Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak s jistotou zjistit ne, ale pokud se jedná o prvotrimestriální screening - kolem toho cca 13tt, kdy se nabírá krev a dělá podrobný UZ, tak tam pak ve vyhodnocení i Edwardsův sy je, ale jen uvedeno ev.riziko.Jinak některé znaky mohou převládat, kdy je ještě větší pochyb, že není vše v pořádku (roštěp, překřížení prstíků a jiné markery).
u prvotrimestrální je zahrnut v riziku, ale jednoznočně zjistit nejde jinak než amniem.
a myslíte, že by vady plodu jako nožičky, prstíky, vady na tváři atd. byly právě na UTZ již rozpoznatelné?
O tom dost silně pochybuju - rodila jsem třikrát (dvakrát v půlce sedmého měsíce a pak v devátým) a stejně se vždy našel až plodovkou a to jsem byla sledovaná na specializovaných pracovištích.
Anonymní, to už ti 3× dopadlo blbě kvůli ES? Snad ne
.
Já vím jen o jedné známé, u které vyšel NT screening nic moc a mimino bylo menší, než mělo být, s jistotou se to pak ale potvrdilo až na velkém ultrazvuku.
no já myslela, že ty znaky, co na ES poukazují, jsou tak jednoznačné, že by je kvalitní UTZ odhalil opravdu brzy ![]()
pokud je NT screening negativní a riziko je tam 1:40000, tak ani tohle není příslib, že je vše OK???
Ahoj mám zkušenosti s EDS ale bohužel až ve 32týdnu pak mi u obou dítek dělali v I. trimestru testy šijové projasnějí a sceering tam by se to mělo odhalit jak jsem byla poučená u Apolináře tak i u výborné genetičky
MOC DRŽÍM PALCE
ovšem že ano, tak jako dawn, tak i edwards a patau má svoje charakteristické znaky a dá se poznat. nehledě na to, že prvotrimestrální screening se měří jak z krve tak potom z poznatků z utz, ovšem budou to chtít potvrdit odběrem klků nebo vody
no nám vyšel právě NT screening výborně, jen miminko o týden zaostává a hledá se příčina ![]()
A v kolikátém týdnu jsi? Týden není moc, ale to že zaostává se většinou řeší až kolem cca 20tt. Jinak ve 13tt by se měl stanovit teprve termín porodu a je tedy divné, aby zaostávalo. Pokud není pravidelné menses, tak ten týden tam rozdíl může být snadno..třeba já mám termín stanovený dle UZ neb se mi s menses rozchází o skoro 3týdny.
Anonymní píše:
pokud je NT screening negativní a riziko je tam 1:40000, tak ani tohle není příslib, že je vše OK???
Není, ta pravděpodobnost je malá, ale 1 z těch 40000 ho teoret. má..
Anonymní dneska už se to dá odhlait opravdu na tom I sceeringu v provnání s tou krví je to mnohem přesnější než vyšetření v 16tt ( nemohu si vzpomenout jak člověk zapomíná na té mateřské
))))))
A jestli je o týden menší to nic nenaznačuje
jsem v 15. týdnu
jowana píše:
A v kolikátém týdnu jsi? Týden není moc, ale to že zaostává se většinou řeší až kolem cca 20tt. Jinak ve 13tt by se měl stanovit teprve termín porodu a je tedy divné, aby zaostávalo. Pokud není pravidelné menses, tak ten týden tam rozdíl může být snadno..třeba já mám termín stanovený dle UZ neb se mi s menses rozchází o skoro 3týdny.
No a do toho 13tt to přesně odpovídalo? Kolikrát ho přeměřovali? Mimčo je ještě relat. malé, že stačí aby bylo jinak natočené, hned mu nějakémm uberou a o pár dní se to posune. Dr. se na to tvářil nějak divně, nebo jen máš ty obavy?
Dobrý den, myslíte, že lze Edwardsův syndrom zjistit na specializovaném pracovišti kromě amniocentézy i z ultrazvuku a to v cca 13. týdnu