Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás fungují 2 účty + 1 společný na provoz domácnosti a jakékoli větší investice nad rámec sledovaných výdajů se konzultují. Mám ráda svou svobodu a moci si koupit i něco na přilepšení a zrovna tak to vidím u chlapa. Ale za 13 tis. bych asi taky dokázala v tomhle vyjít, takže asi nejsem nejsprávnější poradce ![]()
máme to tak, že z mého platu jde - nájem, inkaso, školka, internet, pojištění bytu, (tel. mám služební)
manžel (OSVČ) si platí telefon, soc+zdrav, rodinný pojištění a spoření, splácí úvěr, když bylo auto, tak i provoz auta
nákupy potravin, drogerie, dárků, léků, oblečení moje+dcery platím ze své výplaty, když na konci měsíce nevycházím, tak vzhledem k tomu, že manžel šetří co může, není problém vybrat z rezervy na účtu (máme každý svůj, ale s právem výběru pro partnera), přesto se snažím vyjít z mýho
My máme společný účet. Přehled máme oba. Ale o platby účtů se starám já, a i mu říkám o se nakoupí atd. Řešíme spolu taky jen takové větší výdaje!
Máme to tak spolu už od začátku co jsme spolu začali žít. Manželé nejsme a první dvě děti mám z prvního manželství. A i tak mu to přišlo logické, že všechny peníze jsou společně pro všechny v domásnosti. ![]()
Mě to připadá nejlepší!
Ovšem přidávám se k těm co z 13 tis. by dokázali vyžít úplně v pohodě a ještě by mi hodně zbylo.
Ale i tak se přikláním k tomu že je vždy lepší, když jsou peníze společné! ![]()
Tak my jsme s manželem spolu teprve třetí rok, z toho 1,5 jako manželé. První dvě děti mám také s prvním mužem. Účet máme každý svůj, já jsme na MD a manžel je OSVČ. Mě chodí 7600Kč rodičák a alimenty na starší děti, manželovi to co vydělá.
Já ze svého účtu platím všechno oblečení, zájmy dětí, poplatky ve školách, obědy, svoje spoření a svůj a dětí telefon. Pokud jedu na nákup sama, platím i velký nákup, pokud jedem s manželem, platí on.
Jinak on platí byt, auta a s nimi spojené poplatky a právě velké nákupy. Dům stačil postavit, než jsem si ho vzala, tak to máme bez debat je jeho
Oba si na svých účtech šetříme, abychom měli rezervu na dárky a osobní věci pro potěšení. Nemáme problém vyjít, někdy, třeba před vánoci se mi stane, že nemám, tak manžel doplní. Naštěstí mé děti bere za své, tak nedochází k problémům.
Zajímavá diskuze…ještě by mne zajímalo kolik měsíčně utratíte za jídlo a jakým stylem jíte.To znamená denně vaření či obědy, podíl zeleniny v jídelničku, sladkostí, atd......Já denně či obden vařim a chlap nemůže pochopiti, i přestože mám mrazáky narvané masem, že nevyjdu s 2500Kč.A to se snažim šetřiti, ale nejde to.....
Tak za 2500 měsíčně bych teda jídlo nedala, my vaříme v podstatě denně, obědy i večeře a utratíme tak 4 až 6 tisíc. Možná míň, když je potřeba. Ale jsou v tom i různý posezení na kafčo nebo v restauraci.
teda holky, já vás obdivuju, teda ty, které vyjdete s útratou 4tisíce za měsíc za jídlo. Prosím máte-li některá z vás čas, napište sem třeba i jenom týdenní jídelníček pro 4členou rodinu z toho dvě malé děti. Ráda se poučím.. Já utrácím jednou tolik takže 8tisíc.
Díky vám všem.
Zakladatelka
Rodinné finance… To co dostávám já 3800 RP je moje. No stejně s toho kupuji věci děckám, sobě nakupuji jen výjmečně a můj účet je spíš žrout poplatků, než cokoli jiného… Vše ostatní platí manžel. Když doma dochází hotovost, poprosím ho aby vybral a on to udělá. Onehdá se mu dokonce nelíbilo že na mém účtu nejsou žádné peníze a tak prý pro jistotu převedl 60tis. na můj účet aby prý byli víc po ruce. Na peníze si rozhodně nenaříkám, ale fakt že nemám před výplatou prázdnou peněženku je dost převážený tím, že nám táta odchází ráno v 6hod a vrací se večer v 19-20hod. Většinou 7dní v týdnu…
Takže co je lepší, aby měli děti tátu, nebo peníze na účtu??…
Tak to my máme už několik let společný účet..O nákupy,platby a dalo by se říci všechno mám na starosti já…Manžel jezdí s kamionem a když se vrátí na víkend tak jsem ráda..Někdy není doma i 14 dnů…Na peníze si taky neztěžuju,ale jak říká lacenka lepší by bylo mít tátu doma ![]()
My máme společný účet. Všechno se platí kartama, aby na konci měsíce bylo přehledné, za co se peníze vydaly.
Anonymni píše:
teda holky, já vás obdivuju, teda ty, které vyjdete s útratou 4tisíce za měsíc za jídlo. Prosím máte-li některá z vás čas, napište sem třeba i jenom týdenní jídelníček pro 4členou rodinu z toho dvě malé děti. Ráda se poučím.. Já utrácím jednou tolik takže 8tisíc.
Díky vám všem.
Zakladatelka
Jídelníček asi nedodám, ale jen ve zkratce - hodně tuzemské zeleniny a ovoce, maso v podstatě jen 1× týdně, uzeniny, sušenky, bonbony nekupujeme, dost často jíme těstoviny na nejrůznější způsoby, brambory, obilniny, luštěniny. Semínka a oříšky, k tomu kaše, minimum mléčných produktů, chleba a různé pomazánky.
My s manželem máme logicky dva účtu, jelikož jsme se poznali již v době, kdy měl každý z nás svůj. Manžel platí výdaje za stavbu a to doslova vše + své spoření,pojištění,telefon a benzín. Já zas platím veškeré jídlo pro nás, UM a vše pro malého, veškeré náklady za byt, své pojištění,spoření,úvěr,telefon,internet + též poj. za malého a to musím vyjít s částkou do 15 tisíc, takže beru ze svého nasysleného účtu za osum let poctivé práce a že mě to doslova někdy bolí ![]()
Jinak pokud je něco třeba, tak se utáhne opasek a větší investice řešíme společně.
Ahojky, kdysi jsem četla tuhle diskuzi a nyní jsem v situaci, kdy musím vyjít ze 4tisíc na všechno. Jídlo, drogerie…
Máte nějaký typ, jak to zvládnout? Jsem sama s 2dětmi (4r a skoro 2r.)
Začínám se bát, že to nedám
…
Lakynka píše:
Ahojky, kdysi jsem četla tuhle diskuzi a nyní jsem v situaci, kdy musím vyjít ze 4tisíc na všechno. Jídlo, drogerie…Máte nějaký typ, jak to zvládnout? Jsem sama s 2dětmi (4r a skoro 2r.)
Začínám se bát, že to nedám…
Ahoj Laky
neco noveho?
Lakynka píše:
Ahojky, kdysi jsem četla tuhle diskuzi a nyní jsem v situaci, kdy musím vyjít ze 4tisíc na všechno. Jídlo, drogerie…Máte nějaký typ, jak to zvládnout? Jsem sama s 2dětmi (4r a skoro 2r.)
Začínám se bát, že to nedám…
Laky, já věřím, že dáš. Já z rodičovské platím svoje stavebko a penzijko, takže mi zbyde trochu víc než ty 4tis Kč, ale i tak měsíčně ušetřím přes tisícovku, a to už nějakou dobu tak úplně důsledně nešetřím, takže rezervy jsou.
Už jsem to asi i sem psala, ale zkusím to shrnout, co se mi nejvíc osvědčilo. Začala jsem tím, že jsem si asi 3 měsíce psala veškeré výdaje, třídila do kolonek (jídlo, drogerie, atp) a měla tak přehled, za co utrácím třeba i zbytečně.