Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
Synovi budou za mesic dva roky a dela mi starosti, jak malo spi. Od narozeni nikdy neprospal celou noc jeste, coz asi potka hodne rodicu a netrapilo by me to, kdyby alespon pak zase usnul a spal do nejake rozumne ranni hodiny. Od 14 mesicu spi jednou denne a od narozeni je jak svycarske hodinky, netlacili jsme rezim a sam to tak nejak mel, jen bych ho potrebovala asi nejak preridit
vstava opravdu brzy rano, vetsinou v 6-6:15 maximalne, ale nekdy klidne i 5:30
po obede ted posledni dobou uz nejevi znamky unavy, ale kdyz ho “donutim”, coz delam denne, vydrzi spat tak hodinu a pul. Prijde mi maly, aby nespal po obede, bohuzel jsme zjistili, ze kdyz nespi po obede, nechce jit vecer spat driv, neusne, a jde nakonec spat plus minus tak, jako vzdy, at ten spanek odpoledni ma nebo ne. Vecer chodi do postele kolem 20:45, ale usne vetsinou az kolem pul desate, driv mu to nejde, na nekoho mozna pozde, ale on proste v noci spi jen 8,5 hodiny a vic ani tuk, nebudime ho rano, nic, a presto se tak sam vzdy vzbudi. Kdyz jsme ho zkouseli davat spat vecer driv, nejen, ze nebyl unaveny a usinal hodne dlouho, ale navic rano vstal o to driv, takze treba v pet, a to proste nejsem schopna zvladnout, protoze on pak v pohode od peti vydrzi do te jedne a jeste ho i tak musim prinutit jit spinkat, dat do kocarku a uspat ho, v postylce by trdloval a vubec nespal, mame odzkouseno. Nevim, kde se to v nem bere, ale suma sumarum spi denne v lepsim pripade 10,5 hodiny, v horsim jen 10 nebo i mene a dela mi to starosti. Je zdravy, nevypada unavene, ma proste hodne energie, jen mne tedy uz dochazi. V noci se casto budi, pak ma problem usnout, takze moje zpretrhane spani uz me taky dobiha. I kvuli tomu ted porad odkladam druhe miminko, neumim si predstavit mit ted doma male mimco, co bude vstavat v noci taky a jeste castejc, jsem v takove spankove pasti. Taky mate nekdo takoveho nespavce? Denne litame venku, na odrazedle, porad ho nekde taham, aby se unavil a lepe spal, nevim, co uz vic, prece mu nemuze stacit spat v noci tolik, kolik se doporucuje dospelym lidem
diky za jakekoli postrehy nebo uklidneni, ze v tom nejsme sami ![]()
Zrušila bych spánek přes den. A máme to stejný, v roce a půl už nechtěla spavat po O a když usnula tak večer byla vzhůru klidně do 11. Druhý dite je úplnej opak.
A davali jste pak vecer spat driv a natahlo se nejak postupem casu to vstavani? Protoze klidne zrusim odpoledni spanek, ale predstava, ze pak za den fakt naspi jen tech 8,5 hodiny, kdyby se zrusenym spanim nic nevyresilo
![]()
@LizzieBennet píše:
A davali jste pak vecer spat driv a natahlo se nejak postupem casu to vstavani? Protoze klidne zrusim odpoledni spanek, ale predstava, ze pak za den fakt naspi jen tech 8,5 hodiny, kdyby se zrusenym spanim nic nevyresilo![]()
Jj většinou v 7 večer odpadla a vstávala ráno kolem 7-8.
@JancaS84 diky za postreh, hlodalo me to zrusene spani, ze je jeste celkem maly, ale na druhou stranu proc ne, kdyby lepe spal v noci, alespon bych nemela uz pres den ty situace, ze resim, kde se vyspi a zda tam bude mit klid (skoro vse ho vzbudi), takhle bychom mohli cely den nekde trajdat po venku a vecer by mohl lepe odpadnout, diky, docela mi to vlilo energii do zil, ze to zkusime ![]()