Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
bohužel musím z osobních důvodů podstoupit miniinterrupci. Původně jsem měla jít na zákrok, ale onemocněla jsem — už asi 10 dní mám teploty, zhoršil se mi reflux jícnu a trápí mě i pylová alergie. Lékař měl podezření na infekci, a proto mi nasadil antibiotika. Mám obavy, jestli se do termínu stihnu dát zdravotně do pořádku.
V nemocnici mi proto doporučili
farmakologickou interrupci (potratové pilulky). Když jsem si ale četla zkušenosti žen na internetu a v různých skupinách na sociálních sítích, hodně z nich popisovalo nepříjemný průběh — silné křeče, nevolnost, zvracení, průjem, mdloby nebo i nutnost následné revize kvůli neúplnému vyčištění.
Právě z toho mám velký strach, hlavně protože mám silnou fobii ze zvracení a bojím se, že mi po této metodě bude opravdu špatně.
Mohla bych vás poprosit o vaše zkušenosti s farmakologickou interrupcí? Jak jste ji zvládaly vy?
Mně bylo kdysi neskutečně zle i po Postinoru, který jsem užila preventivně. Takže ano, zabití zárodku dítěte sebou holt nese jisté riziko nepohodlí. Věř, že těhotenství by obnášelo mnohem nepříjemnější stavy.
@Serpentini a co vám přesně bylo?:( jestli se můžu zeptat na ten průběh?
Dvakrát jsem byla na vyvolání potratu z důvodu zamlklého těhotenství. A bohužel mi opravdu bylo docela hodně zle - nevolnosti, křeče, zvracení a to i přes silné léky na bolest a nevolnosti. Naštěstí to trvalo jen pár hodin a bylo po všem. Po druhé jsem chtěla jít už radši na kyretáž, ale přemluvili mě, že po pilulce mám větší šanci na další bezproblémové těhotenství. To se ukázalo jako pravda.
@ilutnover a jak vám třeba bylo v těhotenství? To mě mrzí a proto mám z toho šílený strach, že bych měla taky takový průběh 😭
@Anime130 V těhotenství jsem měla v prvním trimestru nevolnosti, ale nic extrémního, nezvracela jsem ani jednou. Ale bylo mi tak nějak špatně od rána do večera a brala jsem na to Xonveu. S tím potratem to je těžko říct, jak to u vás bude probíhat, některé ženy mají lehčí a některé horší průběh. Pokud se toho tak bojíte, tak kyretáž by nešla udělat?