Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mokkk píše:
Asi bych se bála, že kdyby spustil nějaký příšerný záchvat, jako u toho lékaře, nemuseli by ho do letadla vůbec vzít. Plus teda egypťani v Marsa Alam docela pečlivě kontrolovali na letišti i dvouleté dítě, všichni jsme se museli zouvat.. atd. Já bych resort viděla pozitivně, protože je hlídaný a nemá se z něj jak a kam dostat, ale pozor třeba na to, aby měl apartmán pro rodiče s dětmi kolem předzahrádky nějaký plotek nebo balkon, když ho nemá, nedáš si tam v klidu ani kafe. S manželem bych se dohodla, že dva dny hlídá jen on, abych z toho taky něco měla. Podle mě to může dopadnout hodně dobře i hodně blbě, ale dokud to nezkusíš, nebudeš vědět. Ono dovolenky s dítětem s ADHD i bez autismu jsou dost za trest. Já byla vyloženě vyčerpaná a po dvou jsem to vzdala a jsme na zahradě, dokud nebude mít rozum. Šest a půl roku a letos nejspíš opět budem jezdit jen po výletech, kdy večer můžu doma vypnout.
No já si třeba nedovedu představit, co to dítko bude dělat, až chytne průjem a bude mu zle. Protože zrovna v Egyptě je to téměř jistota. Nevím, jak na tom přesně je, ale znám autistu, co doslova cokoli strká do pusy, a uhlídat se to vždy nedá. ![]()
@lucad77 píše:
Chápete, že „živé“ a „autistické“ je velký rozdíl?
Ano chápu a před druhým rokem se ani ADHD a ani autismus nediagnostikují
a píše lehčí autismus, dvě kamarádky mají autistické děti, mají ve školách asistentky a snaží se s nimi fungovat normálně, jezdí na výlety, jedou na dovolené…
@Stará známá píše:
Za me je to nerozum ve vasi situaci cestovat napoprve tak daleko. Syn se chova dosti nepredvidatelne, zkusila bych dovolenou blize, mozna i v Cesku autem, at si vyzkousite, jak snasi cestovani, jine prostredi, jiny rezim. Takto budes ve stresu ty i syn, pokud ma potize s adaptaci (dost mozna i muz a okoli)
Tak dovolené už absolvoval. Ale jen Česko, Slovensko, Německo. Adaptuje se celkem dobře s lidmi, které zná. Ale ten Egypt, trochu se bojím faraonovy pomsty, já to vždy chytila, manžel detto, my si nějak vždy poradíme, ale co dítě, že jo. Toho se obávám.
@llida píše:
Z tveho popisu tam proste nechcessi to musis s chlapem vykomunikovat… za me je pro deti more ideal, se unavi i vyblbnou, nestresovala bych se predem… je fakt, ze do egypta bych nejela s ditetem kvuli faraonove pomste, stejne tak bych s ditetem ani nejela autem, to je zlate letadlo teda…
Což o to, já bych jela do Egypta třeba hned. Miluji tu krajinu, památky, more, okolí, ale je tu i dítě, tak musím koukat na jeho potřeby a vybírat tak, aby to všichni zvládli ve zdraví. A pak ta faraonova pomsta, já ji vždy dostala, ale na Egypt jsem nezanevřela, ale u našeho dítěte bych to nerada zažila. Tím víc, že je pořád na plinach.
@liggy píše:
My se potýkáme s něčím podobným. Ohledně manžela tedy. On nikdy nemá nikde s ničím problém. Je schopný jet stopem do Francie a rozčiluje se, že se se mnou „nikdy nikam nepodívá“. Že by musela stopovat i dcera, to ho netíží…
Mám pocit, že vidí jen to hezké a nepřipouští si možné komplikace cestování s dětmi.
To jsou chlapi, znám to. Manžel zas až takový hrrr není, ale taky si snad myslí, že malý se s ním bude potápět a fotit si koraly, nebo co. A hned, že se hezky může opálit (spíš spálit, zatím se pěkně rychle opalil i v Čechách, nemusí chodit do Egypta), bude plavat v moři (jemu je jedno, kde se koupe) a na pisku. Zrovna můze mít období, že ho nebude bavit a bude ho vířit kolem. A in potřebuje chodit a chodit. Pohyb a pohyb a v tom rezortu to zrovna moc na turistiku není. Což třeba v Chorvatsku, Slovinsku, Černé hoře je.
@Mgree píše:
Na horkem pisku cely den nevydrzia navic to bude dovolena mozna tak pro manzela, pro tebe ne, kdyz ho budes muset hlidat, ale to se musi kazde male dite.
Jestli si chcete uzit dovolenou, tak bez ditete.
Vždyť to, abych nebyla utahaná víc než z práce. Manžel se tam bude potápět, možná nějaký výlet na motorce do pouště a já lítat kolem dítěte s hlídat ho. To se musí každí dítě, to je jasný, ale ten náš to je tryskomys, to opravdu pořád za zadkem, a když si postaví hlavu, to je zážitek.
@Anonymní píše:
Tak dovolené už absolvoval. Ale jen Česko, Slovensko, Německo. Adaptuje se celkem dobře s lidmi, které zná. Ale ten Egypt, trochu se bojím faraonovy pomsty, já to vždy chytila, manžel detto, my si nějak vždy poradíme, ale co dítě, že jo. Toho se obávám.
To je tezke. Znami s detmi tam jezdivaji kazdorocne a nic. My byli s muzem sami jednou a pres vsemozna opatreni i luxusni hotel se nam to taky nevyhnulo. Proto si tam s detmi netroufam.
@Anonymní píše:
Vždyť to, abych nebyla utahaná víc než z práce. Manžel se tam bude potápět, možná nějaký výlet na motorce do pouště a já lítat kolem dítěte s hlídat ho. To se musí každí dítě, to je jasný, ale ten náš to je tryskomys, to opravdu pořád za zadkem, a když si postaví hlavu, to je zážitek.
No prave, to bys z toho nemela velice nic, zadny relax. A jak uz tu nekdo psal, tak v Egypte hrozi strevni potize, to je taky nic moc.