Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Scarlett2011 píše:
Jeste by me ale zajimalo, nad cim se tu rozcilujete.
Nekojite a jedina zachrana pro vase dite je UM (teda pokud nechcete mit kojnou). Vyrobci UM delaji vse mozne, aby bylo co nejvice podobne materskemu mleku, bylo vyzivne, zdrave, proste to nejlepsi pro dite(jsou hlidani ruznymi organizacemi, vladou…). Bohuzel jsme asi jeste nedosli k takovemu pokroku, abychom umeli neco napodobit naprosto presne, skladovat to roky a jeste to dopravit vsem potrebnym. Takze pokud to zachrani zivot vaseho ditete a je to jedina moznost, jak ho nakrmit, tak proc resite, zda to obsahuje to ci ono?
Pokud s tim neco aktivne nedelate, tak je jakekoliv rozcilovani jaksi zbytecne.
Protože nechápeme, proč obsahuje něco, co český výrobce nesmí použít? A jestli ho smí použít nečeský výrobce, máme tak přísné normy nebo je v tom něco jinýho? O tohle třeba může jít…
Karleon píše:
V ČR není povoleno ho přidávat do dětské výživy, v potravinách dovezených ho najít můžeme.Všude jsem se dočetla, že účinky na organismus jsou příznivé, tak bych tu nerozpoutávala zbytečnou hysterii.
A to ti stačí?
Jeslti mi stačí, že účinky této látky na lidský organismus jsou příznivé? A co bych měla chtít víc, aby byly extra skvělé?
janine24 píše:Scarlett2011 píše:Protože nechápeme, proč obsahuje něco, co český výrobce nesmí použít? A jestli ho smí použít nečeský výrobce, máme tak přísné normy nebo je v tom něco jinýho? O tohle třeba může jít…
Jeste by me ale zajimalo, nad cim se tu rozcilujete.
Nekojite a jedina zachrana pro vase dite je UM (teda pokud nechcete mit kojnou). Vyrobci UM delaji vse mozne, aby bylo co nejvice podobne materskemu mleku, bylo vyzivne, zdrave, proste to nejlepsi pro dite(jsou hlidani ruznymi organizacemi, vladou…). Bohuzel jsme asi jeste nedosli k takovemu pokroku, abychom umeli neco napodobit naprosto presne, skladovat to roky a jeste to dopravit vsem potrebnym. Takze pokud to zachrani zivot vaseho ditete a je to jedina moznost, jak ho nakrmit, tak proc resite, zda to obsahuje to ci ono?
Pokud s tim neco aktivne nedelate, tak je jakekoliv rozcilovani jaksi zbytecne.
V Anglii a Nemecku se napr. prodavaji sklenicky obsahujici neco, co se podle ceskych pediatru muze davat az pozdeji.
A takovych prikladu je vic. Ja jsem tohle nikdy neresila, takze nevim. ![]()
Ziju v Anglii, takze mam na spoustu veci trochu jiny pohled.
Takze me berte s rezervou. ![]()
Ale ja si myslim, ze nasi zakonodarci jsou trosku pomalejsi, v necem trosicku mimo, takze u nas je treba neco zakazane, ale vedci v Americe uz davno zjistili, ze to vlastne skodlive neni. Zatimco jine zeme na to zareagovali, CR jeste vyckava, zda se neprijde zase s necim jinym, protoze prece zmenit nejaky zakon nebo vyhlasku je dost pracne a financne narocne. ![]()
Ale je to jen muj nazor.
Ja kupuji veci jen Hipp, nebo tady mistni Organic a vim, ze obsahuji veci v CR zakazane. Jen proste vic verim Britum. ![]()
Hodaka píše:
Já nejsem d.bil, já jen nechápu smysl této diskuzemyslím že UM je jedna z nejvíce hlídaných věcí, tak že tam je nějaké Éčko z toho se přece nestřílí, některá Éčka tam prostě být musí.
Mi to prostě přijde hloupá diskuze
Hodaka píše:
Já nejsem d.bil, já jen nechápu smysl této diskuzemyslím že UM je jedna z nejvíce hlídaných věcí, tak že tam je nějaké Éčko z toho se přece nestřílí, některá Éčka tam prostě být musí.
Mi to prostě přijde hloupá diskuze
no co já to své holčičce dávám,zrovna nutrilon 2 pije ![]()
asi budou její první slova EEE EEE
![]()
Protoze mam vystudovanou chemii potravin, dovolim si prispet. Rozhodne si pod pojmem Ecko nepredstavujte jed, nebo nutne zdravi skodlivou latku. E-kody se oznacuji vsechny pridavne latky, ktere se pouzivaji pri vyrobe potravin. Lze je rozdelit do nekolika skupin-ovlivnujici barvu, chut, vuni, texturu (konzistenci), latky technologicke povah…proste se tak oznacuji vsechny latky, ktere se Pridavaji do potravin, ale ktere se samotne jako potravina nekonzumuji-mohou a nemusi mit vyzivovou hodnotu. Oznacuji se tak i vitaminy, nebo treba skrob, i prirodni aromata.
Obecne to funguje vetsinou tak, ze ty hezky znejici latky vypisuji jmenem a ty nehezke kodem-takze vitaminy pridane vypisou a neoznaci je kodem, naopak ted casto diskutovany glutamat, radeji schovavaji pod kody ![]()
Taky je potreba vedet, ze vsechny chemicke latky jsou spatne-zminovany uhlicitan sodny neni nic jineho, nez obycejna jedla soda…
Co se tyce detske vyzivy, muzete si byt opravdu jiste, ze vyroba je pod hodne prisnym dohledem a normy na detskou vyzivu jsou ty nejprisnejsi;-) A mozna me nektere maminky sezerou, ale z ciste !chemickeho! hlediska, je UM cistsi, nez MM, protoze do MM prechazi vse, co snite a vypijete, stopy pesticidu z ovoce a zeleniny, kofein, thein z caju a kavy…
Pokud si chcete vedet, co se pod Ekodem skryva, hledejte na duveryhodnch servrech-potr.inspekce a podobne. Videla jsem ruzne seznamy Ecek kolujici po netu a mailech, ktere ma spousta lidi vylepenych na lednicich doma a ktere jsou uplne k nicemu- videla jsem treba seznam, kde E330 bylo jako zakazana rakovinotvorna latka a ve skutecnosti je to kyselina askorbova, neboli vitamin C;-)
Pokud vas nejake Ecko zajima, muzu pomoci s identifikaci:-)