Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
hkac: tak to dělám stejně a právě že si schovávám účtenky, tak vím. Oblečení dětem nekupuju takřka žádné, hodně vyjímečně spodní prádlo a to ještě z MMB co nejlevněji. Hračky vůbec, ty můžeme dávat zadarmo. I když tady v novém mají tak akorát.
Spíš se děsím položek: plíny, jízdenky, kakao- toho je u nás spotřeba- 2× denně oba dva. ![]()
Už abych taky měla tu lednici, to bude snazší pak hospodařit. Takhle je to na.. ![]()
Ale povzbudila jsi mne, že to snad bude dobré. Jen tam nezbyde na kurz, na kocoura:(((. To nevím, jak vyřeším. Na kurz mám smlouvu a zřejme toho budu muset nechat
. Asi kvůli tomuhle to nevidím slibně. Jinak na jídle se ušetřit dá dobře- s lednicí a mrazákem
.
My tu máme i farmářský trhy a tam ta zelenina a ovoce je levnější a chutnější než v hypermarketech. Vždycky si tam jednou za tejden udělám velkej nákup, hlavně pro holky ovoce.
Na oblečení pokud jsou děcka ještě malý doporučuju brumlu, tam se dá nakoupit levně a ty věci jsou hezký, navíc mají pravidelně velký slevy.
Drogerie se dá vychytat v těch akcích, jinak se zaregistrovat do DM, Schleckra, přecijenom se na těch kuponkách dá docela ušetřit.
Já už v poslední době taky nakupuju hlavně podle letáků, vždycky je zkouknu na internetu a tím, že tu mám skoro všechny hypermarkety po ruce, tak si je oběhnu
. Dobře se nakupuje v Lidlovi, až na to, že já tam vždycky koupím i to, co nemám.
mají tam i hezký a celkem levný oblečení.
Jinak se mi osvědčil tenhle účetní program, přesně člověk ví, kolik utratil a jak je na tom. http://www.eucty.cz/default.aspx
A plíny kupuju zásadně v DM, vyjdou nejlevnějc a jsou nejlepší. ![]()
Lakynka píše:
Oblečení dětem nekupuju takřka žádné, hodně vyjímečně spodní prádlo a to ještě z MMB co nejlevněji. Hračky vůbec, ty můžeme dávat zadarmo. I když tady v novém mají tak akorát.
Spíš se děsím položek: plíny, jízdenky, kakao- toho je u nás spotřeba- 2× denně oba dva.Už abych taky měla tu lednici, to bude snazší pak hospodařit. Takhle je to na..
Tak bez lednice si to nedovedu představit
, ale snad to brzy vyřešíš.
Kakao nekupuju, u nás se mlíko skoro nepije, jen Mája UM, ale je to moje holka šetřivá a stačí jí Babylove za 80Kč/500g. Navíc pořád kojím, takže toho UM tolik nemusí. Jízdenky jsou hrozný, to jo, zrovna včera jsem se rozčilovala, že budou zas v Praze zdražovat jízdné. Zatím teda zvládám skoro všude pěšky (když zrovna nemusím kvůli kotníku trčet doma).
Oblečení a hračky sice kupuju, ale je to spíš můj koníček, nepotřebujeme nic, takže fakt jen pro svou radost. Holky hodně podědily a moje mamka taky ráda kupuje oblečení, spíš ji musím krotit, aby to nepřeháněla
.
Já jsem se teď dostala do stavu, kdy si ani nepřipadám, že bych nějak šetřila. Jen rozvažuju, za co utrácím a jestli je to nutné. Anežka chodí na 5 kroužků, Mája na cvičení a semtam odložím i něco na dovolenou.
Plíny většinou nad 3Kč/ks nekupuju. A Verunka je třeba už dlouho potřebovat nebude, ne?
Děkuju za tip na ty farmářské trhy, měla jsem za to, že tam seženu lepší zeleninu ale za víc peněz:).
Za oblečení ani za drogerku tolik neutratím, plíny se snažím šetřit, Veru zvládá občas na nočník, občas vytřu:D. Kupuju z Alberta nebo z Tesca, obojí dobré a levné.
To mlíko my máme na jeden den litr a to pouze na kakao
zas jim to nechci omezovat, i když si nejsem jistá, zda jim to něco dává.
Já za to jízdné utrácím, jezdím na ten kurz ![]()
Za odkaz díky, kouknu na to:).
Nějak to dát musím, ale s tím kocourem fakt nevím.. Jeho dietní granulky, kontrolní odběry moči........
ale je to holt vymoženost. Spíš mě zajímalo, zda se to dá s tím jídlem. Tak když vyjdu se 3tisícema na jídlo za měsíc, bude to super. Tak časem dám vědět:D.
Lakynka píše:
Děkuju za tip na ty farmářské trhy, měla jsem za to, že tam seženu lepší zeleninu ale za víc peněz:).
Byla jsem na farmářských trzích v Holešovicích, ceny srovnatelné s těmi obchoďákovými, ale kvalita teda děsběs. I to pěkné, co jsem vybrala, vydrželo pár dní a spousta se rychle zkazila. Takže tam už asi nepůjdu. Lepší to bylo třeba na Harfě, ale tam zase výběr nic moc (zato jablíčka levnější, krásné a moc dobré).
U nás na Hájích to maj pěkný, třeba jablka maj nejvíc za 26,–, malý Glostry za 20,– a jsou moc dobrý. Ředkvičky maj teda za 10,– ale chuťově je to někde jinde, okurky si nepamatuju, ale byly moc dobrý. Takže ta kvalita záleží na tom, jak si to která radnice hlídá. U nás jsou dost přísný, takže já tam chodím ráda.
Ty jízdenky mně štvou, naštěstí je používám jenom když jezdím mimo Prahu za rodiči, jinak mám legitimaci, i když jsem doma, tak se mi to pořád vyplatí, protože dost cestuju. Auto nemáme, takže jsem odkázaná na MHD.
tak pokud můžu za chlapa–
můj příjem 25-30t. čistého měsíčně, manželka 7600 rodičák, který nám ale končí plus cca 2000 přivýdělek. 2 děti- 4 a 8 let. Měsiční výdaje- cca 6000 inkaso plus nájem v OVčku, včetně internetu, plus 10 000 na všechny ostatní výdaje, z manželčiných peněz školka, drobné nákupy- rohlíky, chleba, plus si sama kupuje kosmetiku a drobnosti, dále 1800 úvěr ze stavebka.
Nákupy v hyper super platím já, stejně jako oblečení, boty, jídlo, benzín. Manželka jede na mmbazaru, takže zde nakupuje jeté věci na děcka, plus prodává už to, co nepotřebujeme, takže jsme spíš v plusu, co se týká oblečení.
Vesměs to máme tak že vyberu začátkem měsíce nějakou hotovost, zbytek platím kartou a počítám s tím, že na týden mám cca 2,5 tisíce na utratu a dle toho se řídím. Zhruba mi to stačí a už jsme se tak naučili.. na ůčtu mám finanční peřinu cca 5 platů, zbytek spoříme. Pokud nastane dvakrát za rok depresivní stav mé ženy- nemám co na sebe atd.. není problém nechat v obchodě 2-3 tisíce za boty, bundu, sukni, svetřík…no prostě co ji zrovna chybí a nutně potřebuje .. ![]()
samozřejmostí je nákup bot pro děti (kupuju značkové ale v akci, takže adidasky za 540 korun, ale vydrží klidně 2 roky), sandálky, plus botky pro nás… dále bundy, trička (ted měli v akci hello kity za 150 korun..) atd.. žena dost nakupuje po netu, nebo kamarádky nosí téměř nenošené věci za třetinové ceny.
stravuju se v práci- stravenky, životní pojistku mně platí zaměstnavatel, mám velmi výhodný tarif na mobil takže ho platím i ženě, hypotéku ani další pujčky nemáme. do hospod nechodíme, v restauracích se stravujeme minimálně, kino, divadlo tak 3× za rok.. jsme s dětmi, chodíme na procházky, do aquaparku, jezdíme k babičkám…
když to shrnu, tak měsíčně potřebujeme jako rodina cca 16-20 tisíc něsíčně na pokrytí našich nákladů.
Ještě bych dodal, že nakupujeme kvalitní jídlo, nekupujeme nesmysly, sladkosti s rozumem, vyhazujeme minimálně.. ale pamatuju si doby, kdy jsme nakoupili za 2000 a za 3 dny vyhazovali sýry, salámy, chleba, rohlíky.. takže tedka si ty 2000 rozdělíme na víc hromádek a nakupujeme s rozumem.
ještě bych doplnil- možná se to bude někomu zdát málo, ale je to skutečně tak- jelikož čučíme na jste to co jíte, tak u nás skončily doby, kdy jsme večer začali žrací orgie a nakupobali neuváženě- takže - je akce na maso- koupí se 3 kila masa do mražáku, naporcuje na díly a je to- to samé ryby, zelenina je nějaká v akci pořád. Pečivo se snažíme nakupovat akorát, stejně tak věci typu- čaj, muslly, jogurty, rýže, káva atd.., salámy nekupujeme, vemem vakuovanou fittnes šunku, ta má trvanlivost 3 týdny, takže vemem 3 balení..
prostě nakupujeme v akcích a nevidím na tom nic špatného. ůčet mám u mbank- vedení zdarma, stejně tak i výběry z bankomatů. Kabelovku nemám, stačí dvb-t anténa. Internet za 4 stovky měsíčně. Neplatím nic navíc, co nemusím a každému to doporučuju taky tak. Nejlepší je, když mi pak řekne kámoš- ty já nemám prachy, puč mě do pátku.. ale zajímavý je, že na cigára má pořád.. ![]()
MarketaJ píše:
My tu máme i farmářský trhy a tam ta zelenina a ovoce je levnější a chutnější než v hypermarketech. Vždycky si tam jednou za tejden udělám velkej nákup, hlavně pro holky ovoce.
Na oblečení pokud jsou děcka ještě malý doporučuju brumlu, tam se dá nakoupit levně a ty věci jsou hezký, navíc mají pravidelně velký slevy.
Drogerie se dá vychytat v těch akcích, jinak se zaregistrovat do DM, Schleckra, přecijenom se na těch kuponkách dá docela ušetřit.
Já už v poslední době taky nakupuju hlavně podle letáků, vždycky je zkouknu na internetu a tím, že tu mám skoro všechny hypermarkety po ruce, tak si je oběhnu. Dobře se nakupuje v Lidlovi, až na to, že já tam vždycky koupím i to, co nemám.
mají tam i hezký a celkem levný oblečení.
Jinak se mi osvědčil tenhle účetní program, přesně člověk ví, kolik utratil a jak je na tom. http://www.eucty.cz/default.aspx
A plíny kupuju zásadně v DM, vyjdou nejlevnějc a jsou nejlepší.
Ahoj a jaké plíny kupuješ prosím? já teprve čekám mimi a tak jsem se minule jen jukla v krámě na plíny a málem jsem omdlela..
my kupovali Tesco, ty lepší- normální cena 250, v akci 199… malá na tom vyrostla od miminka až po batole… takové levné pampersky.Takže když byla akce, odváželi jsme 8 balení a ty vydržely 3-4 měsíce v klidu…
Anonymní píše:
ještě bych doplnil- možná se to bude někomu zdát málo, ale je to skutečně tak- jelikož čučíme na jste to co jíte, tak u nás skončily doby, kdy jsme večer začali žrací orgie a nakupobali neuváženě- takže - je akce na maso- koupí se 3 kila masa do mražáku, naporcuje na díly a je to- to samé ryby, zelenina je nějaká v akci pořád. Pečivo se snažíme nakupovat akorát, stejně tak věci typu- čaj, muslly, jogurty, rýže, káva atd.., salámy nekupujeme, vemem vakuovanou fittnes šunku, ta má trvanlivost 3 týdny, takže vemem 3 balení..
prostě nakupujeme v akcích a nevidím na tom nic špatného. ůčet mám u mbank- vedení zdarma, stejně tak i výběry z bankomatů. Kabelovku nemám, stačí dvb-t anténa. Internet za 4 stovky měsíčně. Neplatím nic navíc, co nemusím a každému to doporučuju taky tak. Nejlepší je, když mi pak řekne kámoš- ty já nemám prachy, puč mě do pátku.. ale zajímavý je, že na cigára má pořád..
jj, to taky miluju, kdyz nekdo breci ze nema a pak si jde koupit lahvace a ciga…viz muj bejvalej ![]()
taky nakupuji v akcich, jsem samozivitelka, setriiiim ![]()
Lakynka píše:
Ahojky, kdysi jsem četla tuhle diskuzi a nyní jsem v situaci, kdy musím vyjít ze 4tisíc na všechno. Jídlo, drogerie…Máte nějaký typ, jak to zvládnout? Jsem sama s 2dětmi (4r a skoro 2r.)
Začínám se bát, že to nedám…
Lakynko držím moc palce a věřím, že to zvládneš
. Je to těžké, připomínej si, že to jen dočasné
. Třeba až malá bude bez plenek, bude to taky lepší ![]()
Jak to zvládnout? Tak to mléko bych koupila teď mají v akcích krabicové polotučné za 10Kč, to ledničku nepotřebuje. Když na den litr mléka, tak to jsou 300Kč. Kakao se taky v akci hodně vyplatí a třeba by ho stačilo dělat trochu méně silné. Já vím, to jsou takové zoufalé nápady, které tě taky napadnou. Ale věřím, že to na nějaký čas zvládnete. Kamarádka vystudovala náročnou vš a dostávala málo peněz z domova a nějak to zvládla. Kupovala v akcích - ovoce, zeleninu, levné těstoviny, obyčejné sardinky… a hodně ušetřila na jídle, protože jinde to už nešlo. Vyprávěla, jak tři dny před tím než měla dostat peníze už žádné neměla, jí zbyl ve špajzu jen cukr a chleba. Další měsíc obracela ještě víc každou korunu a peníze jí vyšly na celý měsíc.
Jízdenky, jídlo pro nemocnou kočičku a peníze za veta, to je holt těžké, na tom se asi ušetřit nedá
. I když třeba veteriny u nás mají hodně rozdílné ceny. S tím kurzem je to těžké, snad se najde způsob, aby si v něm mohla pokračovat. Ten kurz je asi dobrý pro tvou budoucí práci? Nemohl by ti někdo půjčit, abys ho mohla dokončit? Pokud bys třeba díky němu měla lepší šanci na zaměstnání… třeba by to někdo ze známých pochopil. Pokud si dobře pamatuji někde si psala, že pečeš dorty, třeba by se těm známým mohlo hodit, že když budou potřebovat něco jim upečeš… Držím palce, ať to dobře zvládnete
.
Meduzza: ono je to hodně peněz za ten kurz:(.Těma dortama si na něj vydělávám, ale poslední měsíce to spolkne právě kocour za veterinu. Když jsem šla k levnějšímu, tak to bylo jen horší:(. Na granulích se ušetřit nedá hlavně. Ale samozřejmě, když nebude zbytí, tak prostě bude muset kocour pryč.
To kakao, ano snažím se jim dělat slabé, ale taky mě mrzí, že synovi říkám neustále jen: musíme šetřit, nemůžeme to a to a to:(. Nemělo by se ho to dotknout, ale asi to jinak nejde.
Přecházím holt z průměru do něčeho jiného. Když tak se uklidňuju, že na vše pro děti mít budu vždycky, i kdybych já byla o chlebu a vodě:D.