Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak ja s epiduralem rodila jen jednou, poprve, mela jsem nekolik hodin bolesti stylem minutova kontrakce, pak kontrakce odeznivala a do toho nastupovala dalsi, takze absolutne zadny pauzy a odpocinek. Ukecat jsem se nechala po 3 hodinach trpeni a jenom proto, ze jsem byla totalne vycerpana a slaba, vubec jsem se neotvirala a predstava, ze budu jeste muset tlacit dite pres 4 kg velky me desila.
Pichnuti bylo v pohode, zalezi jakyho chytnes anesteziologa. Ten muj se mnou celou dobu mluvil a postupoval podle moji situace, cekal az prejde kontrakce atd. a tu minutku nez to vsecko zavedl jsem bez hnuti vydrzela i v bolesti.
Neni pravda, ze pak nemuzes chodit a byt s mimcem, to jsem v zivote neslysela a ani u me to tak nebylo. Ano, po vpichu musis cca 20 minut lezet, po pripichnuti jak zacne davka odeznivat (asi 2-3 hodiny) musis zase 20 minut lezet, ale to bylo veskery omezeni.
Jinak rozumna PA te chodi kontrolovat a pokud se to nerozjede najednou extra rychle, tak jak vidi ze ses otevrena na 7-8 cm uz ti dalsi davku nedovoli, prave kvuli naslednemu tlaceni. A ano to boli a je to narocny…
Osobne jsem s dalsima detma jela do porodnice s napisem CHCI EPIDURAL na cele, nedostala jsem ho jen proto, ze se uz nestihl.
Po porodu jsem mohla normalne odejit na pokoj a maleho na vyzadani mit u sebe (ja nechtela bo to byl porod tezkej a dlouhej a ztratila jsem moc krve).
Za me epidural rozhodne ano, poslouchat pokyny anesteziologa a bude to v pohode.
Já jsem epidurál měla. při prvním proodu jsem měla i vanu a můžu tedy srovnat. Vana mi kontrakce spíše rozjela:D, ale ty trysky zas pomohly proti bolesti. Ale ten epidurál uleví mnohem víc. Nelituju vůbec. Bolest při píchání epidurálu jsem necítila- píchá se při kontrakci. Nástřih jsem taky necítila, jen jsem věděla, že se to děje( kůže je odkrvená, tedy není cítit bolest). No a vedlejší účinky jsem neměla žádné po epidurálu. po tom prvním teda mě bolely záda druhý den, ale těžko říct, z čeho. U druhého nic. Lítala jsem po šestinedělí naprosto v pohodě hned po porodu:D. I s tím šitím. To štípe, ale nic hrozného to není. Většinou v tu dobu fungují hormony štěstí, které tu bolest tlumí.
Taky si myslím, že je těžké takhle brát ty názory všech dohromady, protože každý měl prood jiný. Kdo rodil hodinu, či ne tak nějak dlouho nebo silně, nebo kdo neměl kontrakce co končila a znova další začala a takhle třeba x hodin, tak asi epidurál nikdy chtít nebude a nepotřeboval ho…
Já první rodila 20hod právě s těma kontrakcema jedna za druhou hned od začátku a epidurál mi přímo naordinovali. Já souhlasila ihned. Stálo mi to za to, než abych neměla sílu tlačit. A kontrakce i tak jsem rozhodně cítila.. Ale úleva to prostě je. A ty nebezpečí, co hrozí....... No, myslím, že když se dobře poslouchá anesteziologa, je riziko maličké- jako u všeho nějaké riziko existuje..
Příspěvek upraven 31.07.10 v 14:03
Když je normální porod, to se ženská normálně po těch cca 2h co leží na sále a odpočívá zvedne a jde na šestinedělí? Já myslela, že ji tam nějak převezou nebo něco..Jestli je to ale tak, tak mě to docela těší, protože to znamená, že se může hýbat a je to relativně v pořádku. ![]()
Ono tedy asi zalezi jak u koho, ne? A holky vas nazor na kocarek z bazaru? Ano bo ne?
anonymní: záleží u koho a kde! Třeba na Bulovce prý odvážejí. Já rodila u Apolináře a odcházela jsem po svých i po tom dlouhém porodu. U obou jsem si došla na šestinedělí sama, po sprše a tak. prostě pohoda:). Sestra šla samozřejmě vedel mě, kdyby se mi udělalo špatně z únavy nebo tak.
Ahoj, porodní bolesti nevím k čemu přirovnat le bylo to hrozný
teda jako né celou dobu, ale jako na monitoru na porodním sále byly strašdelný.
Zavedení epidurálu nebolelo, skoro jsem ho necítila…posléze jsem byla absolutně bez kontrakcí, paráda ![]()
Nástřih se dělá při kontrakci, já ho necítila…šití skoro taky ne, ale mě špatně sešili - tak jsem si to užila pak ještě ![]()
tož tak ale neboj se
![]()
jo a rodila jsem v Motole, až na to podělný šití a pobyt na rizikáči místo šestinedělí jsem byla spokojená ![]()
Rybano: To je stejně divný, že každý to cítí jinak. Mě se jen ulevilo, ALE kontrakce i tak byly silný. Asi záleží, kolik dají dávku, mě se ptali na váhu- tak podle váhy.. ![]()
Michaelakkk píše:
HOkly epidurál jem odmítla z mnoha důvodů 1. je to nebezpečné když se píchá do páteře stačí se jen trošku pohnout a je to v čudu, mé tetě ho napíchávali na 3× nepovedlo se jim to, 2. po porodu trvá docela dlouho než se tělo z epi vzpamatuje a po tu dobu nemůžete být s malým mímem, jelikož nemůžete chodit, 3. Kamarádka i epidurál dávala, pomohl jí v 1. době porodní ale samotný porod jí bolel i pře epi a díky epi nevěděla kdy má tlačit, protože nevěděla přesně kdy má kontrakci a skákaly jí při porodu na břicho a mlou museli ven tahat, prej epi už nikd neche!! 3. z injekcí mám strach kor do páteře muí to bolet(i když se říká, že to nebolí ale je to jen velikánksý tlak kdo ví já bych s epi nerodila, každý porod je jiný u dlouhého porodu bch možná na epi kývla ale jen v té nejhorší nouzi!
epidural som mala a nelutujem, pri druhom si dam tiez. bolesti by sa dali zvladnut aj bez, ale naco sa „znicit“ pri bolestiach a nemat potom silu tlacit?
k tvojmu bodu 2-tak toto pocujem prvykrat. ja som teda po porode normalne chodila. k druhemu bodu 3(mas tam 2×3)-nebolelo, necitila som ako mi ho mudr. zaviedol, tlak uz vobec nie. k prvemu bodu 3-aj bez epiduralu niektore nevedia, kedy maju tlacit. ja som teda citila, kedy je ta spravna kontrakci a kedy tlacit. zalezi asi na tom, ako je ten epidural zavedeny, aku davku ti daju…hlavne, KAZDY POROD JE INY, takze tazko radit. Mne mudr. na otazku, ci nie je nebezpecne si dat epidural, ze predsa moze hrozit ochrnutie, odpovedala, ze ci poznam niekoho, kto mal epidural a ochrnul
pravdupovediac nepoznam, dokonca som ani o nikom takom necitala. takze to bude asi len taky strasiak typu jedna baba povedala…
Nástřih nebolí, dělají ho na vrcholu kontrakce a to už jsou ty kontrakce jak kr…Taky jsem se bála, že to přece musí bolet, ale fakt ne. Šití asi bolí jak koho, nevím jestli všude, ale u nás dali znecitl.injekci a navíc jsem byla střihlá malinko, takže to nebylo nejdřív cítit vůbec, pak to párkrát štíplo a konec. Ale jednak jseš v tu chvíli v euforii z toho, že na tobě leží v lepším případě přisátej človíček a dvak i to štípnutí je nic v porovnání s kontrakcema. Epidurál nekomentuju, ten jsem neměla, zní to divně a masochisticky, ale chtěla jsem si porod užít se vším všudy.
Já jsem rozhodně pro epidurál
. I když u mě probíhalo napíchnutí docela tragicky, protože to doktorovi stále nešlo a napichoval mi ho 45 minut. Manžel mi tlačil hlavu ke kolenům, jelikož jsem přes kontrakce nezvládala být v klubíčku, ale ve finále se to povedlo a mně se strašně moc ulevilo. Dokonce jsem na hodinu usla a krásně si odpočinula. Po probuzení mi ale holčička přestávala při kontrakcích dýchat a šly jsme na císaře, který nemusel, díky epiduralu, probíhat v celkové narkoze.
Jestli půjdu rodit ještě jednou, tak jedině s epiduralem, ty bolesti před napíchnutím byly šílený.
Ale asi je to o tom kdo jak ty bolesti snasi a jak je vydrzi nebo se mylim?
Rodila jsem přirozeně a příští mimi budu zase. Při představe že mi píchaj jehlu do pateře:hrůza! A nástřihu jsem se strašně bála a ono to fakt nebolelo ani pak to šití. A ještě k epidurálu: doktor říkal že nikdy nemá rodička zaručený že jí to zabere.
Niky- jasně, každý má jinde práh bolestivosti, taky je prý rozdíl první a druhý porod.
Na příští porod bych epidurál nechtěla, tím ho teda nechci hanět, spoustě žen určitě pomohl, ale nesnesu představu píchání do zad. A vlastně zvládly to dámy i před námi, zvládneme to i my:)
ahojky,já jsem měla epidural u prvního a nikdy nikdy bych si ho už píchnout nenechala.Nejenomže mi ho píchali asi 4×,ale ani se mi po něm nějak neulevilo.Ještě mi ta ženská říkala že mám pěkně zničený záda…tak proč se pokoušela vůbec mi to píchnout?
.Je to skoro 3 roky ale pořád to mám živě před sebou a od té doby trpím na záda víc jak předtím.
Takže za mě rozhodně ne.
A ta bolest při zadádění byla horší než porodní bolesti.Tím tě samo nechci strašit