Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Rozlišoval bych mezi soudním vykonavatelem a exekutorem, který je určitým druhem podnikatele. Ale v obou případech myslím bude tento krok z jejich strany vyžadovat tzv. mezinárodní právní pomoc. Ale to si jen myslím, nejsem z oboru.
Anonymní píše:
Ahoj,nevíte jestli můžou čeští exekutoři uvalit exekuci na rakouský účet??
Ahoj, také nejsem z oboru, ale podle mě záleží proč ta exekuce je a jaké mají páky na to, aby zjistili, kde všude máš majetek. Když budeš dlužit třeba za daně, na sociálce, nebo na zdravotním, tak si myslím, že jim banka vyjde vstříc a tvoje peníze zablokuje.
Ale pokud se bude jednat třeba o spor se sousedem a budou tě žalovat o pár tisíc, tak asi ne..
Hlavně na ten účet musí přijít..Ono to zase není tak uplně jednoduchý zjistit, kdo má nebo nemá v cizině účet. Ledaže by tě někdo udal a řekl v jaký bance ho máš…
Otázka je,jestlina tento účet exekutor příjde. Je možné (tuším podle § 260 o.s.ř., ale to teď jen z hlavy,neživím se tím) požádat o pomoc při exekuci a v takovém případě je dlužník povinen na žádost věřitele sdělit,kde má účty a kde má majetek - nemůže lhát, jinak by se vystavil nebezpečí trestního stíhání). Takže teoreticky by se měl prásknout dlužník sám, pokud o to věřitel požádá. Protože Rakousko je v EU, myslím, že taková exekuce potom by nebyla až zas tak velký problém - a je jedno, jestli jde o pár tisíc, co dluží sousedovi nebo komukoliv jinému - prostě rozhodnutí je rozhodnutí… popř. mě napadá možnost věřitele požádat o uznání rozhodnutí v Rakousku (pokud jde o české rozhodnutí), což by asi neměl být problém a s takovým pak zajít za rakouským exekutorem. Ale ještě jednou, touto problematikou se neživím, takže možná existuje i snadnější varianta…
Ahoj, mám dotaz. Mám asi tři exekuce po cca 30 000,– které udělal na mé jméno můj partner. Nevím jak postupovat, marně se ho snažím dotlačit aby to zaplatil nebo s nimi alespoň komunikoval, protože o těch dluzích nic nevím, nevím jak se mu povedlo mě zadlužit, asi přes bankovní kartu kterou mi mohl tajně brát. Dluhy jsou tedy oficiálně moje ač jsem si je neudělala a na právníky nemám peníze. Nemám ani na to abych ty exekuce splácela, protože beru pouze rodičovský příspěvek který od příštího měsíce na dvě děti je 4300,– na starší nemám nárok a my tři se musíme za ty peníze uživí, což jde těžko, natož splácet. Přítel u mě nemám trvalý pobyt a spíš než peníze mi občas přinese nákupy, které zaplatí, ale na ty dluhy kašle i na mé prosby aby napsal alespoň dopis. Poradí tady někdo jak bych měla postupovat a co dělat? Už jsem z toho v háji, kdybych měla za co, už jsem ho dala k soudu. ![]()
Zkus finančního arbitra a zneužití platební karty - http://www.finarbitr.cz/cs/
Platíme to všichni z daní, je to pomoc „zdarma“. Musíš ale tvrdit, že jsi o ničem nevěděla, že se musel dostat k tvým dokumentům. On z toho bude mít opletačky z PČR, možná jej zavřou, takže spálíš veškeré mosty.
@Anonymní píše: … asi přes bankovní kartu kterou mi mohl tajně brát.
No moment - a jak zjistil PIN? Odkoukal při placení v obchodě? Máš ho někde poznamenaný? To jsou kreditní karty?
V každém případě je zneužití plartební karty trestný čin a krádež identity taky a je to na trestní oznámení.
@eumedon Byla jsem blbá, nakecal mi, že potřebuje aby byl účet na mě, že má nějaký dluh a aby mu na to nemohli… takže přístup měl.
Nakonec by z toho oznámení asi nic nebylo, řeknou mi jen, že jsem blbá…
@Anonymní píše:
@eumedon Byla jsem blbá, nakecal mi, že potřebuje aby byl účet na mě, že má nějaký dluh a aby mu na to nemohli…
Tak v tom možná ani nekecal. Podváděl jinde, tys mu pomohla uniknout před poškozenými jeho podvodů a on toho zneužil a podvedl i tebe.
Dobry den chci se zeptak asi priblizne v roce 2007-2008 sem nechala na sebe pripojit internet dana osoba to doted neplati a mozna to ani nezrusila bude tam asi hodne velky placeni vidte? Muzete poradit co mam delat nemam ani cislo ty smlovy mam 1 dite 2 lette a jsem na matersky dovolenne dekuji predem za odpoved. Naninka
@naninka123 píše:
Dobry den chci se zeptak asi priblizne v roce 2007-2008 sem nechala na sebe pripojit internet dana osoba to doted neplati a mozna to ani nezrusila bude tam asi hodne velky placeni vidte? Muzete poradit co mam delat nemam ani cislo ty smlovy mam 1 dite 2 lette a jsem na matersky dovolenne dekuji predem za odpoved. Naninka
Jestli je smlouva připojení na tvoje jméno, tak ta daná osoba jsi ty a ty se musíš zajímat u poskytovatele o své dluhy.
pokud víš u jakého poskytovatele jsi smlouvu zřídila, nebude to problém vše zjistit i bez smlouvy. Každopádně mohlo nastat i to, že poskytovatel smlouvu z důvodu neplacení vypověděl či od ní odstoupil a třebas to neběží až doteď. Jinak si ohlídej, pokud smlouva neběží a chtěli by něco vymáhat, tak promlčecí lhůtu, je možné, že vymáhání částky - závazek - bude již promlčené.
Potreju poradit s Vasimi zkušenostmi. Mam dluh 55tis Kc a banka to prodala nejake firme, je to predzalobni oddeleni. Dluh chci samosrejme splatit, ale najednou to nejde. Myslite, ze treba 3tis..mesicne by mohly stacit? Jak velky dluh jste meli vy a kolik splaceli? Mohla bych tam dat 13t porodne a zbytek po tech 3t. Myslite, ze by proslo? Mam strach tam zavolat.
Ahoj,
nevíte jestli můžou čeští exekutoři uvalit exekuci na rakouský účet??