Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte maminky.. Moje, skoro 3měsíční holčička odmítá jakýkoliv umělý příkrm. Asi desátý den po porodu jsem musela koupit Nutrilon a Janičku přikrmit. Stejný problém jsme měli i u prvorozené Báry. Ta ale, na rozdíl od Janinky, neměla problém s pitím z flašky ani z prsu. Janička dva měsíce brala flašku s UM docela dobře, ale najednou se šprajcla, savičku vystrkuje jazykem a hrozně se u toho vzteká. Dávala jsem jí UM jenom ráno a večer na dojezení. Večer vypila 90ml, někdy i 120ml, a spala tak tři hodiny. Za tu dobu se mě stačily naplnit, už řádně vycucané prsa, takže se malá napila a stačilo jí to zhruba tak na dvě hodiny. Čím víc k ránu, tím častějc se budila. Takže ráno, kolem deváté, zas vypila asi 90ml UM, aby se dojedla. Dala jsem ji do kočárku, kde vydržela venku spinkat i přes čtyři hodiny. Zbytek dne jsme už zase jenom kojily. Tak jsem byla ráda, že se nám nastavil určitý řád a myslím, že vyhovoval jak mě, tak Janince. Jenomže teď si Janička postavila hlavu a UM nechce, radši si ocucává prstečky a natahuje se po prsu. Takže v noci se budí snad každou půl hodinu a ven na delší procházku to prostě nejde. Byla jsem se poradit i do nemocnice na porodní oddělení. Tam mě sestřička poradila přiložit k prsu cévku a stříkačkou mléko Janičce pěkně tlačit do pusinky. Fungovalo to asi dvakrát, a to vypila tak 20ml, max.40ml, pak se jí to přestalo nějak líbit a začala vystrkovat i prso. To jsem se dost vyděsila, protože bych nerada, aby sme přišli o kojení. Zkoušela jsem to i lžičkou, ale to je víc mléka pod krkem jak v krku. Takže teď více méně jenom kojíme a skoro nespíme, ani jedna. Malá křičí hlady a já nad ní bezradně stojím a můžu jí nabídnout jenom trošku mléka z prsu, která se mě za tu krátkou chvilku stačila udělat. Je to dost stresující. Tak jsem vás chtěla poprosit, jestli byste pro mě měly některá nějakou radu, jak to chytré miminko přechytračit a přimět ji, aby se napila z flašky.. Děkuju Lenka
Ahojky, já bych asi zkoušela kojit co nejčastěji jak malá chce, ono ve třech měsících je tuším růstový spurt, tak že ho třeba má. ![]()
Jinak existuje taková chytrá věcička, která by vám možná mohla pomoct http://www.medela.cz/…lementor.php
Tak kdyby to byl růstový spurt, byla bych ráda, protože ten zas přejde:o) s kojením vytrváme. Na ty stránky se podívám, děkuju
Ahojky, taky bych se přikláněla k růst. spurtu, přikládala a přikládala. Po kojení ještě každé prso odsála a mlíčka se bude za pár dní tvořit víc a víc.
Odsávačku mám, ale po pravdě ji už nějakou dobu nepoužívám, protože mléka mě moc nepřibívalo, stejně jsme museli dávat ještě UM. Myslela jsem, že už se s tím prostě nedá nic dělat, že na plno kojit nebudu, i když jsem moc chtěla. Ale když jsem se sem dneska přihlásila a četla všechny ty příspěvky od maminek, tak mám zase chuť s tím zabojovat. Dnes už jsem vypila tři litry vody a to je pro mě úspěch. Vím, že je to pro kojení důležité..
Dívala jsem se na ty stránky Medely, ale je to více méně to samé, s čím jsem přišla od sestřičky z porodního-cévka u prsu. Četla jsem si i o růstovém spurtu, ale podle všeho to k malé moc nesedí. Měla by mít vlastně větší nároky na mléko, takže nechápu proč odmítá flašku s UM, které by ji to její hladové bříško nasytilo, když moje mlékárna nestíhá. Zkusila jsem i vyměnit Nutrilon za Sunar-to mě poradila doktorka- ale výsledek žádný. Zajímalo by mě, jestli se to některé mamince stalo, že jí mimčo najednou přestalo pít UM, přestože je hladové:o(
Ahoj Jani,
já bych se pokusila ještě rozkojit. Zkus odsávat po každém kojení 10min jedno, 10min druhé prso nebo ideálně střídat po 5minutách. Hodně pít, jíst a přikládat a přikládat…
A co se týče té lahvičky, když jsi koukala na stránky tý Medely, nenašla jsi tam lahvičku právě od Medely speciálně určená pro kojené děti. Jmenuje se Calma, zkusím najít někde odkaz.
Tak tady
http://www.medela.cz/…ty/calma.php
Mrkni a zkus to.
řekla bych, že problém nebude v typu lahvičky nebo savičky, když dříve byla ochotná to UM pít… ale bohužel netuším, jak na ni, zkusit všechny UM na trhu, jestli náhodou nějaké nebude mít lepší chut? to taky nevypadá moc pravděpodobně… ![]()
Dík holky za vaše názory a rady:o) Budu se snažit, aby se mě to kojení víc rozjelo,ale nevím nevím. Naše první princezna, byla taky napůl na flašce. Ale je pravda, že u druhé kojím o dost víc, tak to třeba půjde ještě upravit.. Jo, savičku jsem zkoušela taky jinou, měkčí, nepomohlo to. Na tu z Medely se ještě kuknu..
JaninkaŠv píše:
Dík holky za vaše názory a rady:o) Budu se snažit, aby se mě to kojení víc rozjelo,ale nevím nevím. Naše první princezna, byla taky napůl na flašce. Ale je pravda, že u druhé kojím o dost víc, tak to třeba půjde ještě upravit.. Jo, savičku jsem zkoušela taky jinou, měkčí, nepomohlo to. Na tu z Medely se ještě kuknu..
ja som myslela iny tvar savicky. syn napr. nechcel dudliky od aventu, mal rad iba od nuka, pretoze su inac tvarovane a stejny tvar mal na flaske s mliekom. drzim prsty, nech sa to spravi ![]()