Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Je tu někdo, komu matrika povolila příjmení po obou rodičich u nesezdaného páru? My jsme o to žádali, ale prostě státní zkostnateli orgán, nám to odmítl, chci napsat odvolání, dobré by bylo dát konkrétní případy. V žádosti jsme použili jako vzor žádost jisté právničky, které dvě příjmení u dítěte povolili. Nám ale na základě stejně žádosti i podkladů nikoliv. Že prý výroky ústavního soudu, které jsme přiložil, se týkali dospělých nikoliv dětí. To mi přijde jako úplně dementní námitka. Jinak obě příjmení a i křestní jmeno je krátké, takže ho nijak nebudeme omezovat. Vím, že lze si vzít dvě příjmení při svatbě. Já se ale vdávat nechci, zároveň příjmení otce není nijak „hezké“ nechci tak být oslovovana, ale chápu jeho potřebu, že chce, aby se tak jmenoval jeho syn.
Dvě příjmení jsou obecně zakázána - nemají ho ani děti sezdaných (i když má jeden z rodičů příjmení dvě). Jsou výjimky, jde to, je to obcházení zákona - a to vám tady radit nebudu, buď si lámejte hlavičku vy dva, nebo za kompenzaci své mentální nedostatečnosti (interpretovat správně zákon a judikaturu) normálně zaplaťte právníkovi za konzultaci. To nejsou žádné horentní sumy. ![]()
Mám dvě příjmení a je to kolikrát složité! Takže dítěti tím hodně zkomplikuje život. Nedělejte ofuky a vemte se. Aspoň budete rodina.
Holt budete muset někdo ustoupit, když nejste schopni se domluvit na stejném pro všechny.
@Jenesis píše:
Je tu někdo, komu matrika povolila příjmení po obou rodičich u nesezdaného páru? My jsme o to žádali, ale prostě státní zkostnateli orgán, nám to odmítl, chci napsat odvolání, dobré by bylo dát konkrétní případy. V žádosti jsme použili jako vzor žádost jisté právničky, které dvě příjmení u dítěte povolili. Nám ale na základě stejně žádosti i podkladů nikoliv. Že prý výroky ústavního soudu, které jsme přiložil, se týkali dospělých nikoliv dětí. To mi přijde jako úplně dementní námitka. Jinak obě příjmení a i křestní jmeno je krátké, takže ho nijak nebudeme omezovat. Vím, že lze si vzít dvě příjmení při svatbě. Já se ale vdávat nechci, zároveň příjmení otce není nijak „hezké“ nechci tak být oslovovana, ale chápu jeho potřebu, že chce, aby se tak jmenoval jeho syn.
Prostě se domluvte, které příjmení bude mít nebo se vezměte. Dvě příjmení je pomsta.
Doufám, že to možné není. Dítě by nemělo doplácet na neschopnost rodičů se domluvit.
@Jenesis píše:
Až na to, že o jednom si člověk rozhodne sám a o druhým rozhodují druzí.
@Jenesis píše:
Ty to příjmení nechceš a dítěti ho dáš ![]()
Dala bych jedno příjmení, proč dítěti ztezovat zivot ![]()
@Tomie povolené to je, když má jeden z rodičů už dvě příjmení, může je mít i dítě, tak laskavě nepoucujte, když se sama neorientujete a ani neodpovídáte na mnou položenou otázku
Dítě má jedno příjmení. Tečka. Tak si vyberte, čí mu dáte. I pokud má žena po svatbě příjmení dvě ( taky jsem uvažovala) tak dítě má jedno, a myslím, že se to rozhoduje už při svatbě, jaké příjmení budou mít budoucí potomci.
V některých státech mají příjmení několik, dospělí i děti, ale jsme v ČR.
Taky bych to tomu ditku nedělala.
Ja sama stala pred rozhodnutim, zda si po svatbe nenechat obě a nakonec to zavrhla.
Ve skole na nej budou koukat divně, dlouhé podepisování, kratke kolonky, věčné dotazy. Klukovi se pozdeji budou smat, holky se ptat, jestli uz je v šestnácti vdaná.
Tobě samotné se to příjmení příčí a dite do toho vhodite bez zeptani a jeste dablovaně ![]()
@Jenesis píše:
@Tomie povolené to je, když má jeden z rodičů už dvě příjmení, může je mít i dítě, tak laskavě nepoucujte, když se sama neorientujete a ani neodpovídáte na mnou položenou otázku
Dvě příjmení, ale od narození, tradičně, ne např sňatkem. Asi nejste ani Bořek Dohalský ani Thurn - Taxis. Dítě nebude mít tvé příjmení za svobodna a otcovo. Vyberte jedno.
Příspěvek upraven 26.10.23 v 07:25
Myslím, že dcery Haje a Smetany mají dvě příjmení. Dle Wikipedie.