Epidural - ano/ne?

2621
9.5.19 13:56

Tak to asi záleží, jak to bude probíhat, ne? Jak se budeš cítit a uvidíš. Já se tomu nebránila, ale u obou to probíhalo celkem v pohodě, u druhého by doktor ani nestihl přijít, protože jsem porodila do 30 min od první kontrakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
310
9.5.19 13:56

Ja si tuhle otazku nechavala otevrenou az podle typu porodu. Nakonec jsem mela dvakrat prirozeny porod po Hamiltonu, zadny krizovy bolesti, takze se to dalo krasne prodychat a aspon jsem citila, co mi telo rika, kdy zatlacit a tak (a za me jako za padavku muzu rict, ze me to nebolelo vic, nez bolestiva menzes, tak se tech par hodin dalo vydrzet)…ale kdybych mela krizovy bolesti nebo vyvolavany porod, tak by to u me bylo na zvazenou…(trochu jsem se bala pichance do zad - u prvni dcerky jsem na glukozovym testu sedela s nastavajici maminkou, ktera mela po epiduralu 2 roky bolesti hlavy, tak me to trochu odradilo). No a kdyby mi hrozil cisar a mohla si vybrat mezi epi a uplnym uspanim, tak tam by zas epidural vyhral na plny care..za tu moznost slyset a videt svy miminko urcite a slysela jsem, ze pry se pak lip a plynuleji prechazi na analgetika, takze tam odpada ta bolestiva doba mezi probuzenim a nastupem oblbovaku…ale nemam z vlastni zkusenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
465
9.5.19 13:58

To je na každého uvážení, ale já bych si do zad nic píchat nedala…neměla jsem ho a nedá se říct, že bych něčeho litovala. Kdybych ale řekla, že jsem netrpěla jako zvíře, slušně bych kecala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35805
9.5.19 13:59

Já jsem ho měla a super, ulevilo mi to od bolesti a vlastně jsem necítila ani porod, který proběhl bez nástřihu a šití. Podruhý do něj chci jít znovu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
318
9.5.19 14:00

Těžko říct… Já „machrovala“, že zatím dobrý a když jsem si vzpomněla asi o hodinu později, že už bych něco na bolest snesla, tak už bylo pozdě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
9.5.19 14:04

První porod jsem měla s epi druhý bez a druhý pro mě byl příjemnější.
Nebyla tak tak strašná bolest.
Spíš si přečti, co epidural může všechno způsobit.
Těd u třetího ani nepřemýšlím, že bych si ho nechala dát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
724
9.5.19 14:07

Nemela jsem nic a dalo se to prezit. Az pak na siti mi neco pichli. Jestli chces kompromis mezi epiduralem a nicim, tak zkus Entonox. Ale neni pro kazdeho, me se z toho rychleho dychani tocila hlava, takze inhalovat jeste k tomu „oblbujici“ plyn by nebyl dobry napad. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69016
9.5.19 14:16

Nech to plynout, uvidíš, jak bude. Já ho u prvého chtěla, ale už bylo pozdě. U duhého jsem věděla, že se to dá zvládnout bez, tak když to ještě šlo, tak jsem ho odmítla. A pak už zas bylo pozdě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
9.5.19 14:17

Já jsem epidurál neměla, ale co jsem si tak zjišťovala důvody proč ne:

1. většina porodů po epidurálu končí císařem nebo vexem
  2. spodek ti v podstatě „ochrne“, pánevní dno se povolí, tudíž dítě nemusí správně rotovat, snadno se zasekne a nemůže dál, hlavičkou úplně nalehne na pánevní dno
  3. většinou necítíš kontrakce, takže nemůžeš přirozeně tlačit tak, jak je to od přírody uzpůsobeno, to porod zpomaluje, často se kontrakce zastaví - dají vám oxytocin a to už je hotovo a vymalováno :)
  4. oxytocin způsobí velmi intenzivní a po sobě jdoucí kontrakce, miminko se dostává do velkého tlaku a srdeční tísně, takzvaně začnou padat ozvy
  5. při epidurálu se nemůžeš hýbat, takže nemůžeš zaujímat pozice, které by ti při porodu vyhovovaly, musíš ležet na koze, což je jak známo ta nejnevýhodnější pozice k porodu

Takže já bych do toho asi nešla. Uvidíš, dle situace. Rozhodně si nenechávej dávat oxytocin, to je nejhorší věc, co tě může potkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
9.5.19 14:23

@Reflex Tak já epidurál měla a teda hodně mi pomohl.. protože ty bolesti při kontrakcích jsem měla naprosto nesnesitelné.. kontrakce jsem cítila i přes to a velice silně ale dalo se to zvládnout… při aplikaci epidurálu se nemůžeš hýbat ale to trvá jen chvilku a pak se zase normálbně hýbat můžeš.

Ale u mě mě tedy vyvolávaly porod nějakou tabletkou a pak mi dávaly ještě jednu.. pokud by porod mohl probíhat od počátku přirozeně možná by to bylo všechno jinak.

• Citovat
  • Upravit
9.5.19 14:31

@Reflex ohledne oxytocinu - tak asi to nekdy muze byt blby a kontraproduktivni. Ale nekdy taky ne, ja rodila s oxytocinem (vyvolavanej porod tabletama), a sice to byla jedna dvouhodinova kontrakce, ale po tech dvou hodinach se malej narodil. Vse postupovalo v klidu, oba v poradku (=dite se hned prisalo a ja do sprchy bez potizi po svych). Proste, kdyz pises „vymalovano“ a „rozhodne si nenechavej“, tak siris neadekvatni paniku, coz je to posledni, co clovek u porodu potrebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
9.5.19 14:38
@malytlustyhroch píše:
@Reflex ohledne oxytocinu - tak asi to nekdy muze byt blby a kontraproduktivni. Ale nekdy taky ne, ja rodila s oxytocinem (vyvolavanej porod tabletama), a sice to byla jedna dvouhodinova kontrakce, ale po tech dvou hodinach se malej narodil. Vse postupovalo v klidu, oba v poradku (=dite se hned prisalo a ja do sprchy bez potizi po svych). Proste, kdyz pises „vymalovano“ a „rozhodne si nenechavej“, tak siris neadekvatni paniku, coz je to posledni, co clovek u porodu potrebuje.

V jakém například případě si myslíš, že má cenu přistupovat na oxytocin a dítě v podstatě dobrovolně přidusit? Pokud existuje opravdu nevyhnutelný důvod si ho nechat dát, tak prosím, ale momentálně mě nic nenapadá, kromě toho vyvolávaného porodu, kdy v podstatě přirozený porod neprobíhá a často jinak než tím oxytocinem kontrakce nevyvoláš. Vyvolávaný porod ale taky hodně často končí akutním císařem.
Proč jsi měla vyvolávaný porod, bylo k tomu vůbec opodstatnění? Jestli tedy chceš odpovídat. U nás se porody vyvolávají mnohdy zbytečně, třeba jen proto, že je rodička 41+1 tt, přitom fyziologické těhotenství trvá v průměru 42 týdnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
9.5.19 14:38

Dekuji za reakce. Prvni porod byl bez problemu ale bolesti silene!!! Nemohla jsem se ani otocit z boku na druhy, bolelo me snad vsechno i kuze :,( epidural jsem nejdriv nechtela, pak ano, ale uz to neslo, takze jsem dychala aspon plyn ale ten jen oblbne, nepomuze od bolesti. Proto ted nevim, zda si epi nechat pichnout hned, nebo to zkusit vydrzet…???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
9.5.19 14:41
@VeGo píše:
Dekuji za reakce. Prvni porod byl bez problemu ale bolesti silene!!! Nemohla jsem se ani otocit z boku na druhy, bolelo me snad vsechno i kuze :,( epidural jsem nejdriv nechtela, pak ano, ale uz to neslo, takze jsem dychala aspon plyn ale ten jen oblbne, nepomuze od bolesti. Proto ted nevim, zda si epi nechat pichnout hned, nebo to zkusit vydrzet…???

Hlavně by se epidurál měl píchat až tak na 4 cm, ne dřív. Takže do té doby uvidíš, jak to zvládáš :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
999
9.5.19 14:44

Ja nechtela, jeste pri odjezdu do porodnice jsem pritele ujistovala, at stoji za mym rozhodnuti… :mrgreen: o 14 hodin pozdeji jsem o nej skemrala sama… :lol: aspon jsem se prospala a mela silu na posledni fazi :mrgreen: aplikace nic moc, ale pomohl mi hodne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí