Epidural - ano/ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3198
9.5.19 14:50

@VeGo se rozhodni až při porodu, podle toho, jak to budeš zvládat. Já měla vyvoláváný porod, který nepostupoval, došlo i na oxytocin a měla jsem i epidural. Není pravda, že se při epiduralu nemůžeš hýbat, samozřejmě když ti ho napichavaji, tak ne, ale potom normálně můžeš co chceš ;) kontrakce jsem cítila, ale nebolelo to. Porodila jsem pak přirozeně bez komplikací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
eri1989
9.5.19 14:58

Ahoj, záleží na tobě a na situaci. Pokud porod bude trvat hodiny a budeš bolestí unavená, myslím, že epidural je dobrá varianta. Uleví ti to od bolesti - sice napíchnutí bolí, ale méně než sám porod. Pokud vše půjde hladce jak má, nemá cenu do sebe píchat. Uvidíš až to všechno začne :*

• Citovat
  • Upravit
9.5.19 15:01
@Reflex píše:
V jakém například případě si myslíš, že má cenu přistupovat na oxytocin a dítě v podstatě dobrovolně přidusit? Pokud existuje opravdu nevyhnutelný důvod si ho nechat dát, tak prosím, ale momentálně mě nic nenapadá, kromě toho vyvolávaného porodu, kdy v podstatě přirozený porod neprobíhá a často jinak než tím oxytocinem kontrakce nevyvoláš. Vyvolávaný porod ale taky hodně často končí akutním císařem.
Proč jsi měla vyvolávaný porod, bylo k tomu vůbec opodstatnění? Jestli tedy chceš odpovídat. U nás se porody vyvolávají mnohdy zbytečně, třeba jen proto, že je rodička 41+1 tt, přitom fyziologické těhotenství trvá v průměru 42 týdnů.

Ne, nebylo asi to spravne opodstatneni, 40+6, „prutoky ma zatim dobry, tak ho pojdte porodit dokud je v poradku a pri sile“, ale ja teda byla nekolik dni na 4 prsty. No, tak jsem ty doktorce verila, a nemela jsem zadnej duvod toho litovat. Mozna jsem mela proste stesti, ale u porodu je to vzdycky o stesti uz miliony let :nevim: Jinak kontext pro tohle vlakno: bylo to bez epiduralu, ale po informacich z okoli, kdo mel, kdo nemel, jsem to taky mela otevreny a rikala jsem si, ze podle toho, jak to bude probihat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
9.5.19 15:06
@VeGo píše:
Dekuji za reakce. Prvni porod byl bez problemu ale bolesti silene!!! Nemohla jsem se ani otocit z boku na druhy, bolelo me snad vsechno i kuze :,( epidural jsem nejdriv nechtela, pak ano, ale uz to neslo, takze jsem dychala aspon plyn ale ten jen oblbne, nepomuze od bolesti. Proto ted nevim, zda si epi nechat pichnout hned, nebo to zkusit vydrzet…???

No, nechala bych to až přímo tam. Já jsem pro porod bez těhle věcí, ale kdyby to dál nešlo, tak si hrát na hrdinku nebudu.

A neboj, to, že jsi měla první porod hrozný, neznamená, že ten druhý bude taky. ;) Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
9.5.19 15:37
@malytlustyhroch píše:
Ne, nebylo asi to spravne opodstatneni, 40+6, „prutoky ma zatim dobry, tak ho pojdte porodit dokud je v poradku a pri sile“, ale ja teda byla nekolik dni na 4 prsty. No, tak jsem ty doktorce verila, a nemela jsem zadnej duvod toho litovat. Mozna jsem mela proste stesti, ale u porodu je to vzdycky o stesti uz miliony let :nevim: Jinak kontext pro tohle vlakno: bylo to bez epiduralu, ale po informacich z okoli, kdo mel, kdo nemel, jsem to taky mela otevreny a rikala jsem si, ze podle toho, jak to bude probihat.

No, tak to je šílený, skoro se divím, že to není trestný. A pak se lidi diví, že rodičky doktorům nevěří ani slovo a bojujou s nimi. Je fajn, že jsi porodila bez císaře a dítě mělo ozvy v pořádku, ale byl to šílený a zbytečný hazard. Kdybys na císaři skončila a dítě mělo hypoxii, tak bys mluvila jinak. Mluvím o tom proto, že to se v případě vyvolávaného porodu stává sakramentsky často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
9.5.19 15:47

2× přenášeno, 2× s epi a bylo to fajn

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
9.5.19 16:04
@Reflex píše:
Já jsem epidurál neměla, ale co jsem si tak zjišťovala důvody proč ne:
  1. většina porodů po epidurálu končí císařem nebo vexem
  2. spodek ti v podstatě „ochrne“, pánevní dno se povolí, tudíž dítě nemusí správně rotovat, snadno se zasekne a nemůže dál, hlavičkou úplně nalehne na pánevní dno
  3. většinou necítíš kontrakce, takže nemůžeš přirozeně tlačit tak, jak je to od přírody uzpůsobeno, to porod zpomaluje, často se kontrakce zastaví - dají vám oxytocin a to už je hotovo a vymalováno :)
  4. oxytocin způsobí velmi intenzivní a po sobě jdoucí kontrakce, miminko se dostává do velkého tlaku a srdeční tísně, takzvaně začnou padat ozvy
  5. při epidurálu se nemůžeš hýbat, takže nemůžeš zaujímat pozice, které by ti při porodu vyhovovaly, musíš ležet na koze, což je jak známo ta nejnevýhodnější pozice k porodu
Takže já bych do toho asi nešla. Uvidíš, dle situace. Rozhodně si nenechávej dávat oxytocin, to je nejhorší věc, co tě může potkat.

Nešiř paniku. A moc nečti. Já se dokonce před prvním porodem dočetla, že epileptiky neradi napíchávaji epiduralem, moje ošetřující mi doporučila nečíst kraviny na netu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
9.5.19 16:11
@bublinek píše:
Nešiř paniku. A moc nečti. Já se dokonce před prvním porodem dočetla, že epileptiky neradi napíchávaji epiduralem, moje ošetřující mi doporučila nečíst kraviny na netu.

Nešířím paniku, jen informace. Ať si to každý už pak rozhodne sám. Doktoři zase neříkají rizika.
O epidurálu a epilepsii jsem sice žádnou studii neviděla, ale spíš jsem slyšela, že se při epilepsii doporučuje :nevim:.
Naopak raději čti a nenech se oblbnout, to je tvoje jediná obrana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
9.5.19 17:22
@Reflex píše:
Já jsem epidurál neměla, ale co jsem si tak zjišťovala důvody proč ne:
  1. většina porodů po epidurálu končí císařem nebo vexem
  2. spodek ti v podstatě „ochrne“, pánevní dno se povolí, tudíž dítě nemusí správně rotovat, snadno se zasekne a nemůže dál, hlavičkou úplně nalehne na pánevní dno
  3. většinou necítíš kontrakce, takže nemůžeš přirozeně tlačit tak, jak je to od přírody uzpůsobeno, to porod zpomaluje, často se kontrakce zastaví - dají vám oxytocin a to už je hotovo a vymalováno :)
  4. oxytocin způsobí velmi intenzivní a po sobě jdoucí kontrakce, miminko se dostává do velkého tlaku a srdeční tísně, takzvaně začnou padat ozvy
  5. při epidurálu se nemůžeš hýbat, takže nemůžeš zaujímat pozice, které by ti při porodu vyhovovaly, musíš ležet na koze, což je jak známo ta nejnevýhodnější pozice k porodu
Takže já bych do toho asi nešla. Uvidíš, dle situace. Rozhodně si nenechávej dávat oxytocin, to je nejhorší věc, co tě může potkat.

Pleteš si epidurální a spinální a. U epidurální nic neochrne. Měla jsem ji, tak to vím. Taky tvrzení, že VĚTŠINA porodů po epiduralu končí císařem nebo vexem, je úplný nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
9.5.19 18:17
@Veveří píše:
Pleteš si epidurální a spinální a. U epidurální nic neochrne. Měla jsem ji, tak to vím. Taky tvrzení, že VĚTŠINA porodů po epiduralu končí císařem nebo vexem, je úplný nesmysl.

Nepletu si se spinálním, mluvím o vaginálním porodu, ne o císaři.
Zakladatelka si může pročíst zkušenosti žen, které epidurál podstoupily, riziko, že se porod „zastaví“ je docela časté. Procenta Vám neřeknu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
9.5.19 20:25
@Reflex píše:
Nepletu si se spinálním, mluvím o vaginálním porodu, ne o císaři.
Zakladatelka si může pročíst zkušenosti žen, které epidurál podstoupily, riziko, že se porod „zastaví“ je docela časté. Procenta Vám neřeknu :)

Zbytečně tu ženám pleteš hlavu, protože to „ochrnutí“ jakože se člověk nemůže hýbat, je naprostý nesmysl. Nemusím si číst zkušenosti žen, když jsem epidurál sama měla :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
9.5.19 20:29
@Veveří píše:
Zbytečně tu ženám pleteš hlavu, protože to „ochrnutí“ jakože se člověk nemůže hýbat, je naprostý nesmysl. Nemusím si číst zkušenosti žen, když jsem epidurál sama měla :roll:

No tak ochabnutí, nemusíš chytat za slovo. Ty si zkušenosti číst nemusíš, pokud se nechystáš rodit, ale ona by mohla. Protože epidurál opravdu nezřídka vede k nepostupujícímu porodu, oxytocinu, tím pádem padajícím ozvám a císaři nebo vexu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
9.5.19 20:39

Já nevím, no, znám několik ženských, co mělo epidurál, a s císařem snad neskončila žádná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
9.5.19 20:42

@Reflex tak si po sobě přečti ten svůj bod 5)
Mně epidurál pomohl a byl pro mě úlevou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
9.5.19 20:49

Tak jsem hledala nějakou diskuzi se zkušenostmi tady na webu a našla jsem toto: https://www.emimino.cz/…porod-11432/ - shodou náhod to přesně odpovídá tomu, co jsem popsala a tomu, co jsem slyšela od žen, které epidurál měly a litovaly.
Já sama vlastní zkušenost nemám, vše jen z doslechu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí