Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím.
Vím, že tohle téma zde bylo probíráno již tak stokrát, ale stejně bych jej ráda otevřela ještě jednou a posbírala vaše poznatky, rady a zkušenosti.
K jádru věci. Před pár měsíci jsem šla na gynekologii s tím, že mám velmi nepravidelný cyklus (měla jsem běžnou menstruaci, ale pár dní na to jsem začala krvácet znovu), to se napravilo klasicky změnou antikoncepce. První dva měsíce, co jsem ji brala problémy sice nevymizely, ale zlepšilo se to. Ovšem před měsícem jsem dostala menstruaci a ačkoliv jsem zvyklá, že ji mám bolestivou, tak tentokrát jsem myslela že opravdu bolestí umřu. Když mi menstruace skončila, tak pár dní na to ve slabší míře přišla znovu a od té doby jsem špinila hnědý výtok asi tři týdny v kuse a k tomu mě stále neopouštěly velmi nepříjemné bolesti v podbřišku. Na gynekologii jsem tedy byla, vzal mi odběry na zánět, ten tam nebyl, jenom parametry byly prý lehounce zvýšené, tak mi dal pro jistotu atb, že uvidíme, co to udělá. V plánu je také laparoskopie kvůli endometriózy. Ale já jsem si teda něco načetla a poptala se pár lidí a endometrioza je doprovázen spoustou příznaků, které nemám pocit, že bych měla. Ano, silnou bolestí v podbřišku a při menstruaci trpím, taky je pravda, že mi začaly i nějaké potíže s trávením, jako je třeba průjem. Občas mám silné migrény, ty s tím prý taky souvisí, ale to je vše. Bolest při styku nemohu posoudit, nemám partnera.
Mou otázkou tedy je, jestli nevíte, co jiného by to mohlo z gynekologického hlediska být nebo zda se někomu prokázala endometrióza s takovým minimálním množstvím příznaků?
Děkuji moc za všechny odpovědi. ![]()
Já jsem šla na klasickou gynekologickou prohlídku. A doktor mi řekl že mám endometriózu hned z ultrazvuku záleží kde ji máš. Hleděla jsem na něho jak blázen. Nic mi nebylo. Až na to že jsem měla bolestivou menstruaci ale to jsem neřešila měla jsem to několik let prostě jsem si vzala pár brufenu a normálně jsem fungovala. Po dvou měsících čekání na laparku už mě to začalo bolet při styku ale furt se to dalo. Po operaci se mi dost ulevilo.
Každá má jiné množství příznaků. Ja ze začátku nemela skoro žádné, ke konci to bylo utrpeni. A co krev na ca 125?
Ha na endometriozu jsem musela brat v kuse bez ms
@Litta píše:
Nechápu to. Bereš a brala jsi hormonální antikoncepci?
Ano, brala jsem a stále beru
@Danusena Tak to toho moc nepoznáš, to nemáš pravou menstruaci. Celé je to nějaké zvláštní. Na tvém místě prášky vysadím, zvlášť pokud nemáš partnera. A až budeš „čistá“, tak teprve zjistíš, jak tvé tělo funguje. Pak to teprve můžeš nějak řešit. ![]()
Ja antikoncepci brala 11 let. Pred tim strasne nepravidelna menstruace (anovulacni cykly), krvaceni i mesic vkuse, bolesti pri menstruaci strasny. Kdyz jsem prestala brat antikoncepci, cykly 33-43 dni, menstruace trvala jen tyden, bolesti nepredstavitelny. Mimco nam vyslo na prvni dobrou, kdyz jsme se pro nej rozhodli. Bohuzel porod zakoncenej cisarem a pritom zjistili, ze mam endometriozu. Doktor mi pul roku po porodu bral krev kvuli ni a vysledek takovej, ze nejspis diky tehotenstvi endometrioza neaktivni. Dokonce i kdyz kojim, tak normalne menstruuju, dokonce pravidelne a bolesti zadny ![]()
Zdravím, ráda bych se zeptala zda máte některá zkušenost s odmítnutím hormonální terapie..? v září 2019 jsem byla na laparoskopii zjištěna endometrioza pánevní podbřišnice(na pravé straně) + srůsty. Poté jsem dostala vissane které jsem nebrala kvuli přečtení nežádoucích učinků atd..Dr. o tom neví jelikož jsem začala navštěvovat TČM která mi velice pomáhala až do ted opět se mi vrátili bolesti které se ocitli i na levé straně podbřišku. Nyní mi dr řekla že v lednu by nasadila hormony..což bych ráda odmítla, a tak bych se vás zeptala zda vám lékař poskytl nebo zda víte o nějaké jiné alternativě než jsou hormony.? ![]()
Díky za pomoc. ![]()