Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Máte zkušenost s Merck Femibion 1 (800)?
Přidejte zkušenost s Merck Femibion 1 ...Přečtěte si článek: Femibion v těhotenství pro správný vývoj
jinak k té lékařce - no každý má nějaký názor, na ledacos, od složení jídla, vzduchu, alergií, UM, MM, příkrmů…no prostě všeho, a většina z nich se nazývá odborníky na slovo vzatými…
takže ona je z těch, co zrovna vitamíny zatracuje, no…
Marťanko v tomto případě si dovolím nesouhlasit, pokud někdo tu problematiku studuje a dělá z toho doktorát, tak to není nějaký názor - je to názor podložený studiemi a výzkumem. Jinak bych si nedovolila to sem vůbec psát… A vitamíny jako takové nezatracovala, to vůbec ne, řešily jsme otázku listovky - jestli je skutečně lépe vstřebatelná z femibionu, nebo ne.
Já teda beru femibion cele tehu, nejen pro kyselinu listovou, ale je tam jod i vitaminy a ted v zime te zeleniny moc neni, jooo kdybych byla v ocekavani v lete to by byla jiná strava ze zahrádky, ne jak ta napumpovana jedovata zelenina a ovoce v supermarketech
![]()
@Pudloslava píše:
Tak to musi byt nejaka novinka, protoze femibion se u homozygotů s MTHFR (pozor na ty homozygoty) opravdu doporucoval.Nicmene holky, tedka se ani MTHFR ani v homozygotni forme nebere jako riziko potratu a neleci se, jedine co zvysuje je pry riziko eklampsie - to mam z hematologickeho ustavu.
Ahoj, včera jsem diskusi jen pročetla, dneska bych chtěla připsat další názor. Moje první těhotenství skončilo samovolným potratem v 10.týdnu, pak jsem vyhledala odborníka a doporučil mi mj. i Femibion, brala jsem ho před těhotenstvím a pak po celé těhotenství a kojení (to jsem F800 vyměnila za 400), vše proběhlo naprosto bez problémů, i přes skoro dvouleté kojení jsem nezaznamenala žádné zdravotní problémy, ani se zuby (a zubař se docela divil, protože jsem mívala se zuby problémy, teď nic), ani s vlasy. Pak přišlo opět zamlklé těhotenství a další bylo biochemické. Mezi tím mi přišli na tutéž mutaci, jakou má zakladatelka. Dnes jsem byla u téhož odborníka a vysvětlil mi, že u této mutace tělo neumí s listovkou pořádně hospodařit, takže si ze stravy třeba není schopno vzít vůbec žádnou listovku. Opět doporučil Femibion a na střídání ještě další preparáty s listovkou a dalšími prvky, které by měly moje problémy eliminovat (často se mi dělají malé cysty na vaječnících). Říkal, že s podobnou terapií slaví úspěchy i u homozygot. Jelikož mi už jednou pomohl, nemám důvod mu nevěřit
Takže jasně, co člověk, to názor, i u odborníků, ale já mám k Femibionu prostě důvěru.
@karolina_a_betuska píše:
Nevím, asi jsou moji gynekologové (mluvila jsem se dvěma) zblblí. Když jsem ve 2. měsící začala krvácet, řekli mi, že jediný, čím si můžu pomoct, aby to dopadlo dobře, je Duphaston (na ten mi dali recept) a právě ten Femibion. Nevím, jestli to bylo placebo nebo tak, ale malá nám vydržela
Jo, mě stejná kombinace taky pomohla udržet těhotenství - Femibion před a během těhotenství, pak od pozitnivního TT do 12. tádne Duphaston a Anopyryn. Tak to už jsme dvě ![]()
Preeklampsie nebo eklampsie? Mám homozygotní mutaci MTHFR, ale bez zvýšeného homocysteinu, a preeklampsii jsem měla. Pokud by to mělo zvyšovat i riziko eklampsie, tak nevím, jestli do druhého těhotenství půjdu. ![]()
@Pudloslava píše:
Tak to musi byt nejaka novinka, protoze femibion se u homozygotů s MTHFR (pozor na ty homozygoty) opravdu doporucoval.Nicmene holky, tedka se ani MTHFR ani v homozygotni forme nebere jako riziko potratu a neleci se, jedine co zvysuje je pry riziko eklampsie - to mam z hematologickeho ustavu.
Tady bych teda pridala, ze samovolny potrat vubec nemusi souviset z mutacemi. To je selekce prirody, neco je spatne. Takze bych to s femibionem vubec nespojovala, kdyz se ma udrzet - udrzi se i bez vitaminu. Kyselina listova napomaha predevsim nerovve soustave a vyvoji, ale ranne potraty velice casto souvisi s nejakou chybou.
Mám taky mutaci MTHFR, ale heterozygot. U té mutace jde o to, že tělo má omezenou možnost štěpit kyselinu listovou, u heterozygot o 75%, u homozygot o 50%. Tělo potřebuje právě tu naštěpenou kyselinu listovou, tzv. foláty. A ty nejsou obsaženy v obyčejných preparátech, ale jsou např. ve Femibionu, proto je vhodnější než obyč kyselina listová (ta navíc sama o sobě může být pro tělo zátěží), obsahuje už naštěpenou a pomáhá tělu. Nedostatek folátů může způsobovat vrozené vývojové vady, proto je také možné, že dojde k potratu.
Tuto mutaci má téměř každý druhý člověk. Samo, že žena může dvakrát třikrát potratit a pak mít pohodové těhotenství nebo naopak mít pohodové těhotenství a pak dvakrát třikrát potratit. U té mutace a nedostatku to není o tom, že by tělo mělo vážný nedostatek, jen existuje riziko…
za mně určitě ano, pomohlo mi to o otěotnění a taky znám hodně žen kterým Femibion taky pomohl
Můžu se zeptat jestli je potřeba brát všechna ta balení postupně? Protože jsem se dívala, že na každou fázi se bere jiné to balení.
Já jsem femibion brala hodně dlouho. Dá se brát nebo se doporučuje brát i když žena kojí právě kvůli tomu, že je potřeba víc dbát na živiny, které se následně předávají dítěti.
@Darija06 Nekdo rika prestat brat ke konci tehotenstvi (treba mesic pred porodem - mne to konkretne poradili v Motole). V dobe kojeni neco urcite ber, nerikam ze to musi byt zrovna Femibion, ale nejake pripravky k tomu urcene ano, protoze jinak se uplne vydas ze vseho, vsechno z Tebe prejde do mlicka a to pak i uvidis ze se zhorsi vlasy, nehty, budes unavena… mozna ze pri kojeni je to dulezitejsi nez koncem tehotenstvi.