Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
No shrnula bych to tak, že začneš rodit, uvidíš co a jak a rozhodneš se… Třeba ho potřebovat nebudeš, třeba jo - víš o té možnosti, přečetla sis názory…
Upřímně, na sále se mě nikdo neptal, jestli chci něco od bolesti a ani mě samotnou to nenapadlo, bylo to všechno tak nějak přirozené
A když už mě to teda napadlo=) tak za 15 minut se Majda narodila ![]()
Ten pocit, tu úlevu a štěstí, máš se na co těšit, je to nádherné ![]()
Kočárek z bazaru klidně, raděj investuj do autosedačky…
Já šla k porodu s tím,že pokud by to fakt nešlo tak se epidurálu nebudu bránit.Ale chtěla jsem to spíš vydržet.Do porodky jsme přijeli kolem půlnoci ráno v 8 mi primář říkal,že porod bude až tak večer,já už měla velké bolesti a oni mi teda nabídli epidurál,okamžitě jsem souhlasila,než semnou vypsali příslušné papíry,poučili mě a píchli mi ho bylo 9 hodin,vůbec mi nezabral a v 10:13hod byl malý na světě
Teď půjdu rodit s tím,že opět,kdyby už mi docházely síly nechám si ho píchnout jen doufám,že už zase nebude na něj pozdě jako u prvního.No aspoň mi ho nedali uhradit
Hodně často tu píšete názor - postřeh, že přijedete do porodky a lékař řekne, že budete rodit až večer, až zítra,..až až…A potom se to obrátí a rodí se kolikrát daleko dřív. To ti lékaři nepoznají? Když si představím, že mi řeknou takovou informaci, raději bych jela domů zase zpátky a počkala. Přece jen domácí prostředí je domácí. Ale potom nemám jistotu, že nezačnu rodit třeba za 4h.. ![]()
Epi se nehradi.
jinak sem taky byla rozhodnuta si ho nechat pichnout, ale uvidim podle situace, pokud to uz nepujde tak si ho necham, jinak nechavat si ho zbytecne, to ne, treba tam prijedu a uz nebude cas. Proste zalezi na situaci..
Niky, možná se budu opakovat, nečetla jsem odpovědi. epidurál jsem měla pokaždý. Poprvý jsem byla přesvědčená o tom, že si ho píchnoutli nenechám, ale po tom, co jsem prožívala na sále a nabídli mi ho, neváhala jsem. Píchnutí nebolelo vůbec nebo apson v porovnání s kontrakcema a vším okolo (porod byl vyvolávaný a celý jsem ho prozvracela), to byla brnkačka. Porod nakonec skončil akutním císařem, tak jsem byla ráda, že jsem ho už měla píchlý a všechno jsem mohla prožívat při vědomí.
Podruhý jsem měla kontrakce, ale neotvírala jsem se, tak mi ho píchli na podpoření rozjezdu porodu. Ale v 1% případů se porod může zastavit, což byl i můj případ, takže jsem nakonec dostala ještě oxytocin a pak do hodinky porodila. Ale epidurál jsem ted dostala při absenci bolestí, ale stejně můžu říct, že to bylo nepříjemný nikoliv bolestivý. Necítila jsem sice nohy, to byl zvláštní pocit, ale jinak vše o.k.
Ani jednou jsem v Motole epidurál neplatila, ale vím, že např. v Krči se platí, nebo ještě donedávna platil.
Ze sálu mě po císaři odváželi, to je jasný a po vaginálním porodu taky, ale to asi bylo tím epidurálem, po cca 4hodinách jsem už šla do sprchy.
A nástřih a šití nevím, protože jsem to necítila
Epidurál jsem měla, řekla jsem si o něj, ale patřím k těm, komu moc nepomohl
Resp. zlepšilo se to asi tak o třicet procent, ale na druhou stranu díkybohu aspoň za to ![]()
Jinak píchání epi nic nebylo, nebo jsem měla šikovnou anestezioložku.
Na Bulovce jsem ho měla zdarma, ale taky vím, že v Krči se platí, mají to tam všude rozvěšené na letácích.
no asi nepoznají,já byla totiž v těch 8 ráno otevřená na 3cm takže tipovali asi jak se to otvírá postupně,ale během té hodiny jsem se otevřela o dalších 5cm a zbytek za další hodinu.A v Opavě kde jsem rodila se epidurál platí od roku 2007 2500,–kč.Mi nepomohl tak jsem ho naštěstí platit nemusela
Niky,
ja jsem si rikala, ze tomu necham volny prubeh a uvidim, jak to budu zvladat. Mela jsem extremne dlouhy porod, zacala jsem mit kontrakce v pondeli a malej se narodil az v patek rano. Tim te nechci vystrasit, tahle dlouhy porod normalne fakt nebyva
No, nicmene kdyz jsem se po nekolika dni opravdu pravidelnych kontrakci a dost brutalnich krizovych bolesti, protoze malej byl otocenej oblicejem nahoru, konecne zacala vic otvirat a ja se dostala na sal, sama PA byla prvni, kdo mi nabidl epidural, bez nej bych to asi nedala, proste jsem byla uz moc vysilena. Vubec jsem necitila, ze by mi to pichali do zad, a hlavne, prestala jsem citit ty sileny kontrakce, takze jsem pak nekolik hodin vicemene prospala, mezitim mi pichli oxytocin, abych se rychleji otevirala, takze ja na tech poslednich par hodin porodu vzpominam moc hezky ![]()
K nastrihu, ziju v cizine a taky se nastrih nedela, takze nam doporucovali masirovat, masirovat a zase masirovat hraz, nakonec jsem byla bez natrzeni, takze to asi za to stalo ![]()
Tak vám holky dekuji, uvidime jak to bude u me, ale jestli nebudu rodit cisarem…?
Tak ja u prvniho porodu epidural nemela,tenkrat mi ho ani nikdo nenabidl ale určite bych ho brala jelikož sem trpela dosti dlouho a pak sem byla šilene vyčerpana a nemela silu maliho vytlačit.Dala bych cokoliv za to aby ty bolesti jen na chviličku přestali a ja si mohla odpočinout.Ted čekam druhy a uvidim jak šileny bolesti budu mit tak si ten epidural necham pichnout i když mam stoho obavi ale vetši bolest než kontrakce to byt nemuže.Jinak šita sem byla hodne i když mě to doktorka opichala tak sem citila každej stech a bylo to hodne nepřijemny.Tak snad tenhle porod dopadne aspon o neco lip
No já budu rodit poprvé. Nevím jak to bolí a taky přemýšlím o epiduralu. U nás ve Znojmě se za něj platí 2000.- co jsem slyšela,ale ještě se optám. Pokud se to nebude dát vydržet tak si ho nechám píchnout. Chci si porod užít a ne na něj vzpomínat jak na horor. Však se uvidí na hekárně jak to budu zvládat
jinak jestli má někdo zkušenosti se Znojemskou nemocnicí a epi tak pisněte.
zdravim
, ja se MOC primlouvam ze epidural, nejsem priznivec prirodnich porodu, od zacatku jsem vsem rikala, ze hlavne chci epidural, a jak to udelat, abych ho stihla dostat. ujistovali me, ze prvorodicka to stihne urcite, protoze se ten porod vlece. no samozrejme pak to bylo na posledni chvili, ale stihli mi ho dat. a ta uleva, co prisla… to se neda popsat. proste nirvana, byla jsem v sedmem nebi. jen me udivuje, ze si to musi clovek skoro vydupat. u zubare, kdyz vas neco jen pichne, tak vam daji hned anestezii, a v porodnici, kde maminy trpi i nekolik dnu, se to bere jako prirozena vec.