Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
mám doma dýni a ráda bych z ní udělala polévku. Mohu poprosit o nějaký recept, prosím
? Na netu jich je hodně, ale já bych raději nějakou odzkoušenou
. Díky moc…
Ja jsem dynovou jeste nedelala, ale obe moje sestry ji delaji podle tohoto receptu a nemuzou si ji vynachvalit: http://www.vypecky.com/…polevka.html
Nekdo obcas pridava do polevky kousilinek cerstveho zazvoru pro pikantnost.
Na masle osmahnes na drobno nakrajenou cibulku a oloupanou a na kosticky nakrajenou dyni. Muze se varit i s 1 bramborem na kosticky, ale ja ho nedavam. Po kratkem osmahnuti se to zaleje vodou, osoli a dusi. Az je to mekke, tak se to rozmixuje ponornym mixerem, zaleje podle chuti smetanou a jeste projde varem. Okořenit podle chuti - ja davam stroužek rozetreneho česneku, špetku kari, malinko pepře.
Takhle ji delam ja a vsem chutna
Nekdy je fajn navrch oprazit nasucho na panvi dynova seminka a ozdobit jima polevku ![]()
Já ji vařila jednou a dala jsem tam: na 1 celoiu dýni: 1 mrkev, kousek celeru (není nutný), kousek květáčku a pórku, ale vážně to bylo spíše stopové množství, Dýni jsem očistila z venku zevnitř, nakrájela na kostky a vařila jsem to všechno společně asi 40 minut, osolila a rozmixovala tyčovým mixérem vzniklo mi z toho spíše takopvé husté pyré, pak jsem opekla krutonky a nastrouhala parmezán (grand moravia). Hustou polévku jsem dala do talíže nasypala krutonky a posypala sýrem, mlže se zjemnit smetanou to jsem ale nedělala, polévka mi hodně připomínala hrachovku jak konzistencí tak i trošku chutí, byla moc dobrá, akorát jsme ji jedli týden
![]()
Zrovna dnes jsem delala, cibulku a strouzek cesneku na oleji osmahnout, pridallt oloupanou nakrájenou dyni, taky trochu osmahnout, sůl, spetka pepre, zalit vodou, uvarit do mekka, ja pridávám zeleninovy bujon
rozmixovat, zjemnit smetanou, ja davam mleko. Na taliri zakapnout dynovym olejem, mnam
jime se smazenym hraskem
jo a spetka muskatoveho orisku ![]()
Příspěvek upraven 28.09.13 v 17:28
Ja delam takhle:
na olivovy olej trochu velmi jemne nakrajene cibule, kousek zazvoru (neni nutny), stouzek nebo dva cesneku, trochu skorice, kminu a kari koreni, nechat zpenit, pak prisypat na kostky nakrajenou dyni, na kolecka nakrajenou mrkev, zalit vyvarem (nebo vodou a prihodit trosku bujonu), nechat varit, az dyne zmekne. pak vyhodit cesnek a skorici (pokud se davala vcelku) a zbytek rozmixovat tycovym mixerem.
idealni je servirovat s kostickama opeceneho chleba a troskou zakysane smetany nebo jogurtu.
A je lepší polévka z té dýně co roste na zahradce, nebo i z jiné, která se třeba dá kopit v obchodě?
Já se vykašlala na smetanu a jako koření jsem dala kari. Byla výtečná, taková pikantně sladká, indická. Moc jsem ji neředila, aby z toho bylo spíš pyré než vodová polévka, vyšlo to skvěle ![]()
Já nakrájím cibulku, dám jí na olivový olej. Pak oloupám a nakrájím 3 brambory, 3 mrkve a 1 dýni. Všechno to hodím do hrnce. Po chvilce zaliju teplou vodou, tak aby byla zelenina ponořená. Vařím půl hodiny, pak jenom rozmixuju, přidám sůl a trochu bílého pepře a je to ![]()
@Ali-Ali Táké jí takhle dělám plus tam přidávám trochu muškátového květu
Tuhle polívku miluju. ![]()
Nase nejmilovanejsi polevka:
Nejprve si udelam zeleninovy vyvar (v osolene vode povarim mrkev, petrzel, celer, cibuli i se slupkou, cesnek, bobkovy list, cely pepr, nove koreni a scedim - zeleninu z vyvaru do polevku nedavam, prerazi to chut dyne, pouziju jinak nebo schovam na mrazak), da se pouzit i bujon nebo jen voda, ale takto je to lepsi. Osmahnu si cibulku do sklovata, pridam na kosticky nakrajenou a oloupanou dyni, trochu osmahmu a zaliju vyvarem, nastrouham trochu muskatoveho orisku, varim do zmeknuti, rozmixuju, pridam smetanu a necham projit varem.
Podavam bud s hranatymi rohlikovymi krutonky nebo s kolecky bagety, na ktere dam strouhany syr (eidam, parmazan, nivu) a zapecu v troube a na taliri jeste trochu pokapu olejem, muze byt olivovy, lepsi je dynovy a vyborny je lanyzovy. Polivka je husta a sytiva, my uz si ani nedavame druhe.
Dobrou chut ![]()
Základ dělám jako většina ostatních - na cibulku dýni, osolit, povařit, rozmixovat, koření dávám římský kmín, koriandr a chilli.
@Radunka Na polévku používám hokkaido dýni a loupu ji. Ta slupka zůstává i po uvaření tvrdá.
@Radunka Já ji nejdřív dám na chvilinku do trouby neoloupanou a změkne celá, hokkaido se v tomhle případě loupat nemusí.