Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ahojky, myyslím si, že každá bolest vnímá jinak. U mně předporodní bolest - než přišel porod byla taková, že jsem to cítila jako velmi silnou mensturaci, ale měla jsem křížové bolesti což je bolesti zad, takže každá to asi má jinak. Epidural jsem měla vnuch jsem necítila, možná bolí, ale přes ty porodní bolesti, to asi člověk nevnímá a za pár minut jsem měla úlevu.
To ostatní nevím, měla jsem císaře, protože se mi porod zasekl - neno spíš malý a neotvírala jsem se.
Ahojky,
s epidurálem zkušenosti nemám, mamina ano a říkala, že radši trpět bolestma. Když jsme rodili, tak jsme měli docela dlouhý a komplikovaný porod, epidurál mi vůči bolestem nutili, ale nechtěla jsem. Jsem od přírody celkem cíťa a cimprlich, jak říká máma, ale celodenní hekání jsem vydržela a porod taky. Není to nic příjemnýho, ale taky nic, co by se nedalo přežít. Jelikož jsme byli malinkatý, tak mě ani nenastřihávali, ale z informací mé maminy, 4-násobné mámy, mám info, že nástřih vůči bolestem není cítit, až to šití, a to štípe. Takže zas nic strašnýho. Strach před porodem je normální. Já se ani neděsím bolestí, ale spíš, aby bylo vše ok, protože při prvním porodu jsme ztratili hodně krve, tak se bojím. Věř mi, až budeš pár týdnů od porodu, tak si budeš doslova přát, aby to už přišlo a tobě se ulevilo. Nám zbývá 7 týdnů a já se modlím, aby už to bylo.
Ahojky, já měla epidural a vůbec jsem nelitovala. Mi osobně hrozně moc pomohl - bolesti ustály a já se rychle otevírala. Když ti ho zavádějí, tak tě to jen trošku píchne do zad, nic víc. S porodními bolestmi se to fakt srovnat nedá
Já měla porodní bolesti křížové, prý jsou horší než ty břišní
Nejspíš díky epiduralu jsem necítila ani nástřih, ani šití, takže pohodička
Každopádně se porodu vůbec neboj. Bolí to, to jo, ale určitě to zvládneš v pohodě ![]()
Ahoj, já teda zatím nemám zkušenost ani s epiduralem ani s porodem.Ale co nevidět je mít budu
. Jsem rozhodnutá si epidural nechat dát, jen se spíš děsím toho, že se píchá do míst, kde je to celkem nebezpečné. Kdyby se přece jen anesteziolog sekl, může to mít špatné následky
. Docela by mě alezajímalo, jestli může někdo srovnat, jaký je rozdíl mezi epi a mezi třeba horkou vanou, sprchou. Jestli to ulevuje podobně od bolesti? Přece jen vana je trošku šetrnější. A myslíte,že do vany si v porodce můžuneustále připouštět teplou vodu? Né-li spíš horkou?
Ahojky, souhlasím s Kvaček, že každá vnímá bolest jinak ale dá se to vydržet u mě to bylo jako hodně bolestivá menstruace je fakt, že jsem všechny 3 děti porodila během 2-3hodin takže pohoda
. A co si vybavuji(synovi je 21let)tak nástřich ani šití nebolí toho se nemusíš vůbec bát mě pak vadilo že si nemůžu sednout
. A u nejmladší mě vůbec nenastříhaváli podle mě záleží jak se vyvíjí porod, nebo alespoň u mě to tak bylo.
Já jsem epidural neměla.Každá vnímá bolest fakt jinak.Já měla bolest ke konci fakt hroznou,ale přěžít se to dá,ten zázrak co máš pak v náručí za to stojí.
Tak vam holky dekuji, a je pravda, ze se da domluvit cisarsky rez? Misto porodu?
To nevím,ale asi těžko
dokonce ani epidural není samozřejmostí, že píchnou
Já jsem rodila bez epidurálu, měla jsem z něj hroznej strach, i když v těch největších bolestech jsem toho trochu litovala
. Ale jsem ráda, že jsem to zvládla i bez něj. Nástřih jsem necítila vůbec skrze strašný bolesti. A šití bylo jen trošku nepříjemný, ale v tý euforii jsem to nějak nevnímala.
ahoj,ja nemela epidural,ale moje porodni bolesti nebyly az tak hrozny. nastrih jsem vubec necitila,kdyby mi to PA nerekla,tak o tom nevim. jenom to siti jak nekdo psal stipe. vubec se neboj porodu, muze byt dobry nebo zly,ale je predcasne se neceho bat. Ja prodelala i samovolny potrat ve 12tt a ten me bolel o 100%vic nez porod,mela jsem 4h bolesti v kuse,myslela jsem,ze mi odpadne spodek. pri otevirani jsem mela male bolesti a az pri samem porodu to bolelo vic. ale uvidis sama,az budes v te situaci,treba ani na epidural nebude cas,a mimco pujde rychle ven. sestrenka pri prvnim ani nemrkla a byl jeji chlapecek venku,druhy porod byl uz delsi,takze to neznamena,ze prvorodicky rodi dele. Hodne stesti ![]()
Ahoj, já epidurál neměla, bolesti se daly v pohodě profunět a když už to fakt bolelo, že bych si o něj i řekla ( a to jsem ho předem nechtěla, hrozně jsem se bála toho píchání k páteři a tak…), tak už bylo jen pár minut, než se malá narodila, takže by mi ho stejně nedali…
Nástřih jsem necítila vůbec, šití ano… Ty bolesti byly jako před menses, nejdřív jen tak lehce v podbřišku a ty poslední byla taková jako veliká křeč přes celé břicho
Zajímavé je, že si to nedovedu vůbec vybavit… Docela živě si pamatuju, když mě bolelo zub, ale tohle ne. Vím, že pak už to bolelo hodně, ale nedokážu si to vybavit.
Ta příroda to má dobře zařízené ![]()
Fujtajxl, než se nechat píchat do páteře, to jsem radši snesla porodní bolesti. Mmch jak mi tuhle vysvětloval kamarád co je čerstvý anesteziolog, tak epidurál je prý „vyšší dívčí“, na to musí být ten anesteziolog už dost zkušený, tzn. neměli by to dělat telátka hned po škole. Takže i proto bych se toho bála, při svý smůle bych určitě chytla nějakýho nešiku
A taky si něco přečti o možných vedlejších účincích jako jsou bolesti hlavy, trnutí a křeče v nohou atd. (to vše i několik dnů po porodu).
Ty porodní bolesti bych přirovnala jako k vlnám prostě kontrakce pomalu nastoupí, sílí a zas odezní. Hele, když mi sekali osmičku, tak to bylo daleko horší a bolelo to jakswině skoro týden nepřetržitě. Porod trvá max 2 dny a mezi kontrakcemi ti nic není ![]()
já si taky nepamatuji nic, vím, že jsem ležela ve vaně, pak jak kňučím na lehátku, když to na mě přišlo, pak jak píchaní epidural ale to jsou útržky ![]()
Dokonce mi můj říkal, že jsem byla v takové euforii, měla jsem bolesti od 2 v noci 24. a rodila až 25 v 7 večer, takže dlouho, tak sem byla slabá, a teď epidural a oni mě měli převést na operační sál a já jsem se zvala a šla po svých, hned všichni za mnou, protože jsem opravdu už nevmínala, ale už jsem to asi chtěla mít za sebou tak jsem se vydala sama ![]()
Ahoj holky.
. Diky za odpovedi.
Cetla jsem hodne o epiduralu tak se chci zeptat na vas nazor. Chci se zeptat k cemu by jste prirovnali porodni bolesti a jestli epidural boli kdyz se zavede do zad. A co nastrih a siti? BOli? Mam z toho strach, tak chci vedet co me asi ceka