Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám dotaz zda-li má někdo stejnou zkušenost. Moje dcerka 6 měsíců má od 3 měsíců Atopický ekzém. Byli jsme na kožním, dali jsme za mastičky a krémy strašně peněz, ale výsledek pořád žádný. Napadlo mě na chvíli přejít na UM, zda-li se to zlepší
nechci ale přijít o mateřské mléko tudíž bych odstříkávala, abych o něj nepřišla, kdyby náhodou se to ani po UM nelepšilo, vrátila bych se ke kojení. Myslíte, že je to možné?
Děkuji za případné reakce ![]()
Myslím, že přechod tam a zpátky je riskantní a nemusí se to poté už povést. Pokud kojit chceš, více dbej na svoji stravu a nedávej UM. Já mám dítě od poro na UM a ekzém se nám zlepšil až tak ve 2,5 letech. Krémy apod taky nepomáhaly, jen kortikoidy na chvíli. Ale zlepšilo se to prostě až časem…
A zkoušela jsi držet bezmléčnou dietu? Klidně to může být alergie na mlíko.
@Asta135 píše: Více
Z toho mám právě strach, aby mi pak příjmula zpět prs. Myslím, že nejím tak hrozně, ale samozřejmě jsem četla, že to může být cokoliv co jí může vadit. Ach jo, kortikoidy právě jak píšeš pomáhají jej na chvíli a pak to přijde znovu, ale v horším stavu. Tak doufejme, že čas to zahojí.
Příspěvek upraven 18.04.25 v 19:04
@vokishka píše: Více
No nedržela jsem žádnou takovou dietu. Dr. na kožním říkal jen že nemám ( rajčata, kečup, kořeněné věci, citrusy a éčka)
o mléku nebo mléčných výrobkách nám nic neřekl.
Spíš než přechod na UM bych zkusila taky bezpečnou dietu- vynechat bílkovinu kravského mléka. Není to tak hrozný. K tomu je fajn vynechat i hovězí a sóju ![]()
My jsme si s ekzémem u dcery taky užili svoje. Zkoušela jsi vynechat aviváž, jiný práci prášek, jen bavlněné oblečení, omezit kosmetiku atd? A pak ještě delší pobyt u moře taky zabírá
Každopádně u nás nezabraly ani moje diety ani nic, až čas…a to taky ne úplně. Třeba s nástupem do školy se ekzém dceři zase zhoršil
Teď skoro v 9 už má konečně dovyšetřené alergie a věř mi, že kombinace potravin co jsou možné nemáš šanci na slepo eliminovat. Za mě se na rady typu „vynech mléko, lepek, cukr…atd“ vykašli. Bohužel kromě potravin je obrovské množství alergenů v prostředí a ty prostě nemáš šanci eliminovat.
@Sue2008 píše: Více
tak zrovna mlíko je známý velký alergen u tak malých dětí. To je většinou první, co dětská doporučí, když se objeví ekzém. Tohle zkusit může. Stejně nemá v podstatě jinou možnost, než prostě zkoušet.
@vokishka já neříkám že není, ale v okolí jsem neměla žádné mimčo, kterému by se zlepšil ekzem jen po vynechání mléka. Třeba dcera je alergická na mrkev a jablka, což jsou jedny z prvních potravin, co se dětem dávají a nejspíš by nikoho nenapadlo je vyřadit z jídelníčku.
@Kačka9543 píše: Více
Používej co nejšetrnější prací prášky (nám vyhovoval Amway nebo DM ultra sensitive). Koupej jen rychle a naprosto minimálně, klidně jen zadek a genitál, tělíčko klidně jen 1× týdně nebo méně. Na mytí žádná mýdla, jen čistou vodu. Krémy užívej dle toho, jak ti na ně reaguje. Někomu pomáhají, nám ne, u nás bylo nejlepší nemazat. A můžeš zkusit vynechat to mléko a uvidíš, zda to zabere. ABKM je celkem častý.
tak třeba vnuk měl alergii. Nebyl teda kojený, ale skončil na tom štěpeném mléce na recept. A taky to začalo ekzémem. Měl kvůli němu o dva měsíce odložené první očkování, čekalo se, jestli zabere to mléko (a zabralo).
To máš pravdu. U nás je to ABKM a ještě k tomu hovězí, soja, vejce, drůbež. Tak aspoň ten stav se dá třeba zmírnit. Za zkoušku to stojí.
Moc děkuji všem za rady
musím prostě zkoušet. Chudinky malý. Takové trápení ![]()