Dýňová polévka - recept

28.9.13 17:16

Dýňová polévka - recept

Ahoj holky,
mám doma dýni a ráda bych z ní udělala polévku. Mohu poprosit o nějaký recept, prosím :-)? Na netu jich je hodně, ale já bych raději nějakou odzkoušenou :palec:. Díky moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3678
28.9.13 17:21

Ja jsem dynovou jeste nedelala, ale obe moje sestry ji delaji podle tohoto receptu a nemuzou si ji vynachvalit: http://www.vypecky.com/…polevka.html
Nekdo obcas pridava do polevky kousilinek cerstveho zazvoru pro pikantnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2503
28.9.13 17:25

Na masle osmahnes na drobno nakrajenou cibulku a oloupanou a na kosticky nakrajenou dyni. Muze se varit i s 1 bramborem na kosticky, ale ja ho nedavam. Po kratkem osmahnuti se to zaleje vodou, osoli a dusi. Az je to mekke, tak se to rozmixuje ponornym mixerem, zaleje podle chuti smetanou a jeste projde varem. Okořenit podle chuti - ja davam stroužek rozetreneho česneku, špetku kari, malinko pepře.
Takhle ji delam ja a vsem chutna :-) Nekdy je fajn navrch oprazit nasucho na panvi dynova seminka a ozdobit jima polevku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6740
28.9.13 17:27

Já ji vařila jednou a dala jsem tam: na 1 celoiu dýni: 1 mrkev, kousek celeru (není nutný), kousek květáčku a pórku, ale vážně to bylo spíše stopové množství, Dýni jsem očistila z venku zevnitř, nakrájela na kostky a vařila jsem to všechno společně asi 40 minut, osolila a rozmixovala tyčovým mixérem vzniklo mi z toho spíše takopvé husté pyré, pak jsem opekla krutonky a nastrouhala parmezán (grand moravia). Hustou polévku jsem dala do talíže nasypala krutonky a posypala sýrem, mlže se zjemnit smetanou to jsem ale nedělala, polévka mi hodně připomínala hrachovku jak konzistencí tak i trošku chutí, byla moc dobrá, akorát jsme ji jedli týden :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17715

Zrovna dnes jsem delala, cibulku a strouzek cesneku na oleji osmahnout, pridallt oloupanou nakrájenou dyni, taky trochu osmahnout, sůl, spetka pepre, zalit vodou, uvarit do mekka, ja pridávám zeleninovy bujon :oops: rozmixovat, zjemnit smetanou, ja davam mleko. Na taliri zakapnout dynovym olejem, mnam ;) jime se smazenym hraskem :palec: jo a spetka muskatoveho orisku ;)

Příspěvek upraven 28.09.13 v 17:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117

Ja delam takhle:
na olivovy olej trochu velmi jemne nakrajene cibule, kousek zazvoru (neni nutny), stouzek nebo dva cesneku, trochu skorice, kminu a kari koreni, nechat zpenit, pak prisypat na kostky nakrajenou dyni, na kolecka nakrajenou mrkev, zalit vyvarem (nebo vodou a prihodit trosku bujonu), nechat varit, az dyne zmekne. pak vyhodit cesnek a skorici (pokud se davala vcelku) a zbytek rozmixovat tycovym mixerem.
idealni je servirovat s kostickama opeceneho chleba a troskou zakysane smetany nebo jogurtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
28.9.13 17:31

A je lepší polévka z té dýně co roste na zahradce, nebo i z jiné, která se třeba dá kopit v obchodě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
28.9.13 17:39

Já se vykašlala na smetanu a jako koření jsem dala kari. Byla výtečná, taková pikantně sladká, indická. Moc jsem ji neředila, aby z toho bylo spíš pyré než vodová polévka, vyšlo to skvěle :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1406
28.9.13 18:22

Já nakrájím cibulku, dám jí na olivový olej. Pak oloupám a nakrájím 3 brambory, 3 mrkve a 1 dýni. Všechno to hodím do hrnce. Po chvilce zaliju teplou vodou, tak aby byla zelenina ponořená. Vařím půl hodiny, pak jenom rozmixuju, přidám sůl a trochu bílého pepře a je to :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
28.9.13 18:43

@Ali-Ali Táké jí takhle dělám plus tam přidávám trochu muškátového květu ;) Tuhle polívku miluju. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
28.9.13 18:48

Nase nejmilovanejsi polevka:
Nejprve si udelam zeleninovy vyvar (v osolene vode povarim mrkev, petrzel, celer, cibuli i se slupkou, cesnek, bobkovy list, cely pepr, nove koreni a scedim - zeleninu z vyvaru do polevku nedavam, prerazi to chut dyne, pouziju jinak nebo schovam na mrazak), da se pouzit i bujon nebo jen voda, ale takto je to lepsi. Osmahnu si cibulku do sklovata, pridam na kosticky nakrajenou a oloupanou dyni, trochu osmahmu a zaliju vyvarem, nastrouham trochu muskatoveho orisku, varim do zmeknuti, rozmixuju, pridam smetanu a necham projit varem.
Podavam bud s hranatymi rohlikovymi krutonky nebo s kolecky bagety, na ktere dam strouhany syr (eidam, parmazan, nivu) a zapecu v troube a na taliri jeste trochu pokapu olejem, muze byt olivovy, lepsi je dynovy a vyborny je lanyzovy. Polivka je husta a sytiva, my uz si ani nedavame druhe.
Dobrou chut :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
28.9.13 19:16

Základ dělám jako většina ostatních - na cibulku dýni, osolit, povařit, rozmixovat, koření dávám římský kmín, koriandr a chilli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2087
28.9.13 19:18

Loupete tu dýni, nebo vaříte i se slupkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
28.9.13 19:21

@Radunka Na polévku používám hokkaido dýni a loupu ji. Ta slupka zůstává i po uvaření tvrdá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
28.9.13 19:25

@Radunka Já ji nejdřív dám na chvilinku do trouby neoloupanou a změkne celá, hokkaido se v tomhle případě loupat nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí