Edwardsův syndrom z UTZ?

Anonymní
10.2.12 17:08

Edwardsův syndrom z UTZ?

Dobrý den, myslíte, že lze Edwardsův syndrom zjistit na specializovaném pracovišti kromě amniocentézy i z ultrazvuku a to v cca 13. týdnu :?:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9578
10.2.12 17:13

Tak s jistotou zjistit ne, ale pokud se jedná o prvotrimestriální screening - kolem toho cca 13tt, kdy se nabírá krev a dělá podrobný UZ, tak tam pak ve vyhodnocení i Edwardsův sy je, ale jen uvedeno ev.riziko.Jinak některé znaky mohou převládat, kdy je ještě větší pochyb, že není vše v pořádku (roštěp, překřížení prstíků a jiné markery).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
10.2.12 17:29

u prvotrimestrální je zahrnut v riziku, ale jednoznočně zjistit nejde jinak než amniem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.12 17:34

a myslíte, že by vady plodu jako nožičky, prstíky, vady na tváři atd. byly právě na UTZ již rozpoznatelné?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.2.12 17:49

O tom dost silně pochybuju - rodila jsem třikrát (dvakrát v půlce sedmého měsíce a pak v devátým) a stejně se vždy našel až plodovkou a to jsem byla sledovaná na specializovaných pracovištích.

• Citovat
  • Upravit
4542
10.2.12 17:58

Anonymní, to už ti 3× dopadlo blbě kvůli ES? Snad ne :-(.

Já vím jen o jedné známé, u které vyšel NT screening nic moc a mimino bylo menší, než mělo být, s jistotou se to pak ale potvrdilo až na velkém ultrazvuku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.12 18:30

no já myslela, že ty znaky, co na ES poukazují, jsou tak jednoznačné, že by je kvalitní UTZ odhalil opravdu brzy :nevim:
pokud je NT screening negativní a riziko je tam 1:40000, tak ani tohle není příslib, že je vše OK???

• Citovat
  • Upravit
7928
10.2.12 18:33

Ahoj mám zkušenosti s EDS ale bohužel až ve 32týdnu pak mi u obou dítek dělali v I. trimestru testy šijové projasnějí a sceering tam by se to mělo odhalit jak jsem byla poučená u Apolináře tak i u výborné genetičky

MOC DRŽÍM PALCE

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
10.2.12 18:58

ovšem že ano, tak jako dawn, tak i edwards a patau má svoje charakteristické znaky a dá se poznat. nehledě na to, že prvotrimestrální screening se měří jak z krve tak potom z poznatků z utz, ovšem budou to chtít potvrdit odběrem klků nebo vody

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.12 18:58

no nám vyšel právě NT screening výborně, jen miminko o týden zaostává a hledá se příčina :nevim:

• Citovat
  • Upravit
9578
10.2.12 19:03

A v kolikátém týdnu jsi? Týden není moc, ale to že zaostává se většinou řeší až kolem cca 20tt. Jinak ve 13tt by se měl stanovit teprve termín porodu a je tedy divné, aby zaostávalo. Pokud není pravidelné menses, tak ten týden tam rozdíl může být snadno..třeba já mám termín stanovený dle UZ neb se mi s menses rozchází o skoro 3týdny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
10.2.12 19:05
Anonymní píše:
pokud je NT screening negativní a riziko je tam 1:40000, tak ani tohle není příslib, že je vše OK???

Není, ta pravděpodobnost je malá, ale 1 z těch 40000 ho teoret. má..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7928
10.2.12 19:06

Anonymní dneska už se to dá odhlait opravdu na tom I sceeringu v provnání s tou krví je to mnohem přesnější než vyšetření v 16tt ( nemohu si vzpomenout jak člověk zapomíná na té mateřské :o))))))

A jestli je o týden menší to nic nenaznačuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.12 19:09

jsem v 15. týdnu

jowana píše:
A v kolikátém týdnu jsi? Týden není moc, ale to že zaostává se většinou řeší až kolem cca 20tt. Jinak ve 13tt by se měl stanovit teprve termín porodu a je tedy divné, aby zaostávalo. Pokud není pravidelné menses, tak ten týden tam rozdíl může být snadno..třeba já mám termín stanovený dle UZ neb se mi s menses rozchází o skoro 3týdny.
  • Citovat
  • Upravit
9578
10.2.12 19:33

No a do toho 13tt to přesně odpovídalo? Kolikrát ho přeměřovali? Mimčo je ještě relat. malé, že stačí aby bylo jinak natočené, hned mu nějakémm uberou a o pár dní se to posune. Dr. se na to tvářil nějak divně, nebo jen máš ty obavy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí