Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jak se jinak chová? Hraje si, má i normální dny? Mě dcera kousla někdy kolem 11m, dostala na zadek. A pak ji to napadlo kolem 18m kousat. Vždy dostala za to na pr.del. když mě zatáhla za vlasy v roce a půl a nedala si říct dostala po té ruce prostě. Já se s ní nikdy nějak nemazlila. Nyní ji budou čtyří příští týden a nemáme žádné problémy. Už není třeba ani na ten zadek aby dostala. Stačí jak se škaredě podívám nebo zakřičím.
Uhodit, kousnout a nebo zatahat za vlasy se pokusí asi každé dítě. Otázka je, jak ty na to reaguješ. U nás přes tohle nejede vlak, jak u 2, 5 leteho syna, tak u téměř roční dcery. Většinou to utnu dřív, než to stačí udělat. Prostě jí chytnu ruku a řeknu důrazně ne.
@Veru1987 píše:
A jak se jinak chová? Hraje si, má i normální dny? Mě dcera kousla někdy kolem 11m, dostala na zadek. A pak ji to napadlo kolem 18m kousat. Vždy dostala za to na pr.del. když mě zatáhla za vlasy v roce a půl a nedala si říct dostala po té ruce prostě. Já se s ní nikdy nějak nemazlila. Nyní ji budou čtyří příští týden a nemáme žádné problémy. Už není třeba ani na ten zadek aby dostala. Stačí jak se škaredě podívám nebo zakřičím.
Ano hraje, ale většinu času jen chodí a škodí je hodně živí. Dostal za to, ale vůbec to nepomáhá, ještě mi to vrátí třikrát tolik 😭 Hlavně bych potřebovala, aby mě přestal tahat za vlasy, mám pokožku extrémně citlivou a kolikrát, až brečím. Má hroznou Sílu.
V tomto případě opravdu radím nasekat na zadek nebo pořádně po ruce, aby odezva byla taková, že si to příště rozmyslí. V 15ti měsících domluvou moc nezmůžeš.
Oplať mu to. A tak, aby ho to taky bolelo.
Nebo mu prostě jen naflákej na pr.del. Ono ho to pak rychle přejde.
@Anonymní píše:
Ano hraje, ale většinu času jen chodí a škodí je hodně živí. Dostal za to, ale vůbec to nepomáhá, ještě mi to vrátí třikrát tolik 😭 Hlavně bych potřebovala, aby mě přestal tahat za vlasy, mám pokožku extrémně citlivou a kolikrát, až brečím. Má hroznou Sílu.
Prostě mu to nedovol! Dej na zadek, klidně po te ruce. Ale at to cití ne jen pohladit.
Jak že Ti to třikrát vrátí? Tak bych seřezala jak žito. Vlasy nos v drdolu pro jistotu.
Na zadek v 11 mesicich?
Vzdyt je to normalni vyvoj, rostou jim zuby, treba i boli, tak zkouseji. Taky me (a vsechny) 11m syn zkousi kousat. Reknu razne ne, odtahnu od sebe, polozim na zem.
Totez bouchani a placani, jasne ze do toho daji vsechnu silu, takove mimina/batolata to nerozlisuji a asi si ani neuvedomuji, ze to jde i jinak mez do toho dat vsechnu svoji silu. Pri tahani za vlasy atd zase reknu ne a dam na zem, poodejdu. Ale nas vetsinou kdyz zacne vsechno a vsechny kousat tak to je znamka ze ma hlad/zizen. A taha za vlasy apod kdyz je unaveny. Nevidim v tom zadnou agresivitu naschval, je to soucast vyvoje a urcite tak male dite nebit.
Je fakt malinkem, takze nejlepe agresivni chovani predvidat a zabranit mu. Chytit za naprazenou ruku a rict ne. Rict au, aby vedel, ze to boli. Ucit ho delat mala, mala. Agresivni chovani nikdy neoplacet. Nabizi se to, ale muze to byt cesta do pekel.
@Veru1987 píše:Ano hraje , ale většinu času jen chodí a škodí je hodně živí. Dostal za to, ale vůbec to nepomáhá, ještě mi to vrátí třikrát tolik 😭 Hlavně bych potřebovala, aby mě přestal tahat za vlasy , mám pokožku extrémně citlivou a kolikrát , až brečím. Má hroznou Sílu.
@Aduš8 píše:
Uhodit, kousnout a nebo zatahat za vlasy se pokusí asi každé dítě. Otázka je, jak ty na to reaguješ. U nás přes tohle nejede vlak, jak u 2, 5 leteho syna, tak u téměř roční dcery. Většinou to utnu dřív, než to stačí udělat. Prostě jí chytnu ruku a řeknu důrazně ne.
Dostal za to, vrátil mi to třikrát tolik. Když stihnu dřív reagovat, tak se tomu směje. A pak to stejně v nestřežený okamžik udělá. Už jsem z toho fakt zoufalá. Nechodím sním moc mezi lidi, protože se bojím, aby někomu neublížil. Je to fake na hlavu.
@hani28 píše:
Na zadek v 11 mesicich?Vzdyt je to normalni vyvoj, rostou jim zuby, treba i boli, tak zkouseji. Taky me (a vsechny) 11m syn zkousi kousat. Reknu razne ne, odtahnu od sebe, polozim na zem.
Totez bouchani a placani, jasne ze do toho daji vsechnu silu, takove mimina/batolata to nerozlisuji a asi si ani neuvedomuji, ze to jde i jinak mez do toho dat vsechnu svoji silu. Pri tahani za vlasy atd zase reknu ne a dam na zem, poodejdu. Ale nas vetsinou kdyz zacne vsechno a vsechny kousat tak to je znamka ze ma hlad/zizen. A taha za vlasy apod kdyz je unaveny. Nevidim v tom zadnou agresivitu naschval, je to soucast vyvoje a urcite tak male dite nebit.
Dostala a pak nekousla dlouho. Přes plínu to asi zase taky tolik nebolelo. Hryzla mě nad prso, mě až slzy vytrykly. A neboj nemlátim své dítě.
Za vcas chytit rucku a důrazně rict ne a porad opakovat, max. placnout přes rucku.
Kazdopadne pokud jo budes bit a placat, nepochopí to a bude to dělat take..
Dite je odrazem rodiče. Trva to, ale pochopi i bez placnuti.
Ty se normálně a regulérně necháváme týrat svým 1,5 kterým dítětem??
na agresi většinou nefunguje reagovat agresí. Je lepší tomu zabránit, velmi důrazně vyhubovat. Pokud si s dítětem neporadíš, najdi si dětského psychologa nebo zkus pedagogicko psychologickou poradnu. Potřebuješ získat autoritu na najít cestu, jak zastavit negativní chování. Případně jako první pomoc koukni po nějaké knížce. Docela zajímavé píše psycholožka Pekarova. Snad si správně vybavuji jméno. Knížka se jmenovala Malý tyran.
Jen ještě podotknu, že děti se učí chování ve svém okolí. Když s ním budeš zavřená doma, tak těžko pochopí, že to co dělá, není správné. Zkus ho občas vzít mezi jiné děti. Až mu to jednou některé vrátí, tak možná pochopí, že to bolí. To, že se tomu směje, nedělá to po vás? Neměli jste z toho legraci, třeba ze začátku? A věnuješ se mu dost jinak? Nevynucuje si tak tvoji pozornost?
Ahoj maminky,
Jdu se zeptat jestli s tím, někdo nemáte zkušenost a jak jste to případně řešili. Mám doma skoro 15 měsíčního syna. Začal být hrozně agresivní. Nikdy nebyl úplně mazel, ale tohle už je opravdu extrém, jako by mě absolutně neměl rád. Při každé příležitosti, mě buď pokouše, uhodí, nebo zatahá za vlasy tak, že už mám normálně plešky. I to uhození je hodně surový a fakt bolí. Vždycky to udělá vši silou, az se úplně začne klepat. A teď se vůbec nechce mazlit, chovat prostě žádný kontakt laskaví. Skončí to pokaždé tak, že mi buď vyrve vlasy, uhodí mě, nebo pokouše. Dělá to i babičce. Jak se s nikým moc nestykame, tak to nemohu moc posoudit. Všechny rady moc děkuji.