Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tuto diskusi zakládám pro budoucí maminky a nastávají maminky, které se rozhodují, jestli užívat Femibion nebo pouze kyselinu listovou. Tohle téma jsem hodně řešila i s ohledem na to, že mám MTHFR mutaci… Dneska jsem byla na konzultaci u velmi fundované genetičky v Praze, která se touto problematikou intenzivně zabývá. Dovoluji si tady zkráceně prezentovat její stanovisko - Femibion nijak nenapomáhá lepšímu vstřebávání kys. listové, napomáhá pouze lepšímu hospodaření s ní. Všem maminkám bohatě stačí užívat „obyčejnou“ listovku, výsledek je stejný. Opět popularizace a propagace, komerce… Píšu to tu proto, že spousta maminek řeší finance, nemůže si tyto přípravky dovolit… Výčitky mít nemusíte. Stačí zdravá strava a obyč listovka 2 měsíce před těhu a první 3 měsíce v těhu. A propos - podle rozsáhlých výzkumů český občan nedostatkem listovky rozhodně netrpí…
Máte zkušenost s Merck Femibion 1 (800)?
Přidejte zkušenost s Merck Femibion 1 ...Přečtěte si článek: Femibion v těhotenství pro správný vývoj
Ja jsem prvni tri mesice nic jinyho nebrala krom obycejne listovky. Ani me to nenapadlo nejak resit, kdyz jsem se snazila celkove „zit zdrave“. Potom jsem se u doktorky zeptala jak mam pokracovat, tak mi rekli, ze nejaky vitaminy bych brat mela, ze mimino si to ze me vytaha a mne by pak nic zbyt nemuselo. Tak jsem pak par mesicu jeste brala prave Femibion… ale zaklad bude spis v tom jakou ma clovek zivotospravu.
Já jen dodám svoji zkušenost: listovku jsem brala před otěhotněním a pár týdnů po otěhotnění. Bylo mi ale po ní víc zle (těhotenské nevolnosti byly lepší v dny, kdy jsem si listovku zapomněla vzít), tak jsem se ptala svého gynekologa, jestli to mám přetrpět a brát nebo nebrat. Říkal, že když to brát nebudu, že se moc nestane, že stejně největší efekt to má před otěhotněním. Já brala Femibion před otěhotněním a pak už „jen“ obyčejnou listovku, ale ten Femibion jsem dostala, takže žádné peníze jsem nevyhodila
. Ale super, že to tady je napsané, pro ostatní
.
Mám taky MTHFR…ptala jsem se na to také genetičky, ale v Liberci a ta mi ho doporučovala…dnes jsem si ho koupila…vzhledem k ceně plánuju střídat „obyčejnou“listovku s Femibionem…jeden den to, druhý den tamto…já mám hodně ráda zelenou zeleninu jako je brokolice, led. salát… a v ní je taky listovka, ale vzhledem k tomu, že jsem po třech potratech, tak si raději dopřeju „luxus“ v podobě Femibionu…(třeba i jako placebo…)ale jinak samozřejmě…víme jak to chodí s propagací jakýchkoli doplňků stravy případně léků… zvláště ze stran lékařů, kteří pak dostávají různé bonusy a dárečky za to, že jejich zboží vychvalují do nebes…to je už ovšem OT ![]()
Nevím, asi jsou moji gynekologové (mluvila jsem se dvěma) zblblí. Když jsem ve 2. měsící začala krvácet, řekli mi, že jediný, čím si můžu pomoct, aby to dopadlo dobře, je Duphaston (na ten mi dali recept) a právě ten Femibion. Nevím, jestli to bylo placebo nebo tak, ale malá nám vydržela ![]()
Já Femibion brala u prvního, brala bych je znovu asi i druhého, ale hlavně taky kvůli ostatním vitamínům jelikož já měla nedostatek železa v těhotenství. Je tam i důležitý jód a další. Ale souhlasím s tebou, že listovka se dá brát čistá, tak samo i železo a další. Takže určitě to není žádný zázrak a lze bez problému nahradit levnějšími prostředky.
Ja ho brala na zacatku ze stejneho duvodu MTHFR a kdyz jsem videla tu cenu za drazsi tak si porad kupuji ten levnejsi. Uzivam ho ob den, ci nepravidelne. Tezko rict zda pomuze. U prvni jsem brala klasicky tehu vitaminy a test na srazlivost mi vychazeli, ze jsem musela brat leky a pichat si. U druheho beru femibion a mam testy lepsi nez kdyz jsem zdrava a nic nemusim. Cert vi zda tomu trochu nepomohl nebo je to jen o diteti. Ani dr. mi to neumi vysvetlit, proc jsem zdravejsi nez kdyz jsem zdrava
Tak kvuli cenne a dobremu svedomi nez to nekdo skutecne vyvrati bych si it ak koupil ana zacatku femibion. Po 3mesici uz bych to nahradila obyc..
Pro me je to vyhradne nazor jen jedne osoby, sama jsem dostala presne opacny. Takze zadna nova prevratna informace.
Tak to musi byt nejaka novinka, protoze femibion se u homozygotů s MTHFR (pozor na ty homozygoty) opravdu doporucoval.
Nicmene holky, tedka se ani MTHFR ani v homozygotni forme nebere jako riziko potratu a neleci se, jedine co zvysuje je pry riziko eklampsie - to mam z hematologickeho ustavu.
Ja ho beru uz asi 9 mesici ( porad se snazime) a je fakt ze na leky moc neverim a kdyz mi neco je, nasazuji homeopatika. Ale prece jen kdyz jde o zdravy ditete, nechci nic riskovat. Navic jsem vegetarianka. Stejne se cpu zeleninou a vsim moznym zelenym
ale femibion jim z takovyho klidu.
Ale ze obyc listovka staci verim. Asi jde hlavne o stav zeny celkove.
Ahoj holky,
děkuju za názory
Taky si myslím, že u každého těhotenství a každé ženy je to jinak… Tento názor jsem si dovolila napsat proto, že ho nepovažuju za jeden z mnoha - ta lékařka na to psala doktorskou práci a hodně se tomuto tématu věnuje. Tak si myslím, že je to názor fundovaný a nepřejatý ![]()
Napíšu ještě perličku (také od ní) - jaká je životospráva v Americe asi všichni víme. No a tak aby do nich nějakou listovku dostali, plošně ji přidávají do mouky. Takže amíci jedí listovku v hamburgrech ![]()
@Pudloslava píše:
Tak to musi byt nejaka novinka, protoze femibion se u homozygotů s MTHFR (pozor na ty homozygoty) opravdu doporucoval.Nicmene holky, tedka se ani MTHFR ani v homozygotni forme nebere jako riziko potratu a neleci se, jedine co zvysuje je pry riziko eklampsie - to mam z hematologickeho ustavu.
To je fakt, že se MTHFR neřeší… Já měla v prvním těhu tříselnou trombózu a embólii a že by to bylo díky tomuto si nikdo nemyslí (nazývají to promotorem možných komplikací, nikoli spouštěčem). Mám kamarádku s Leidenskou mutací, odrodila děti bez problémů a komplikací, ani o poruše nevěděli… Každé těhu je specifické a zřejmě u kohokoli může nastat cokoli…
Já třeba femibion brala před otěhotněním, rozhodla jsem se tak sama, doktorka mi to jen zpětně posvětila, že je to dobrý nápad.
V té době byla moje životospráva dost děsivá, takže ty vitamíny jsem „potřebovala“. Takže kdybych měla jíst obyčejné vitamíny a doplňovat si tu listovku, tak by mi to už nevyšlo o nic dráž…
po třetím měsíci jsem pak už vitamíny brala nepravidelně a okolo 6M se na to vyprdla úplně…
jinak k té lékařce - no každý má nějaký názor, na ledacos, od složení jídla, vzduchu, alergií, UM, MM, příkrmů…no prostě všeho, a většina z nich se nazývá odborníky na slovo vzatými…
takže ona je z těch, co zrovna vitamíny zatracuje, no… ![]()
U prvního těhu jsem brala Femibion a potratila jsem, u druhéto těhu jen listovku a je z toho synáček jako malovanej.. Jssně, že to nemusí být tím, ale já to brala jako signál, že nemá cenu utrácet za drahé preparáty, u kterých není prokázán účinek. Bylo mi řečeno, že na těhotných se nesmí testovat žádné léky a proto u žádných vitamínů pro těhule to není průkazné.