Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, denně používám Facebook a protože žiju v daleké cizině, díky Facebooku mám tak aspoň nadálku přehled o svých přátelích i rodině. Dnes na mě ale z obrazovky vyskočila nemilá zpráva - po přihlášení mě FB nepustí na moji Timeline, ale vyžaduje po mě naskenovaný doklad s fotkou, kvůli ověření mého věku. předpokládám, že můj profil někdo nahlásil. Mám na profilu totiž fotku své dcery předškolního věku, tak se nějaký dobrotinec asi domníval, že moje malá dcera facebook používá a je nutno to nahlásit. Já tedy nemám ani v nejměnším chuť někam nahrávat svůj doklad s fotografií a jinými citlivými údaji. Stalo se vám někomu to samé? Mrzí mě, že o profil přijdu, ale co se dá dělat.
Holt si založím nový a přijdu o všechny přátele a fotografie a zprávy…
Přijde mi tohleto dost hnus, bez upozornění najednou šmitec. A když nenahraju doklad, tak mi za 28dnů profil bez milosti smažou.
O tom jsem ještě neslyšela a nedělala bych to můžou to být klidně nějaký hackeři
@Bora-Bora muzu se zeptat mas deti? Navstevuji nejake soukr zarizeni? Skolku, krouzek cokoliv? Pokud ano mas vsude pisemne dany zakaz s porizovanim videii a fotek a jejich nasledne sireni?
@saadet Přesně tak, na to už ani nereaguji, za děti mám jako rodič zodpovědnost já a pokud někde jejich fota zvěřejňuji, beru na sebe všechna rizika. Nenehrávám žádná nahatá fota nebo fota posměšná a zahanbující, tak věřím, že je nijak nepoškozuji. Až budou dospívat a budou ve věku, kdy budou mít vlastní profil, budu se jich samozřejmě ptát.
Jinak si nemyslím, že jde o hackery, v nápovědě na Facebooku o tomto píší, jinak také o tom dneska slyším poprvé. ![]()
@Bora-Bora píše:
@saadet ano, mám děti a krouzky navštěvují. Se zveřejněním fotek dost často nelze nesouhlasit, a proto je nevystavuju nikde dobrovolně. Už tak je toho dost, škola, kroužky atd.
ale tak tam fotky svých dětí vystavovat nemusíš, pokud je ti proti mysli jejich zveřejňování. dneska už je snad všude běžné dávat rodičům podepsat souhlas - nesouhlas se zveřejňováním fotek, pokud organizace fotky pořizuje a zveřejňuje ![]()
Já nic posílat raději nebudu, to už mi přijde jako opravdu zneužitelné a holt si udělám účet nový a jako poučení nedám už nikdy fotku dcery na profil. Svoji tam taky dávat nebudu, protože si nepřijdu zrovna moc hezká.
Holt tam dám nějakou kytku nebo něco a už mě snad nikdo nahlašovat nebude.
@Princess-ka @Princess-ka Taky jsi měla fotku dítěte jako profilovku? Nebo proč myslíš, že tě zablokovali? Mně neudali žádný důvod, tak se jen můžu domnívat. ![]()
@Bora-Bora pak si ale protirecis a zcela vedome cpes fotky deti na net. Vzdy lze dat pisemny nesouhlas s porizovanim videozaznamu a fotek meho ditete a jejich nasledne umistovani na web/fb atd…
@Twin_Star presne tak, samozrejmne predevsim „nahate“ a jinak nevhodne fotky take odsuzuji, za to bych rodice strilela, ale jinak je to tvoje vec. Btw k otazce, asi bych taky nic asi neskenovala ![]()
Bohu zel jednou se toto stane kazdemu, chtej mit vsechny overeny, znam hodne lidi co se jim to stalo, kdyz posles ofocenou OP tak ti zmeni jmeno dle OP a uz ho nebudes moc zmenit…
Ale prdlajs hackeři, tohle je praktika Facebooku, docela běžná. Stává se to když máš místo profilovky fotografie dětí (podle mne strašná hloupost), anebo častokrát měníš jméno. Pokud nechceš posílat doklad, neposílej, to je tvá volba