Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
malý má od půl roka seboritickou dermatididu (dle našeho dětského). Nemá to moc, asi ho to ani nesvědí, ale v podstatě neustále, teď zrovna trochu na zádech. Podle doktora, když se mu něco objeví, mám ho 2× denně mazat kortikoidama (prý nevadí, že se maže často), pak jednou denně, nakonec ob den. Mě to ale nepřijde moc normální ho furt tím mazat. Jinak jsme měli krém od Biodermy, teď kupuju Cutishelp, ale má to furt… (o aleregii na potraviny nevím).
Jak postupujete, pokud se ložisko objeví, hned mažete kortikoidama, nebo zkoušíte něco jinýho?
@statecna.oslice Ahoj. Já mazu radši trochou dřív než se to rozjede úplně. Když se ekzem objeví, mazu jen něčím mastným (indulona, cien) a když se to zhoršuje tak radši dřív trošku kortikoidy než to nechat rozjet a mazat pak dyl. Zatím jsem za ty 2 roky, co má dcera ekzem, mazala asi 5× a hned to zmizelo. Kdyby to takhle rychle nepomohlo, musela bych mazat častěji a pak vysazovat postupně, přesně jak píšeš.
Mažu, až když je to ložisko opravdu hnusný a jenom jednou denně na noc, většinou se dcerce rychle hojí potom, takže spíš šetřím. Jinak mažu Excipialem Kids mlíkem. Vysadila jsem potenciální alergeny, ale těch může být milion. Chtěla bych zkusit nasadit eliminační dietu, ale nějak se nemůžu dokopat, kor teď v létě, kdy je to samej nanuk a malinovka:-)
Zkus jestli vam nebude vyhovovat Atopderm od Hadka, je to naprosto prirodni kosmetika, prodavaji i male zkusebni baleni, no a pak ma na to velky vliv zdrava vyziva, takze omezit sladky, chemii v jidle
http://eshop.karelhadek.eu/…opicky-ekzem
Příspěvek upraven 14.08.13 v 09:02
Ahoj, mám dceru 21 meš. a taky jsem občas použila kortikoidy, ale nechtěla jsem je používat. Zkoušela jsem různé masti, přísady do vany a teď jsem koupila Blue Cap krém a super. Dlouho jsem se rozmýšlela zda to koupit, je to trošku dražší, ale stojí to za to. Po 10 dnech ekzém je pryč. http://www.blue-cap.cz/
Kortikoidy nepoužívám, ani na svůj atop, ani na dceru. I při malých ložiscích promazávám několikrát denně, používám např. Vitellu nebo Infadolan, po zátěžích jako třeba bazén nebo přecpání ovocem na zahradě ji po koupání promažu celou např. olivovým olejem z lékárny. Zatím se nám i bez kortikoidů daří atop držet na uzdě, třeba teď je úplně čistá, během práznin měla dva malinké flíčky na ruce, byla týden v kuse venku v bazénu, takže to byl následek. Je to sice běh na delší trať, léčba nezabírá tak rychle jako kortikoid, ale kortikoidy neléčí!!!, pouze ten atop „zasunou“ pod pokožku. U dcery hodně hlídám stravu, snažím se vyhýbat humusům a éčkám v jídle, kontroluju složení atd.
Ahoj, ja trpim exemem od 3 mesicu, dnes je mi 30 let. Furt me cpali kortikoidy, zkouseli jsme i detoxikaci podle dr. Jonase, tisice litaly oknem, nic nepomahalo. Loni jsem k Vanocum chtela sprej a mydlo od Blue Cap. Sice taky celkove za 2000, ale vzhledem k tomu, ze jsem se uz stydela vylezt mezi lidi, jak jsem byla osypana, tak jsem to zkusila. Po trech dnech zmizela mensi loziska, po tydnu zmizela i ta nejhorsi. Od te doby, hned jak se mi nekde neco objevi, pouziju na vecerni koupani mydlo a pak se na suchou kuzi jeste na noc nastrikam. Fakt si to nemuzu vynachvalit, je to prirodni, s pridavkem zinku. Kortikoidy uz vubec nepouzivam.
Pokud se ekzemu tyce, vsechno je spravne. kazdy ho ma jiny, kazdemu reaguje jinak. Kortikoidy nejsou zlo, ale pokud zabira neco bez nich, je to lepsi. Rozhodne ale neni rozumne nechat dite cele mokvave rozdrbane trpet bez kortikoidu. Pokud se masticek tyce, tak nejlepsi je to stridat, nova obvykle na cas zabere. z toho plyne milion a jedna zarucena rada na nejruznejsi preparaty.
Tak my máme to samé jako zakladatelka, teď je holčičce rok…A za mě tedy je důležité hlavně to nenechat,,rozjet", tak mi to říkala i doktorka a musím souhlasit. My právě než jsme to měli zaléčené, tak to měla hooodně suché a šupinkové, jak moc jí to svědilo nevím, jak byla miminko…Pak mi říkala, že nesmí mít suchou kůži, prostě co nejvíc mastit a s tím taky souhlasím…Takže my jsme dostali,,dělanou" mastičku z lékárny pro chvíle největší krize, nebyla to ale kortikoidová a jinak hlavně mastíme a mastíme - večer ale důkladně.
Kupujeme biodermu, ale používáme nyní už i normálně sebamed, niveu a tak…ale na obličejík jen biodermu…
No, a od jara jsme úplně bez problému, jedno suchý místečko se jí udělalo na ramínku po tom, co se celý den koupala v bazénku - prostě jí to vysušilo kůžičku, do druhého dne to ale bylo v pohodě.
Samozřejmě je ale ekzém individuální, já to jen takhle popsala, kdyby to třeba někomu pomohlo, jak to máme my… ![]()