Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Netusim, ale nejsi na materske, jen pobiras rodicovsky prispevek.
1. Životní minimum by ti měli rozhodně nechat.
2. Není nic lehčího než zavolat tomu, kdo má tvou exekuci na starosti.
3. Pokud máš dluh, nedělat mrtvého brouka a měsíčně poslat třeba jen 100-200kč ať je vidět snaha platit. Společnosti které dlužíš je jasné, že nemáš nic a tím pádem z tebe nic moc nevytřískaj, tudíž dají pokoj pokud alespoň něco budeš platit.
4. Pokud je dluh opravdu veliký, je dobré popřemýšlet o insolvenci. (https://financer.com/…/insolvence/)
Já měla dlouho problém s dluhem u VZP. Kolem 30 tisíc ale neměla jsem vykazatelné příjmy, majetek, nic. Tudíž byl klid a když jsem mohla, tak jsem zhruba po půl roce zaplatila celý dluh. Určitě s tím něco dělej. Jak se člověk začne motat v dluzích, tak padá ke dnu neskutečnou rychlostí, to mi věř.
jak je možné zapomenout na dluh?
no nic, když si něco pujčim, musím počítat s tím, že to budu muset zaplatit. ![]()
Poprvé mi napsali na e-mail že mám uhradit dluh, 2× jsem jim psala že nejsem schopna zaplatit a že bych chtěla splátkový kalendář že jsem schopna posílat 500kč měsíčně .
Dluh jsem měla 9250kč, který mi dnes strhli , nikde už nic nedlužím.
Ale přece mi na rodičak nemůžou sáhnout, všude na internete čtu že pod 10tis mi na to exekutoři nesmí sáhnout.
@kikeciperka píše:
Poprvé mi napsali na e-mail že mám uhradit dluh, 2× jsem jim psala že nejsem schopna zaplatit a že bych chtěla splátkový kalendář že jsem schopna posílat 500kč měsíčně .
Dluh jsem měla 9250kč, který mi dnes strhli , nikde už nic nedlužím.
Ale přece mi na rodičak nemůžou sáhnout, všude na internete čtu že pod 10tis mi na to exekutoři nesmí sáhnout.
A spadají pod to i úspory? Pokud máš rodičák 6111,– a strhli ti 9250,– tak jsi tam musela mít něco našetřeno. Tudíž by ti vyloženě nesáhli na rodičák. Nevím, nevyznám se v tom ale logiku by to mělo. ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý večer,
Mám dotaz, nechala jsem si udělat účet na který mi přišel rodičovský příspěvek, chodí mi 6111 KČ, v minulosti jsem si vzala půjčku kterou jsem neplatila![]()
ano stydím se… když se mi narodila dcera tak jsem to začala řešit ze to začnu splácet, 2× jsem jim psala že nejsem schopna splatit celou částku jelikož jsem na mateřské a ze bych chtěla splátkový kalendář a nikdo se mi neozval.. tak jsem na to potom úplně zapomněla, před měsícem jsem si nechala udělat svůj bankovní ucet(celou dobu mi rodičak chodil k příteli) v pondělí mi přišel rodičovský příspěvek a dnes mi strhli 9250, na internetu jsem četla ze pokud mi chodí rodicak do 7600kč tak mi na to nemůžou vůbec strhnout, protože mi musí zůstat minimální částka a to je do těch 10tis, a jelikož dostávám pouze rodičak 6111kč a nic víc tak mi na to nesmí sáhnout, nevíte jak to mám dal řešit? Děkuji, a omlouvám se za anonym, stydím se za sebe a za tohle vsechno
Tobě ale exekutor nepostihl RP, ale zablokoval účet na kterém si měla dostatek finanční prostředků pro úhradu dluhu.
Ucet ti samozrejme zablokvat muzou. Tu castku tam mas, exekuce se tim vyresi a klid. Muzes si z uctu vybrat dvojnasobek ZM. Nevim kolik to je, o to si rekni na pobocce banky. A radsi bych to zaplatila, s pomoci pritele, rodiny. Kvuli 9tisicum aby me honil exekutor? I ti muze dpmu prijit zabavit majetek, takze pokud to tam mas, zaplat to a je.
Ten účet mám měsíc, na ten účet mi přišla jenom rodičak ve výši 6111 kč, pak jsem něco nakoupila apd. A na úctě mi zbylo přesně 3 tis, a když jsem se včera divala tak 12.12 tam mám exekutor a 9250, takže mám na úctě -6222kč, to za prvé,
Našetřeno jsem neměla vůbec nic na učtě, na ten účet co jsem si nechala založit mi přišlel první rodičak. Takže nic víc.
@araw no na ten účet mi přišlo jen 6111kč, včera jsem tam měla 3tis, protože jsem nakoupila, a teď jsem -6222, protože mi to exekutor strhl, nic víc jsem na úctě neměla, pochopila bych kdybych tam měla tu částku tak ano ale přece mi i tak nemůže sáhnout na peníze když tam vidí ze mi přišel rodicovsky příspěvek ve výši 6111kč, a nemůžou mi vzít všechno musí mi přece něco zůstat.
Přece si nemuzu z účtu vybrat dvojnásobek když jsem -6222kč, nebo jak to myslíš ? ![]()
@Sojkka v pondělí mi přišel rodicak 6111kč, ve středu kdy mi peníze strhli jsem měla 3tis, a když jsem se divala tak mi exekutor strhl 9250, takže jsem -6222kč, takže jsem tam neměla dostatek peněz, a hlavní co tak mi ani nedali vědět že to převzal exekutor, protože nedávno jsem si nechala udělat registr dlužníků a měla jsem bez záznamu, a teď tohle že mi jen tak exekutor strhl peníze co jsou pro malou ![]()
@kikeciperka píše:
@araw no na ten účet mi přišlo jen 6111kč, včera jsem tam měla 3tis, protože jsem nakoupila, a teď jsem -6222, protože mi to exekutor strhl, nic víc jsem na úctě neměla, pochopila bych kdybych tam měla tu částku tak ano ale přece mi i tak nemůže sáhnout na peníze když tam vidí ze mi přišel rodicovsky příspěvek ve výši 6111kč, a nemůžou mi vzít všechno musí mi přece něco zůstat.Přece si nemuzu z účtu vybrat dvojnásobek když jsem -6222kč, nebo jak to myslíš ?
A proč sis zřizovala kontokorent? Kontokorentem jsi dala svolení, že mohou jít platby do mínusu, tzn. že i exekutor do mínusu šel.
@zrcadlo já právě žádný kontokorent nemám, nechtěla jsem ho, dělala mi ho tchyně která pracuje na poště a ta sama uznala že nepotřebuji kontokorent…
@kikeciperka prostě ti zablokoval účet, to může. A minus tam máš protože to znamena, že ti ho odblokuje až zaplatíš ten zbytek. Kdybys to měla na složenku tak ti to vzít nemůže. A myslim, že by mělo jít si vybrat mezabavitelne minimum v bance, zkus se tam zeptat. Nech si to příští měsíc poslat na složenku a pošli mi třeba 2-3 tisíce jestli můžeš ať to máš z krku. Není to tak hrozná částka
Dobrý večer,
ano stydím se… když se mi narodila dcera tak jsem to začala řešit ze to začnu splácet, 2× jsem jim psala že nejsem schopna splatit celou částku jelikož jsem na mateřské a ze bych chtěla splátkový kalendář a nikdo se mi neozval.. tak jsem na to potom úplně zapomněla, před měsícem jsem si nechala udělat svůj bankovní ucet(celou dobu mi rodičak chodil k příteli) v pondělí mi přišel rodičovský příspěvek a dnes mi strhli 9250, na internetu jsem četla ze pokud mi chodí rodicak do 7600kč tak mi na to nemůžou vůbec strhnout, protože mi musí zůstat minimální částka a to je do těch 10tis, a jelikož dostávám pouze rodičak 6111kč a nic víc tak mi na to nesmí sáhnout, nevíte jak to mám dal řešit? Děkuji, a omlouvám se za anonym, stydím se za sebe a za tohle vsechno 
Mám dotaz, nechala jsem si udělat účet na který mi přišel rodičovský příspěvek, chodí mi 6111 KČ, v minulosti jsem si vzala půjčku kterou jsem neplatila