím, já to chápu asi trochu jinak… Je možné, že v reálu bych to tak potom neřešila, kdo ví…
@Virginia hele, to záleží, jak to každý bere. Pro mě to místo posledního odpočinku není. Ten člověk tam pro mě prostě není. Je tam jeho tělo, nebo popel, ale ta osoba už ne. Proto ten náhrobek pro mě nemá význam. Nehledě k tomu, že tomu nebožtíkovi je to fakt putna. Ale pro spoustu lidí to význam má, tak tam chodí. Někomu to pomáhá vyrovnat se se smrtí blízkých.
Před rokem mi zemřel strejda. To je nejbližší osoba, kterou mám na hřbitově. Vzpomenu si na něj, když slyším jeho oblíbenou písničku, nebo při spoustě jiných příležitostí. Na hřbitově jsem nebyla ani jednou. Pro mě tam není, tak nemá smysl ho tam chodit navštěvovat
@Antonie Bolavá Ale jo, i já to vidím tak, že tam odpočívá jen to tělo. Ale z obyčejné úcty k tomu člověku místo odpočinku těla udržuji. POkud by to bylo člověku úplně jedno, nepohřbíval by ta těla už před desetitisíci lety. Myslím, že to patří k elementární slušnosti a projevům lidství.
Rozhodně tím nemyslím, že kdo nechodí na hřbitov je na úrovni lidí zrovna slezlých ze stromů, ani to, že to každý musí mít stejně, ani to, že když nechodíš na hřbitov znamená, že bych házela mrtvoly někam za zeď.
.