Dušičky - byly jste?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4885
3.11.13 06:57

,,Dušičky,, - byly jste?

Svátek všech svatých, byly jste na hrobech svých blízkých?
My s manželem včera objeli 4 hřbitovy, bylo to smutné.
K babičkám jezdíme i na vánoce a pak tak 2y ročně, když je cesta kolem, ale k vzdálenějším příbuzným púrávě jen na ty Dušičky. Jsem emocionálně totálně rozhozená, zjistila jsem např., že tchýnina maminka měla sestru a ta zemřela ve 14 letech a její babička měla dvojčátka a ta zemřela v roce 1919, bůhví na jakou nemoc, na chřipku?
Br.
Chodíte na hřbitovy častěji než jen na Dušičky?
Pokud nechodíte vůbec, je to vaše věc, nekritizuji! Ale nepište mi prosím, kritiku toho, že tam chodím já. Jistě mi rozumíte, už jsem se za ten rok zorientovala dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2448
3.11.13 07:01

Chodíme několikrát do roka, je to v lese a hodně do kopce, takže se tam nedá s kočárem, tím jsme trochu omezení.
Naštěstí nemáme ještě moc co obcházet, skoro všichni naše babičky a dědečkové jsou naživu, jezdíme k nim min. 1× měsíčně, už potřebují trochu asistenci, dojet nakoupit a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
3.11.13 07:08

@adam75 To je dobře, že nemáte ke komu. My máme bohužel moc mrtvých příbuzných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
3.11.13 07:12

Já jsem nebyla, jsem teprve pár dní doma z porodnice. Loni jsem byla naposled na hrobě babičky a dědy.
Jinak moje mamka objíždí hřbitovy 3× do roka (Velikonoce, Dušičky, Vánoce) - tchánovce, pratchánovce a strejdu. Svojí rodinu kupodivu ne, protože se k ní zachvoali strašně a má to navíc daleko.

Rozhodit mě nic nemůže, znám vyprávění o všech, kteří jsou na hrobu napsáni. :nevim: To spíš, když procházím hřitov, a čtu cizí náhrobky. Např. je tam pěkný nový náhrobek plný květin, hrob patří zemřelé dvacetileté krásné dívce (má tam fotku). Tak z toho mi bylo hodně ouzko. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
3.11.13 07:22

Moc nechodím, abych se přiznala, spíš na Dušičky, na Vánoce. Byli jsme letos jen na hřbitově u nás, vzhledem k tomu, že máme malé miminko a zatím ani nemáme auto, do kterého bychom se vešli se všemi dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
3.11.13 07:23

Jinak, o rodině své i manželově znám všecky detaily, takže takové věci mě rozhodit nemůžou. Ale při procházení hřbitovem mně vždycky dojímají hroby dětí a mladých lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
3.11.13 07:26

Chodíme. Na ten náš nejbližší několikrát do roka, máme ho kousek a stačí když vyrazíme o chvíli dřív, když jdeme do kostela. Ty ostatní obejdeme právě jen na dušičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
3.11.13 07:31

Nechodím na hřbitov vůbec. Manželovi zemřel otec, tam jsem byla na hřbitově naposled vloni.
Ale ono je to možná dané tím, že tam nemám nikoho moc blízkého. Prababička mi poslední zemřela v osmi letech, jinak si na ně ani na pradědečky vůbec nevzpomínám, nebo jsem je nezažila. Prarodiče mám zatím všechny. Takže nějak nemám komu na ten hrob jít. Ale nevím, jestli bych chodila, kdybych měla. Pro mě to nemá smysl, vždyť tam ten člověk není, je tam jen kámen, jen vzpomínka na toho člověka. Vzpomínat můžu kdekoli jinde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38135
3.11.13 07:32

Nebyli, ja to mam 300km (ale pri posledni nasteve jsme byli) a chlap tady nema kam, takze jsme si jenom zapalili doma svicku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
3.11.13 07:34

Já nebyla, s tříleťačkou bych tam nešla, neberu ji ani na pohřby, osobně to dost špatně snáším… na hřbitov půjdu až nebude nával, ale ani to moc nechodím, protože mi to prostě nedělá dobře… třeba hrob kamarádky jsem na hřbitově nebyla schopná najít(když jsem se po několika letech odhodlala, že to zvládnu), ani když jsem třikrát přečetla všechny náhrobky, a to jsem přibližně věděla, kde má být… tak to chci letos zkusit znova :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
3.11.13 07:38

Letos jsem to nezvládla, všichni vytížení, děti nemocné… jinak chodívám na ty Dušičky. Jinak spíš ani moc ne. Soutěž o nejlépe vyzdobený hrob mě nebere (a vím, že to tam mají babičky a dědové hezké díky ostatním příbuzným - kdyby to zarůstalo plevelem, tak bych asi šla).

Ale každý den si vzpomenu na některého nebo i všechny z nich - nějakou drobnůstkou, zážitkem, tím, co říkali, dělali… To je pro mě víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
3.11.13 07:40

Ahoj, my byli v úterý u taťky na hřbitově, protože to je daleko manžel tam měl cestu. Chodíme i s dětmi. Od mala.
Dnes se chystáme k manželově babičce na hřbitov. Moje babička má hrob daleko tak tam jsem byla jen jednou. Ale vždy zapálím doma svíčku.
Jinak k taťkovi na hrob jezdíme když to jde. Minimálně 4do roka a stejně tak na hrob manželově babičce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
3.11.13 07:42

Ne… brácha leží daleko a nechci jezdit na hřbitov, protože se to musí a má se to. My zapálili svíčku, a vzpomínali jsme na něj. Pojedeme v létě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
3.11.13 07:51

Chodím párkárt do roka, vždycky, když mám cestu kolem. Na dušičky, když mi to vyjde, mám ráda tu atmosféru. Jsem zvyklá na náš vesnický hřbitov, kde jsou skoro všechny hroby udržované (a jak mi byla ta „soutěž o nejvíc kytek na hrobě“ vždy protivná), ale když jsem viděla ve městě hřbitov a v něm skoro 50% zanedbaných hrobů, bylo mi z toho nějak ouzko. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
426
3.11.13 07:53

My byli včera s prckem, protože z toho nemá ještě rozum na hřbitově v Brně, na hrobech z manžel. strany a už teď vím, že příští rok tam rozhodně nejedu! Děs tolik lidí jak v obchodech před vánocema! Na hroby mojí rodiny bych chtěla dneska, ale uvidíme. Příští rok už nechcu jet taky kvůli tomu, že se chcu vyhnout vysvětlování malýmu, to mu budou skoro dva roky..
Jinak během roku chodím na hřbitov za mojí babičkou… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová