Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Twitter Ne, mně to udělali bez poplatku. Taky jsem měla vyvolávaný porod, který nepostupoval a tak se ho snažili tím epiduralem popohnat. Dokonce mi ho nabídla PA sama. Měla jsem bolesti po minutě 8 hodin. Strefili se hned poprvé a ta božská úleva byla pro mě nezapomenutelná. Spíš by mě zajímalo, jak dlouho při přirozeném porodu působí. Když jsem se ptala PA, tak mi říkala, že to nemám řešit.
@Twitter píše:
@monik84 to by bylo bezva, kdyby to bylo zdarma i tady
Já jim o tom prostě na začátku řeknu a pak se prostě dál domluvíme, jestli dáme či nedáme… Ale ten horor, co jsem prožila u malé, ten už opravdu zažít nechci
já mám mimčo jen jedno, takže nemůžu srovnávat. Ale je pravda to, že bolesti se nějak moc nestupňovaly, prostě to bolelo
Jedna za druhou a žádnej oddech. Mě když píchali vodu, tak se mě dr. ptala, jestli chci epidurál. Já se bála, že budu rodit dlouho, tak jsem ho brala a nelituju. Pak mě bolely ještě asi dvě kontrakce a pak najednou klid a už jen tlak..takže za mě fakt super.
@Twitter píše:
@kvetinka56 vidím, že víš, o čem píšu, když píšu, že jsem měla ukrutné bolesti. protože to je opravdu něco strašného. Jak jsi to popsala, jedna kontrakce za druhou a hrozně silné, nestačila jsem se mezi jednotlivými ani pořádně nadechnout.
Pak mi řekli, že mám tlačit, přestože já jsem žádný tlak necítila, takže jsem tlačila jen na jejich povel - nic jednoduchého, když to ženská necítí.
Kamarádka rodila den po mě a ta měla přirozený porod a popsala to jako „brnkačku“ nechtělo se mi věřit…
Vím o čem mluvíš, bez toho epidurálu bych fakt asi ani nevěděla kdy tlačit, prostě to byla jedna velká křeč, žádné oddělené kontrakce jak jsem měla načteno. Epidurálu se neboj. Kdybys viděla mé mrtvolné stavy při braní krve…A pak jsem panu anesteziologovi málem líbala ruce ![]()
@Twitter mrkni na netu na eutonox nebo rajsky plyn pri porodu. Neutlumi bolest, ale oblbne hlavu…
@Twitter píše:
@kvetinka56 vidím, že víš, o čem píšu, když píšu, že jsem měla ukrutné bolesti. protože to je opravdu něco strašného. Jak jsi to popsala, jedna kontrakce za druhou a hrozně silné, nestačila jsem se mezi jednotlivými ani pořádně nadechnout.
Pak mi řekli, že mám tlačit, přestože já jsem žádný tlak necítila, takže jsem tlačila jen na jejich povel - nic jednoduchého, když to ženská necítí.
Kamarádka rodila den po mě a ta měla přirozený porod a popsala to jako „brnkačku“ nechtělo se mi věřit…
Ano, vím jaké to je, bohužel jsem to zažila. Vědět to předtím, do čeho jdu, souhlas s vyvoláváním bych nepodepsala (ještě k tomu informovaný - i když mě nikdo o ničem neinformoval
). Porod nakonec skončil císařem.
Pokud budu rodit po druhé, zaplatím si porodní asistentku, se kterou se budu znát už před porodem, bude mě znát, moje požadavky na péči počas porodu, o dítě po porodu a pod. A tu si vemu taky do porodnice, která ji umožní aby zcela legálně u mého porodu byla a nebude mě nikdo za každou cenu urychlovat porod a nutit do zákroků, které nejsou vůbec potřeba, ale personál je zvyklý to tak dělat, tak to tak udělá.
Zkus na druhý porod jít úplně přirozeně, bez chemie, důvěřuj si, že to zvládneš. Protože ženské tělo je na to uzpůsobené a pokud všechno probíhá jak má bez umělých zásahů, porodíš bez problémů normálně a bez epi.
@Twitter necetla jsem celou diskuzi jen pridam svou zkusenost. Mela jsem vyvolavany porod, bolest silena. Mela jsem 119 kg, o epidural jsem si rekla a pichli mi ho nekdy ve 14:00 v 16:30 jsem porodila (vyvolavat zacali asi v 9:00). Bolelo to i s nim hodne, pomohl mi s tim, ze se mi ulevilo mezi kontrakcemi, ale pri kontrakci bolest silena. Ja tu bolest pricitam spis tomu vyvolavanemu porodu (mozna sem naivni, ale doufam, ze nevyvolavany bude mene bolestivy).
Nevim jak s vahou ja mela epidural pac jsem se neotvirala nejdriv vyvolava i tableta pak oxytocin 2 cele pytliky
nepomohlo ani jsem si o epidural rikat nemusela dr me to sama nabidla zavadeni slo v pohode akorat 3 dny po porodu jsem mela misto po jehle citlive a bolave
Cena epiduralu je nemocnice od nemocnice jinak, někde i zcela zdarma…to ti řeknou tam kde budes rodit. Jinak píchá se do páteřního kanali v místech kde micha už není, toho se bat Nemusíš, jeden z rizikových faktoru je, ze tím míšním kanálem ta umrtvující látka vystoupá vis a umrtvi i svaly hrudníku, na to jsou anesteziologove pripraveni…a je to fakt vzácnost. Co se týká bolesti, záleží jak to jde píchnout a na sikovnossti, já ho mela dvakrat, bez umrtveni a dobry, žádná hrůza, ale jsem hubena, tak si dobre nahmátla místo. Ty jsi silnější, tak to nebude asi úplně jednoduché napíchnout, tak je na miste ta umrtvující injekce…drzim palce.
@kvetinka56 píše:
@Twitter Myslím, že ty strašné bolesti byly způsobené vyvoláváním. U vyvolávaného porodu jsou bolesti obecně silnější než přirozené porodní bolesti, taky jsem to tak měla. Taky mě násílím otevírali a bolesti byly příšerné, žádné kontrakce, kde si mezi nimi můžeš odpočinout, nabrat trochu energie na tu další. Přirozené kontrakce se stupňují, po vyvolání a prasknutí vody se bolest změnila na jednu šílennou neutíchající a nepřestávající, až jsme musela na epidurál, jinak bych to nedala.
Pokud tvůj další porod půjde přirozeně, bez vyvolání, myslím, že máš šanci ty „normální“ kontrakce vydržet a porodit bez epi. Nechala bych to běžet přirozeně, další vyvolávání odmítla (pokud by šlo opravdu o život dítěti, tak jedině císařem, žádné vyvolání) a zkusila to bez chemických zásahů. O epi si kdyžtak potom můžeš zažádat později
Presne taky jsem mela vyvolavany porod plus oxytocin na zesileni kontrakci ja jen vim zeto vyla silena bolesta prosila jsem chlapa at me zastreli
Maminky, jste zlaté. Docela mě to povzbudilo ![]()
Jsem ráda, že se tady dá opravdu na mnoho věcí zeptat a nejlepší jsou stejně rady z vlastní zkušennosti, než číst něco obecného z internetu.
Jak nastoupím do porodnice, určitě je budu informovat. U malé jsem zapomněla, přestože jsem o tom věděla.
Nejraději bych rodila uplně normálně, přirozeně.. třeba se mi to splní ![]()
@Twitter s tím oxytocinem je to šílený, já jsem u prvního měla taky oxytcina musím říct, že horší bolest jsem v životě nezažila, to bylo strašný… u druhého porodu jsem byla mile překvapená, jak vypadá normální přírodní kontrakce a byla to bolest poloviční… může se s tím všecko, jen nevím, jak s vanou, a le psrcha nevadila…
Tak myslite, že přirozený porod tak nebolí? Já mela prvne jen tabletku a pak píchli vodu a bolest velká i bez oxy. Podruhe zase jen kapacka oxy a bolest masakrozní taky, tak nevím no…ted spoleham taky jen na epi
@Twitter Hlavně si musíš věřit, že to zvládneš. Ženy rodí už tisíciletí vždy stejným způsobem, jsme proto stvořeny, není to nic, co vymysleli doktoři před x lety, i když spousta z nich se nás o tom snaží přesvědčit. Napíš si porodní plán, zjisti si, jestli ho akceptují v porodnici, kam chceš jet a PA řekni, že chceš rodit úplně přirozeně bez zásahů, s některými se dá i domluvit
A taky si porod ve svých myšlenkách představuj, jak si přeješ, aby vypadal, pohodový, bez vyvolávání, jak kontrakce přichází a odchází a ty je zvládáš v pohodě a pod. Nezdá se to, ale hodně to pomůže, být v pohodě a věřit si, že to zvládneš.
Dej pak vědět, jak druhý porod probíhal.
@Alice.007 Přirozený jsem zatím nezažila, věřím, že další takový bude. Ale četla jsem o tom, že když se to nechá na přírodě a nic se zbytečně neurychluje, je to úplně o něčem jiném. ![]()
@Alice.007 @Krrysa já měla ten oxytocin v kapačce. Rodit jsem musela, paní doktorka při vyšetření nešikovně strčila prst do čípku a protrhla vak blan ![]()
Tož mě nechali tak do dalšího večera, teklo ze mě vody a vody.
Nechávali mě do toho hladovou kvůli příp. CS, nespala jsem stresem.. unavená jsem nastoupila na sál jak na popravu.
Pak to spustili a opravdu šílené až do konce, hlavně jsem nemohla ke konci dýchat, to bylo uplně nejhorší.. @Alice.007 jak jsem psala, kámoška rodila den po mě a normálně a říkala, že to bylo prostě v pohodě. Jako bolesti byly, ale absolutně se to neshodovalo s tím, co potkalo mě. A epidural neměla.