Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Reflex takže vše odposlechem, ale budeš tu házet jen špatné zkušenosti.
Jak vidíš, je i mnoho žen, které jsou za epidurál rády a v porodu to pomohlo
@bublinek píše:
@Reflex takže vše odposlechem, ale budeš tu házet jen špatné zkušenosti.
Jak vidíš, je i mnoho žen, které jsou za epidurál rády a v porodu to pomohlo
Já píšu, co jsem si k tomu zjišťovala, jaká to má rizika a o čem ti doktoři většinou neřeknou a málokde se to dočteš, přitom je to hodně časté. Taky to píšu ve svém příspěvku, že shrnuji důvody, proč ne. O kladech se asi obecně ví, že ti pomůže od bolesti a odpočineš si, to nemá cenu psát, zakladatelka je předpokládám příčetná. Ono když je ženská nešťastná, že skončila na akutním císaři a pak jí řeknou to víte, za to může ten epidurál, tak si rve vlasy a pláče, že jí to nikdo neřekl. Tak říkám a ověřit už si to může každý, když bude mít zájem. Já bych brala všema deseti, kdyby mi někdo naservíroval informace pod nos, abych už věděla, co ověřovat.
@Reflex píše:
Já píšu, co jsem si k tomu zjišťovala, jaká to má rizika a o čem ti doktoři většinou neřeknou a málokde se to dočteš, přitom je to hodně časté. Taky to píšu ve svém příspěvku, že shrnuji důvody, proč ne. O kladech se asi obecně ví, že ti pomůže od bolesti a odpočineš si, to nemá cenu psát, zakladatelka je předpokládám příčetná. Ono když je ženská nešťastná, že skončila na akutním císaři a pak jí řeknou to víte, za to může ten epidurál, tak si rve vlasy a pláče, že jí to nikdo neřekl. Tak říkám a ověřit už si to může každý, když bude mít zájem. Já bych brala všema deseti, kdyby mi někdo naservíroval informace pod nos, abych už věděla, co ověřovat.
a to řeknou lékaři?
@bublinek píše:
a to řeknou lékaři?
Jo, porodní asistentky, porodníci, každý, kdo do toho vidí. Prostě to tak reálně je, ten epidurál může ovlivnit celkově ten tonus, zastavit kontrakce, nebo přestaneš cítit kontrakce, prodloužit porod, zkomplikovat rotaci a sestoupení dítěte, prostě se naruší ta křehká rovnováha, která je při porodu důležitá. Když si přečteš zkušenosti, tak spoustě žen museli píchnou ox, aby vůbec cítily kontrakce (nebo aby je znovu spustili, když se zastavily). A od oxytocinu už je jen krůček k padajícím ozvám a hrozící hypoxii. Další věc je ta, že oxytocin zasahuje do těch hormonálních stránek porodu, říká se, že blokuje takové to zamilování se matky do dítěte na první pohled (což způsobuje přírodní oxytocin, když se do toho nezasahuje). Zkrátka ideál je do porodu nezasahovat. Čímž netvrdím, že chci zakladatelku od epidurálu zrazovat, sama uvidí, jak na tom bude, ale chci, aby měla nástřel informací, po čem se pídit a že to prostě není jen tak.
Porodila jsem přirozeně, bez vexu, i když mi jím už „hrozili“. Miminko v termínu, obvyklé velikosti. Epidurál jsem si nechala dát, když jsem měla pocit, že už je to na mě moc. Spíš než nesnesitelná bolest jako taková mi bylo zle celkově a byla jsem šíleně unavená. Neuměla jsem si představit v tomhle stavu tlačit.
Na jedné straně obrovská úleva, odpočinula jsem si, od aplikace epidurálu už byly všechny bolesti včetně šití celkem v pohodě snesitelné. Píchnutí bylo nepříjemné, ale mezi kontrakcemi se to dost ztratilo, následky a nežádoucí účinky jsem neměla (po pěti měsících od porodu se to snad dá říct).
Na druhé straně jsem hůř cítila kontrakce, nebyla jsem si jistá kdy tlačit a vexu jsem unikla o vlásek, malý měl apgar 5-8-9, bez resuscitace atd., rychle byl dobrej. Jestli by to bez epidurálu dopadlo líp nevím, zase bych šla tlačit totálně vyčerpaná až ke kolapsu.
Závěr- bude-li další porod, epidurál znovu využiji, pokud budu mít opět pocit, že to nedávám. Ale nebudu se o něj určitě hlásit hned ve dveřích, prostě uvidím. A to asi i radím, kdo rodí poprvé, neumí si to představit a tak dvojnásob platí „nikdy neříkej nikdy“ ![]()
@Reflex píše:
Jo, porodní asistentky, porodníci, každý, kdo do toho vidí. Prostě to tak reálně je, ten epidurál může ovlivnit celkově ten tonus, zastavit kontrakce, nebo přestaneš cítit kontrakce, prodloužit porod, zkomplikovat rotaci a sestoupení dítěte, prostě se naruší ta křehká rovnováha, která je při porodu důležitá. Když si přečteš zkušenosti, tak spoustě žen museli píchnou ox, aby vůbec cítily kontrakce (nebo aby je znovu spustili, když se zastavily). A od oxytocinu už je jen krůček k padajícím ozvám a hrozící hypoxii. Další věc je ta, že oxytocin zasahuje do těch hormonálních stránek porodu, říká se, že blokuje takové to zamilování se matky do dítěte na první pohled (což způsobuje přírodní oxytocin, když se do toho nezasahuje). Zkrátka ideál je do porodu nezasahovat. Čímž netvrdím, že chci zakladatelku od epidurálu zrazovat, sama uvidí, jak na tom bude, ale chci, aby měla nástřel informací, po čem se pídit a že to prostě není jen tak.
Píšeš tu spoustu zavádějících informací na to, že jsi jenom laik. Jen doufám, že ženy jsou rozumné a přeberou si to a že si nechají při porodu poradit člověkem, který tomu rozumí.
Já jsem si nenechala dát nic od bolesti a nebylo to zas tak strašný
Jen jsem dostala na dýchání nějaký plyn, protože se mi točila hlava, ale ten tak nebyl od bolesti. Příště bych si přála také takový porod, ale to si asi nevyberu ![]()
Chtěli mi ho za každou cenu vnutit ale nenechala jsem si ho aplikovat. Má to pro mě víc negativních aspektů než těch pozitivních. Ale já rodila 6 hodin, kdybych se svíjela v bolestech 20 hodin, tak bych asi tak pevnou vůli neměla. ![]()
@Veveří píše:
Píšeš tu spoustu zavádějících informací na to, že jsi jenom laik. Jen doufám, že ženy jsou rozumné a přeberou si to a že si nechají při porodu poradit člověkem, který tomu rozumí.
V pohodě, ať si to přeberou a ověří. O nic jiného ani nejde. Hlavně, ať to ale zjistí a nenechají si takzvaně poradit doktorem, který žádné informace neřekne, jako tomu je u porodu skoro se vším.
@Reflex píše:
V pohodě, ať si to přeberou a ověří. O nic jiného ani nejde. Hlavně, ať to ale zjistí a nenechají si takzvaně poradit doktorem, který žádné informace neřekne, jako tomu je u porodu skoro se vším.
Tak to by mně teda zajímalo, jako tohle víš, že ti doktor o epidurálu nic neřekne, když jsi pode toho, co píšeš, epidurál nikdy neměla a tu situaci sama nezažila.
Jinak asi mám tedy štěstí na lékaře a PA. Ale na předporodním kurzu nám dost podrobně vysvětlili, jak epi funguje, a kde jsou jeho rizika a naopak přínosy. Stejně tak moje gynekoložka, která má mimo jiné i úvazek na sálech, s námi taky mluvila na rovinu. Ale chápu, že pokud k němu někdo přistupuje takhle hystericky a pod vlivem zkušeností z netu a okolí, pak je to těžké něco vysvětlovat.
BTW: Já jsem pro porod bez epidurálu taky, ale chápu, že jsou situace a případy, kdy je dobrým řešením. A sama nevím, jestli ho při dalším porodu nebudu potřebovat taky.
@P4ja píše:
Tak to by mně teda zajímalo, jako tohle víš, že ti doktor o epidurálu nic neřekne, když jsi pode toho, co píšeš, epidurál nikdy neměla a tu situaci sama nezažila.Jinak asi mám tedy štěstí na lékaře a PA. Ale na předporodním kurzu nám dost podrobně vysvětlili, jak epi funguje, a kde jsou jeho rizika a naopak přínosy. Stejně tak moje gynekoložka, která má mimo jiné i úvazek na sálech, s námi taky mluvila na rovinu. Ale chápu, že pokud k němu někdo přistupuje takhle hystericky a pod vlivem zkušeností z netu a okolí, pak je to těžké něco vysvětlovat.
BTW: Já jsem pro porod bez epidurálu taky, ale chápu, že jsou situace a případy, kdy je dobrým řešením. A sama nevím, jestli ho při dalším porodu nebudu potřebovat taky.
Jak to asi vím, zkus hádat. Taky jsem se pídila o plusech a mínusech a jediné, co mi doktoři řekli bylo to, že mě potom může bolet hlava a když se to píchne moc brzy, může dojít ke zpomalení porodu a nemusím vědět jak tlačit, ale že to mi oni řeknou podle monitoru. To, že mi epidurál nakonec nepíchli, přece nehraje roli, co je to za argument? Nebo se ta rizika měla zmiňovat až po jeho píchnutí?
Tak to jo, tomu bych i věřila, ale to je už jaksi pozdě.
Dokonce ani porodní asistentka, kde jsem se připravovala, mi k tomu víc neřekla. Ani na netu jsem nic jiného snadno dostupného nenašla. Soudě podle zkušeností ostatních, taky nebyli informovaní o rizicích, jinak by do toho nešli.
Ani o ostatních zásazích do porodu se nemluví. Porody se vyvolávají bez důvodu, nikdo neřekne, že se tím rapidně zvyšuje riziko císaře. Plodová voda se praská rutinně, ani slovo o negativech. Opiáty se dávají a tvrdí se, že to dítě absolutně neovlivní. Tlačí se na břicho i přesto, že je to zakázané. Nutí ženy rodit na koze, i když je prokázané, že je to nejnevhodnější poloha. Takže opravdu bez informací odjinud jen s tím, že se zeptám někoho, kdo tomu rozumí (doktor), bych nikomu nedoporučovala.
@Reflex píše:
Jak to asi vím, zkus hádat. Taky jsem se pídila o plusech a mínusech a jediné, co mi doktoři řekli bylo to, že mě potom může bolet hlava a když se to píchne moc brzy, může dojít ke zpomalení porodu a nemusím vědět jak tlačit, ale že to mi oni řeknou podle monitoru.To, že mi epidurál nakonec nepíchli, přece nehraje roli, co je to za argument?Nebo se ta rizika měla zmiňovat až po jeho píchnutí?Tak to jo, tomu bych i věřila, ale to je už jaksi pozdě.
Dokonce ani porodní asistentka, kde jsem se připravovala, mi k tomu víc neřekla. Ani na netu jsem nic jiného snadno dostupného nenašla. Soudě podle zkušeností ostatních, taky nebyli informovaní o rizicích, jinak by do toho nešli.
Ani o ostatních zásazích do porodu se nemluví. Porody se vyvolávají bez důvodu, nikdo neřekne, že se tím rapidně zvyšuje riziko císaře. Plodová voda se praská rutinně, ani slovo o negativech. Opiáty se dávají a tvrdí se, že to dítě absolutně neovlivní. Tlačí se na břicho i přesto, že je to zakázané. Nutí ženy rodit na koze, i když je prokázané, že je to nejnevhodnější poloha. Takže opravdu bez informací odjinud jen s tím, že se zeptám někoho, kdo tomu rozumí (doktor), bych nikomu nedoporučovala.
Tak kdybys řekla ano rodila jsem, dali mně epidurál a neřekli mně o tom nic, tak ok. Ale když jsi sama tu proceduru nezažila, tak jak můžeš vědět, že by ti to doktoři neřekli??? A vůbec, vždyť se řeší to, co nastane. Já ho třeba nepotřebovala, tak nechápu proč by mě to třeba při příjmu měli říkat?
Jinak fakt jsem asi rodila jinde. Nikdo mě k ničemu nenutil. Vše vysvětlili. Na koze jsem rodila posledních 10 minut, jinak mně asistentka poradila podle průběhu porodu. A většinu času jsem byla na boku. O nástřihu mě doktorka informovala a vysvětlila proč ho dělá. Oxytocin jsem dostala až po porodu a zase s mým souhlasem a náležitým poučením.
@P4ja píše:
Tak kdybys řekla ano rodila jsem, dali mně epidurál a neřekli mně o tom nic, tak ok. Ale když jsi sama tu proceduru nezažila, tak jak můžeš vědět, že by ti to doktoři neřekli??? A vůbec, vždyť se řeší to, co nastane. Já ho třeba nepotřebovala, tak nechápu proč by mě to třeba při příjmu měli říkat?Jinak fakt jsem asi rodila jinde. Nikdo mě k ničemu nenutil. Vše vysvětlili. Na koze jsem rodila posledních 10 minut, jinak mně asistentka poradila podle průběhu porodu. A většinu času jsem byla na boku. O nástřihu mě doktorka informovala a vysvětlila proč ho dělá. Oxytocin jsem dostala až po porodu a zase s mým souhlasem a náležitým poučením.
Ale já jsem se jich na ten epidurál ptala, chtěla jsem veškeré informace a řekli mi jen tohle! To bylo už všechno, další postup už bylo jen vyšetření a posouzení, jestli není brzy nebo pozdě a můj finální souhlas/nesouhlas. Tobě třeba řekli o tom, že pak dost možná budeš muset mít oxytocin a ten že většinou vede k tísni dítěte?
Ten nástřih byl ve tvém případě nutný? To je totiž další věc, která se dělá jak na běžícím pásu, dnes je móda to odmítat a světe div se, po odmítnutí ženy většinou natržené nejsou, nebo jen minimálně.
@Reflex píše:
Ale já jsem se jich na ten epidurál ptala, chtěla jsem veškeré informace a řekli mi jen tohle! To bylo už všechno, další postup už bylo jen vyšetření a posouzení, jestli není brzy nebo pozdě a můj finální souhlas/nesouhlas. Tobě třeba řekli o tom, že pak dost možná budeš muset mít oxytocin a ten že většinou vede k tísni dítěte?
Ten nástřih byl ve tvém případě nutný? To je totiž další věc, která se dělá jak na běžícím pásu, dnes je móda to odmítat a světe div se, po odmítnutí ženy většinou natržené nejsou, nebo jen minimálně.
Ne, budeš se divit, ale neřekli. Oxytocin mně totiž píchali až ve chvíli, kdy jsem měla mimčo v náručí a doktorka se se mnou domluvila, že mně ho píchnou, aby se mně rozjely kontrakce a já mohla vytlačit placentu, která nešla ven. A třeba to je ten případ, který se asi těžko rozebírá při příjmu ne?
A nástřih byl preventivní a dělaný vzhledem k týdnu, ve kterém jsem rodila. Na což mě upozornila hned při prvním vyšetření na sále. Omlouvala se, ale vysvětlila mně, že pro takhle malé děti ho podle postupů při porodu udělat musí a i vzhledem k rychlosti mého konkrétního porodu. A znova mě upozornila i před samotným nástřihem.
@P4ja píše:
Ne, budeš se divit, ale neřekli. Oxytocin mně totiž píchali až ve chvíli, kdy jsem měla mimčo v náručí a doktorka se se mnou domluvila, že mně ho píchnou, aby se mně rozjely kontrakce a já mohla vytlačit placentu, která nešla ven. A třeba to je ten případ, který se asi těžko rozebírá při příjmu ne?A nástřih byl preventivní a dělaný vzhledem k týdnu, ve kterém jsem rodila. Na což mě upozornila hned při prvním vyšetření na sále. Omlouvala se, ale vysvětlila mně, že pro takhle malé děti ho podle postupů při porodu udělat musí a i vzhledem k rychlosti mého konkrétního porodu. A znova mě upozornila i před samotným nástřihem.
Jasně. Já se ptám, jestli, když tvrdíš, že ti o epidurálu všechno řekli, ti řekli, že po epidurálu většinou přichází nutnost oxytocinu.