Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky. Je tu prosím někdo kdo má dítko s neurofibromatozou? Nebo někdo kdo si prošel diagnostikou a np se z toho vyklubalo něco jiného?
Mám osmi měsíční miminko a z důvodu četných, přibývajících cafe au lait skvrn nás čeká hodně vyšetření (dermatolog, genetika,..) a zajímalo by mě jak to u Vás probíhalo, příznaky, diagnostika,…
Mám dnes už 19.letou dceru.
Stejný důvod. Skvrny Cafe au lait
Nemoc zdědila po mě. Taky skrvrnky mám.
Ale, za mého narození se tohle neřešilo.
Nikdy jsem žádné problémy neměla.
A díky bohu je nemá ani dcera.
Jednou za rok udělá kolečko vyšetření.
Mri, EEG, sono břicha. Neurologie.
A zase rok klid.
Jinak na výsledek zda je to či není neurofibromatoza jsme čekali pět let.
Ano pět let.
Abychom se dozvěděli, že to nepotvrzují.
Nicméně že to je neurofib.
Prý neumí vše z výsledků přečíst.
Nevím odkud jsi.
Velmi dobrý je doktor Petrák v Motole.
Teď si hlídá děti po celé ČR.
Držím pěsti
![]()
U nás si kožní myslela, že jí má, nakonec má sklerodermii. Od narození měl malinký flek, pak přibývaly a řešit jsem to začala, když mu bylo 5 a měl ty fleky čím dál víc. Nebydlím čechách, ale poslali nás na speciální kožní kliniku, kde se jim ty fleky nezdály a udělali odběr vzorku kůže. genetiku taky, ale to bylo kvůli něčemu jinému zase jinde, tam by to asi objevili
.
@TUK0 píše: Více
Neufibromatózu I. typu mám, je mi 46 let. Mám cafe au lait skvrny a mnoho neurofibromů. Tenkrát se to diagnostikovalo jen klinicky, genetika ještě nebyla. Vloni se mi potvrdila genetickým testem dělaným kvůli rakovině prsu.
Mám těžkou skoliózu operovanou v dětství.
Sice furt říkají, že bych měla být někde sledovaná, ale nikdo neřekne kde a neurolog obecný s tím v podstatě nikdy nepřišel do styku a neví co s tím.
Žiju normálně, inteligenci mám nadprůměrnou, poruchu učení žádnou, vystudovala jsem VŠ. (uvádí se, že se s NF1 pojí nízká inteligence a poruchy učení - není to rozhodně pravidlo). Projevy se hodně liší, od pár flíčků, po těžké neurologické postižení.
V zahraničí se na to dávají nějaké léky na potlačení růstu neurofibromů.
U mne je to náhodná mutace, nikdo z rodiny to nemá.
U nás jí má dcera.
Starší dítko ne.
V rodině je po otci, jeho máma, babička.
Všichni bez problémů.
Neurofibrom mám asi jeden.
Dcera žádný.
Všichni jsme chytrý. VŠ a SŠ.
Jak to říkal doktor.
Cca 20% má těžké postižení.
60% má drobné příznaky. Jako flíčky atd.
20% nemá nic