Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To máš kolikrát vidět jakej je u nás řev
Nejdřív já a pak děcko ![]()
Ale mládě už ví, že jakmile zvýším hlas, tak už stačilo a brzdí. Takže k té výchovné na zadek ani nedojde.
Nemusím to už praktikovat ani moc často. Ale občas se zadaří no
Někdy je prostě na přes držku celej den ![]()
@Šmoulice píše:
Jasně velká módaNezvládám svého nevychovaného smrada, tak ho vezmu k psychologovi… a hned po něm i sebe.
Zlatá výchova za nás. Dostali jsme po rypáku a hned jsme věděli jak se chovat.
Dnes se kolem děcek skáče po špičkách, pomalu se na ně nesmí zvýšit ani hlas a pak se každej diví co mu doma roste
Nádech, výdech - opravdu si myslíš, že se chodí k psychologovi s dítětem, kterému je rok a půl?
![]()
Představ si, že dětský psycholog je i od toho, aby pomohl rodičům najít důvěru ve své rodičovské kompetence a získat si autoritu. Dítě k němu fakt nechodí
.
Tvůj výraz „nevychovaný smrad“ u 15 měsíčního dítěte je vtipný. To měla dítě vychovávat už v břiše ne? ![]()
„Zlatá výchova za nás“, no nevím, sestra díky výprasku málem přišla o sluch, otec po mě házel silné klády, zlomil mi nos… sousedka tříská děti hlava nehlava, nechtějí chodit ze školky domů, brečí, chytají se na veřejnosti cizích lidí (tam jde zároveň i o zanedbání péče) - budovat strach je fajn, je to jistota, že to dítě už neudělá, to je fakt, to jak to dítě poškodí dál, už nikdo nedomýšlí. Nemám teď na mysli plácnutí přes ruku nebo zadek. A výprask jako takový bych použila pokud dítě udělá opravdu něco hodně zlého a zároveň je už větší, kdy ví, že to fakt bylo špatně. Ono totiž u toho násilí se velmi těžko určuje hranice, co je ok a co už ne.
Dítě ve věku 15 měsíců si akorát zafixuje, že to, co dělá, je vlastně v pořádku, protože máma to dělá taky.
Neber prosím psychology jako nějaké bubáky, oni nemohou za to, jaké jsou děti. A jestli si myslíš, že se něco bůhví jak změnilo, tak tě zklamu, na smrady si stěžoval už i Platón. Dnes (a bavím se o větších dětech) je to o tom, jaká je doba - rychlá, ženy pospíchají do práce, rodiče se honí za kariérou a na dítě nemají čas.
@Šmoulice Já moc na zadek nedávám (už mi to v tomto věku - 8 a 5 - nepřijde smysluplné), o to víc řvu, když na to dojde
Ale děti taky poznají, kdy už je fakt zle a frekvence našich přestřelek snad klesá ![]()
@unuděná píše:
@Šmoulice Já moc na zadek nedávám (už mi to v tomto věku - 8 a 5 - nepřijde smysluplné), o to víc řvu, když na to dojdeAle děti taky poznají, kdy už je fakt zle a frekvence našich přestřelek snad klesá
U nás už tyhle přestřelky taky hodně klesly. Díky Bohu ![]()
@Kazimíra Olejovka píše:
Nádech, výdech - opravdu si myslíš, že se chodí k psychologovi s dítětem, kterému je rok a půl?![]()
![]()
![]()
Představ si, že dětský psycholog je i od toho, aby pomohl rodičům najít důvěru ve své rodičovské kompetence a získat si autoritu. Dítě k němu fakt nechodí
.
Tvůj výraz „nevychovaný smrad“ u 15 měsíčního dítěte je vtipný. To měla dítě vychovávat už v břiše ne?
„Zlatá výchova za nás“, no nevím, sestra díky výprasku málem přišla o sluch, otec po mě házel silné klády, zlomil mi nos… sousedka tříská děti hlava nehlava, nechtějí chodit ze školky domů, brečí, chytají se na veřejnosti cizích lidí (tam jde zároveň i o zanedbání péče) - budovat strach je fajn, je to jistota, že to dítě už neudělá, to je fakt, to jak to dítě poškodí dál, už nikdo nedomýšlí. Nemám teď na mysli plácnutí přes ruku nebo zadek. A výprask jako takový bych použila pokud dítě udělá opravdu něco hodně zlého a zároveň je už větší, kdy ví, že to fakt bylo špatně. Ono totiž u toho násilí se velmi těžko určuje hranice, co je ok a co už ne.
Dítě ve věku 15 měsíců si akorát zafixuje, že to, co dělá, je vlastně v pořádku, protože máma to dělá taky.
Neber prosím psychology jako nějaké bubáky, oni nemohou za to, jaké jsou děti. A jestli si myslíš, že se něco bůhví jak změnilo, tak tě zklamu, na smrady si stěžoval už i Platón. Dnes (a bavím se o větších dětech) je to o tom, jaká je doba - rychlá, ženy pospíchají do práce, rodiče se honí za kariérou a na dítě nemají čas.
Pleteš si týrání s jednou výchovnou. ![]()
A ano, 15 měs dítě už umí být pěkně rozmazlený smrad.
A je jen na rodičích, jestli pevně nastaví hranice, nebo ho budou omlouvat, ale on je ještě malej a blá blá blá.
A braní 15 meš dítěte k psychologovi? Já jsem to myslela obecně, že je to teď velmi rozšířený trend. A co vím, tak už okolo 2 let tam ty děcka tahají. A kolikrát fakt zbytečně.
Rozmazlím děcko, neumím ho vychovat, chová se to jak fakan, tak šup s ním k psychologovi.
Jako rodiče jsme selhali, tak třeba nám ho převychová psycholog
![]()
@hani28 píše:
Na zadek v 11 mesicich?Vzdyt je to normalni vyvoj, rostou jim zuby, treba i boli, tak zkouseji. Taky me (a vsechny) 11m syn zkousi kousat. Reknu razne ne, odtahnu od sebe, polozim na zem.
Totez bouchani a placani, jasne ze do toho daji vsechnu silu, takove mimina/batolata to nerozlisuji a asi si ani neuvedomuji, ze to jde i jinak mez do toho dat vsechnu svoji silu. Pri tahani za vlasy atd zase reknu ne a dam na zem, poodejdu. Ale nas vetsinou kdyz zacne vsechno a vsechny kousat tak to je znamka ze ma hlad/zizen. A taha za vlasy apod kdyz je unaveny. Nevidim v tom zadnou agresivitu naschval, je to soucast vyvoje a urcite tak male dite nebit.
tak jako normální vývoj mi to opravdu nepřijde
je trochu rozdíl zkoušet plácnout, pár krát bouchnout, zatahat za vlasy, a to, jak to popisuje zakladatelka -) trhat za vlasy tak, že má místa holá, to fakt není normální vývoj. bít ji tak, že se u toho rozrušením klepe vší silou, kdy ji to třikrát vrací, taky není normální, to fakt ne.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,
Jdu se zeptat jestli s tím, někdo nemáte zkušenost a jak jste to případně řešili. Mám doma skoro 15 měsíčního syna. Začal být hrozně agresivní. Nikdy nebyl úplně mazel, ale tohle už je opravdu extrém, jako by mě absolutně neměl rád. Při každé příležitosti, mě buď pokouše, uhodí, nebo zatahá za vlasy tak, že už mám normálně plešky. I to uhození je hodně surový a fakt bolí. Vždycky to udělá vši silou, az se úplně začne klepat. A teď se vůbec nechce mazlit, chovat prostě žádný kontakt laskaví. Skončí to pokaždé tak, že mi buď vyrve vlasy, uhodí mě, nebo pokouše. Dělá to i babičce. Jak se s nikým moc nestykame, tak to nemohu moc posoudit. Všechny rady moc děkuji.
a co nemá rád? třeba separaci?
Ten můj vyžadoval hlavně pozornost a podobným stylem (ikdyž ne teda až tak, jak ten tvůj) vyjadřoval emoce/touhy a přání, kdy když jsme mu nerozuměli, tak takto reagoval. Ale ta intenzita byla jinde, stejně i ta četnost.
Za mě vlasy do drdolu, copu. Jakmile se začne natahovat/napřahovat silně (aby to cítil) chytit za ruku a říkat rázné NE. Pokud to nebude akceptovat, odnést někam, kde nebude mít tvoji pozornost -) ohrádka, pokojíček atd. To u nás na nějaké plácání celkem zabralo, když se ještě tak do těch tří let objevilo, tak opravdu sporadicky ve vypjatých situacích. S kousáním jsme bojovali hůř -) on tak reagoval na cokoli (sestra na něj omylem spadla, tak ji kousl atd.), když se ještě nedokázal projevit. Ale k sestře jsme to nemohli tolerovat a vysvětlování pořád dokola nezabíralo, až jsem už ze zoufalství taky kousla. Poprvé ho to zarazil a na podruhé pochopil a od té doby nekouše…
@Anonymní píše:
Ano hraje, ale většinu času jen chodí a škodí je hodně živí. Dostal za to, ale vůbec to nepomáhá, ještě mi to vrátí třikrát tolik 😭 Hlavně bych potřebovala, aby mě přestal tahat za vlasy, mám pokožku extrémně citlivou a kolikrát, až brečím. Má hroznou Sílu.
A Ty se necháš mlátit od ročního dítěte? Musíš to čas zarazit
nechápu že to dovolíš ![]()
No musíš ho prostě hlídat a včas zabránit, chytit za ruku… vlasy si sepni. Ať nemá šanci ti něco udělat. Pořád musíš být snad rychlejší a predvidavejsi než on, ne?
Chápu, že někdo děti občas placne, já to taky ne vždycky zvládnu jinak a placnu, nedělala bych z toho neštěstí, ale výchovnou metodu taky ne. U nás to teda nefunguje, jako „bych ho placla a pak už by ai to nedovolil“. U agresivního dítěte obzvlášť bych si dávala na nějaký voplácávání pozor, to není zrovna to, co ho chceš učit.
Ad „seřezat batole jako žito“ - kdyby mi tohle někdo řekl naživo, že se svým dítětem dělá, podám podnět na OSPOD. „Seřezat jako žito“ batole taky nemusí přežít.
Jedna jediná rada. Ráno vyražte na hřiště, klidně pěšky nebo na odrážedle, ať si vybije přebytečnou energii někde jinde. A až se odpoledne vyspí, jděte ven znovu. Být celé dny zavřená doma, také mě bude popadat amok.
@Šmoulice hele, každá vyznáváme jiný styl výchovy a máme povahově jiné dítě. U dcery jsem řešila, že kouše děti. Dostala vyhubovano, na zadek, Kousala jsem ji na oplátku. Pomohlo až zamezení kousání, vysvětlování, že se to nesmí, ukázání vhodného druhu chování a omluva v případě, kdy ublížila. A samozřejmě velký vliv mělo i dozrání jejího mozku. Zakladatelka si s dítětem evidentně neví rady a dítě s ní oře. U velmi agresivních děti prostě není cestou řešit to agresi ze strany rodiče. Proto není ostuda se v případě problémů obrátit na odborníka.
@Keyllah píše:
tak jako normální vývoj mi to opravdu nepřijdeje trochu rozdíl zkoušet plácnout, pár krát bouchnout, zatahat za vlasy, a to, jak to popisuje zakladatelka -) trhat za vlasy tak, že má místa holá, to fakt není normální vývoj. bít ji tak, že se u toho rozrušením klepe vší silou, kdy ji to třikrát vrací, taky není normální, to fakt ne.
Myslela jsem spis to kousani, jak nekdo psal ze 11m dostalo za kousani na zadek. Jasne ze trhani vlasu je uz moc ale zas snad se tomu da predejit ne? Vlasy dam do culiku, vidim ze dite natahuje ruku tak ruku chytnu, reknu ne, odlozim dite na zem… snad neni v 15m tak rychly ze mamu sereze a ta mu nestihne nebo nezvladne capnout ruku a rict ‘ne’.
Holky, jen mě tak zajímá jedna věc, vy, které trestáte fyzicky, v kolika poprvé dostaly vaše děti a v kolika naposled?
Ještě k tomu kousání, můžete se vyjádřit vy, které fyzicky netrestáte, jestli vás vaše děti taky kousaly? Dík ![]()
@Šmoulice píše:
Pleteš si týrání s jednou výchovnou.
A ano, 15 měs dítě už umí být pěkně rozmazlený smrad.A je jen na rodičích, jestli pevně nastaví hranice, nebo ho budou omlouvat, ale on je ještě malej a blá blá blá.
A braní 15 meš dítěte k psychologovi? Já jsem to myslela obecně, že je to teď velmi rozšířený trend. A co vím, tak už okolo 2 let tam ty děcka tahají. A kolikrát fakt zbytečně.
Rozmazlím děcko, neumím ho vychovat, chová se to jak fakan, tak šup s ním k psychologovi.Jako rodiče jsme selhali, tak třeba nám ho převychová psycholog
![]()
Tak si to přečti ještě jednou a lépe. ![]()
@LennyL1 píše:
Jak že Ti to třikrát vrátí? Tak bych seřezala jak žito. Vlasy nos v drdolu pro jistotu.
Takhle malé dítě, bys řezala jako žito?
To snad ne?!