Endometrioza + bolesti + IVF

1506
6.8.21 18:45

Endometrioza + bolesti + IVF

Dobrý den,

chtěla bych se poptat na zkušenosti s bolestmi spojenými s endometriozou. V listopadu minulého roku mi v reprodukcnim centru našli cystu s endometriem, rozhodli jsme se pro IVF. Do doby, než mi zacali transferovat embrya, jsem po ovulaci pouze cítila, jak se cysta zvětšuje a bolí. Po MS klid.
Je to už po třetí (1, 2, 3 transfer, utrogestan 2-0-2), kdy 3 dny před ocekavanou menstruaci cítím neskutečnou bolest v podbřišku. Vyskytují se bolesti spojené s tímto onemocněním i takhle mimo menstruaci? (Pri MS me nic nebolí) Nebo to jsou hormony :zed:? při představě, že to tak některé máte normálně, mi je ještě víc zle :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1151
6.8.21 19:00

Ahoj, mě bolelo strasne břicho hned co jsem začala brát po iui progesteron, takze jsem to musela vysadit. Nevím jestli mám endometriozu nebo to bylo těmi leky, ale doufám že to druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
6.8.21 19:02

@leylen bolesti spojené s endometriozou jsem mela v podstatě celý cyklus. Při sportu, sexu, vyprazdňování, i jen pri sezení. Při ms bylo velmi silne krvácení, bolesti šílené, průjmy atd..
Takže ano, bolesti můžou kdykoli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1506
6.8.21 19:34

@quanavera snad vše dobre dopadlo :hug:

@lachtanice86 jé, tak to mi je líto, to jsem chtěla vědět :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1048
6.8.21 22:11

@leylen ahoj já teda nemám laparoskopicky potvrzenou endo, každopádně na levém vaječníku mám 12 mm endometriom, co tam našli v listopadu 2020. Od te doby mi cystu na utz průběžně hlídají a nijak se nezvětšuje, bolesti nijak nesnesitelné nemám. Při MS mám první den asi hodinu křeče a pak už celkem normální průběh, bolesti mimo MS mám občas, ale spis jde jen o nějaký nepříjemný tlak než o něco, co by nešlo vydržet. Vzhledem k tomu, že se na podzim chystáme na prvni IVF, tak se chci zeptat, jestli o dobre chápu - tyto bolesti začaly až vlivem stimulace a transferů, nebo jsi je měla při endometrioze i před zásahem CAR? Já jen ze v tuto chvíli nemám žádné zásadní obtíže (kromě toho, ze jsem zatim neotehotnela), tak jen jestli si to tou stimulací ještě nějak nerozdráždím. 😱

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1506
7.8.21 06:32

@MarciBagind Ja ji mam „povrzenou“ jenom ultrazvukem, vždycky mi do zprávy napíšou cysta endometrium, milion otazniku a řeknou, že to je nejspíš ono :lol: vyloženě mi ji nehlidaji, chodim proste jenom na UTZ, aby věděli, jestli mam někde nějaký folikul a můžeme teda předpokládat ovulaci a dělat transfer. U toho řeknou cysta 20mm, většinou 14DC. Postupně během cyklu nemůžu spát na pravém boku, vibrace mi taky způsobují v těchto místech pichlavou bolest, sex je bolestivy (stejne ho kvůli rozpuštěným praskum progesteronu v intimních partiích neprovozujem :lol: ) - toto jsem mela vždy od zjištění cysty. Stimulace a následná menstruace v pohode, i když říkali, že mi to může být nepříjemné. Pak přišly na řadu 3 KETy, a to je prostě konec, valím se po zemi, je mi zima, nimesil nezabírá. 2 x za 3 dny došla MS, tento cyklus ještě nevím, MS mam mít v úterý, těhotenský test dělat ve středu. Zatím se neví, proc se embrya nedrží, návštěva centra byla kvuli spatne morfologii partnerovych spermii.

Byly mi nabídnuty 3 možnosti - stimulace, hormonalni lecba, operace s vyjmutím postižených části, čili vajecnik. Je mi příští měsíc 30, doporučili stimulaci. Původní nález v listopadu zněl 10 cm něčeho v pravém vajecniku. Teď se to stabilizovalo. Sázelo se, že otehotnim a endometrioza se tím zbrzdi, no, zatim taky nic :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1048
7.8.21 10:36

@leylen ty brdo tak to já s tím tedy takovýhle problem zatím vůbec nemám 🤷🏼‍♀️ Jakoze občas cítím nějaký tlak v podbrisku, ale ze by to bylo nesnesitelné při MS, sexu, vyprazdňování atd, to proste vůbec… já chodím na utz tak nějak taky kvůli folikulu ale vždy mi ji v Gennetu změřej a zkouknou a už se od listopadu nehnula. Jinak máme podobný “osud”, taky mi to našli listopadu, taky je mi 30 😂 🤣 no ale jestli se to takhle zhoršuje těmi KETy, tak jestli to opravdu není třeba progesteronem, který je na růst sliznice a tim pádem třeba roste a zlobí i ta endo cysta… no každopádně držím palce ať už KET vyjde a tim pádem se zastaví i MS a bolesti. U nás spermio naštěstí úplně ok, vyšetření jsme ze všech stran a kromě 12-15 mm “asi endo” cysty žádná diagnóza. Snažení od května 2020, 3× IUI a nic 🤷🏼‍♀️ Tak už na to kašlem a jdeme na IVF a uvidí se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1506
7.8.21 12:04

Me to nebolí u té cysty, ale vyloženě podbrisek, začíná to, jako kdybych strasne dlouho zadržovala curani :nevim: každopádně stimulace úplně v poho, už jsem tak k ni ale i přistupovala, injekce mi nikdy nevadily, tak se nemusíš bat, budu držet palce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí