Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Nela_Bobina píše:
Zakladatelko @inkognit to vis že to finančně v pohodě zvládnete. První půlrok budeš jen kojit, takže dítěti budete kupovat jen pleny - levnější neznačkové vás vyjdou tak na 400 měsíčně, ale budete „dostávat“ slevu na dani 1100kc, takže miminku ještě něco nasetrite. Jinak základní vybavicku se dá koupit použitá za pár korun ( a pak ji ještě prodat). A na mateřskou můžeš jít jen na 2 roky a brát 11,5 tis. měsíčně
A když kojit nebude? Doporučuju se mrknout např. na ceny hypoalergenních UM.
@inkognit Dobre si to rozmysli, je lepsi si to odpracovat a pak mit narok na materskou i rodicak. Aktualne porizujem vybavicku, obleceni nekupuju, to dedime a je to cca 40.000Kc i s latkovyma plinkama.Ono i stěhování nejake penize sezere…vim z vlastní zkusenosti, nijak jsme se neomezovali, uzivali si, ze penize mame, zacali vyrizovat stavbu a seslo se to tak, ze v dubnu rodim a zaroven se zacne stavet a bude to zahul, ale dame to.
Jinak my ve dvou za jidlo cca 4500Kc bez drogerie, ciste potraviny.
@inkognit první mi stálo 80 tis, druhé 10 - komplet výbava.. záleží, jak moc si náročná - mi až pozdě došlo, že krom matrace mimino nic nového nepotřebuje.. šátek je super věc..ale asi takhle - co když nebudeš moct kojit? to pak máš 4 tis i s plínama pryč, jen to hvízdne.. 13 tis je směšná výplata
a 3 tis za jídlo? to nejíte? ![]()
@Tereza1986 píše:
tak nějak… 600 kč za pixlu um, paráda
vždy je třeba počítat s horší variantou…
U dvojčat cítím, že je to celkem pohoda. Kočárky máme dva(pro malé miminka, civilní a běhací pro sedící)cca 9tis.za oba a v perfektním stavu. Nutrilon měs. cca za 1700kč(od narození, ale nám trochu ze začátku přispívala pojišťovna)kupuju na feedu, snad to není zakázaná reklama
a mají výhodné akce+dárky, takže vždycky máme i nějakou drahou hračku k tomu zdarma+kaše cca 100kč/měs. Kapky na prdíky(jediné co zabraly a dlouho je milovali)Babycalm 160kč/měs.
Plenky textilní-čtverce, nějaké jsme dostali nebo koupené z bazarku a hodně jsem si jich ušila z látek co jsem koupila po sekáčích, takže cca 500kč+dvoje svrchní kalhotky, které jsem si také ušila, třeba z fleesu ze sekáče, ale jak děti rostly koupili jsme originální, rostoucí 800kč za 2ks.
Vajíčka 1700kč/2ks, postýlky 3500/2ks, povlečení, bryndáčky jsem ušila, na tom nic není a koupila jsem v jysku velkou přikrývku za 200kč roztříhala, obšila a mají peřinky a polštářky.¨Teď se kupovaly autosedačky 15tis.ale ty jsme chtěli nové, tak byl největší výdaj.
Kosmetiku skoro nepoužíváme. Jak byli malincí, tak olej z Nivea a obyčejné mýdlo(kostku)teď občas v akci koupím tu mycí pěnu co neštípe v očích, ale poříd jen obyč. mýdlo. Na zadek jsme dávali taky jen trochu oleje nebo obyčejnou mast se zinkem…ale jinak souhlasím, že lepší je něco odpracovat, mít nárok na mateřskou a celkově se snažit mít co nejvíce, protože člověk nikdy neví co se může pokazit a kolik to bude stát. Jen dojíždění do fakulky na prohlídky, kontroly a parkové nás stálo dost peněz i když vypadá jako banalita.
Výbavička je velmi individuální. Někdo se spokojí s bazárkovou a podarovanou, to potom vyjde klidně i do 10.000,– Kč nebo míň.
někdo zase musí mít vše nové, značkové a stylové. To potom leze nahoru bláznivou rychlostí.
Já zvolila cestu toho, co se mi líbí, ale i tak neutrácím moc, přestože peníze máme doma hodně pěkný na dnešní dobu a omezovat bych se nemusela.
Zatím mám tuhle výbavičku a s ní spojené výdaje:
Ještě pár věcí do výbavičky chybí, to bude stát asi tak 1500,– s tím, že to budu kupovat nové (třeba vanička na koupání, odsavačka hlenů na vysavač, povlečení do postýlky, deka atd.)
Jinak jestli můžu doporučit, zkus nejdřív odpracovat těch 270 dní, ať máš nárok na mateřskou, opravdu to dost pomůže.
Co se týká věku a peněz, tak tam problém nevidím. našetřeno něco málo máte, bydlet kde taky a auto není zase až tak důležité, za předpokladu, že bydlíte ve městě nebo někde, kde jsou dobré MHD spoje.
My třeba máme auto jedno, to ale není vhodné na dětskou autosedačku nebo kočárek, a taky je to v pohodě. Ale bydlím v centru města, no.
A jestli si to chcete spočítat - najdi si na netu seznam doporučené výbavičky a pak na netu či dětském bazárku zhruba najdi, za kolik se co prodává.
A pokud máte dobré vztahy v rodině, v rámci babičkovského nadšení taky určitě plno věcí dostanete. Já od nikoho nic nechtěla, a stejně se mi tu většina věcí sešla právě od rodiny.
Dopředu bych nějaký sunar neřešila, taky se může stát, že ho potřebovat nebudeš. A pokud jo, vždycky se dá koupit levnější třeba po známých, co třeba už někdo nevyužije. takže bych neřešila, co by kdyby. To by dítě nemohl mít nikdo.
Základ máte, tak držím palce.
@Nela_Bobina kočárek trojkombinace jde do desetitisíc, tisícové položky typu ergonomické nosítko, monitor dechu, chůvička, hrací deka, sterilizátor, odsavačka mléka, do zásoby pleny jednorázovky, oblečky jsem kupovala všechny nové (a to je velká částka, stačí se podívat kolik např v Lindexu stojí 2 nová bodýčka a mám toho hodně protože dcera je blicí dítě, převlékám někdy i 3× denně), další položka několika tisíc je nábytek (alespoň komoda na věci miminka), postýlka, rozvíjející hračky (to taky jedna nestojí 50kč, ale spíš 500), dále vybavit lékárničku, kosmetiku, vaničku, prací prášky pro děti, ložní prádlo, matrace.. Opravdu se to nasčítá.. a to nepíšu všechno, plus beru tam výdaje za těhotenství, např měla jsem blokádu páteře a platila si masáže, těhotenské oblečení také další výdaj, ne že bych si teda dělala novou garderóbu, ale jen těhotenské džíny stály asi 1500. Plně kojím, s UM by to bylo více. Odečet daně nemáme, manžel je cizinec a v Anglii slevu na dítě dostávají jen sociálně slabší rodiny, takže to máte výhodu
Jinak spoustu věcí, které jsme vybavovali jsme vyloženě kupovali, aby nám ulehčili život, maminka nepotřebuje samozřejmě věci typu přenosný košík na miminko, nepotřebuje sterilizátor, těch pár dudlíků vyvaří, nepotřebuje elektrickou odsavačku hlenů, stačí manuální, nové oblečky nahradí bazárkem.. Myslím, že ušetřit se dá na všem - každý dle svých financí, konec konců miminko potřebuje nutně jen postýlku, kočár a pár oblečků, nezajímá ho, jestli se vozí v kočáru za 40tis nebo za 5… A proto, dá se koupit výbava i za 20 tisíc včetně kočárku, ale stejně, já bych si být zakl. našetřila něco pro začátek a počkala na tu mateřskou. ![]()
@Tereza1986 píše:
No přesně tak. Já kojit chtěla a nemohla, kluk nesnesl žádné jiné mléko, než nutrilon AR. To pak peníze lítaj. A 400,– za pleny ani radši nekomentuju
Jako mimino mká mít minimálně 8 plen na den. Míň je prostě humus
@araw píše:
No přesně tak. Já kojit chtěla a nemohla, kluk nesnesl žádné jiné mléko, než nutrilon AR. To pak peníze lítaj. A 400,– za pleny ani radši nekomentujuJako mimino mká mít minimálně 8 plen na den. Míň je prostě humus
Presne tak, 400 za pleny je ulet.
Zakladatelko, nektere prispevky mne prijdou jak ze souteze kdo da min. Jaky je ted vas zivotni styl? Vystacite si i ted s minimem veci, odpirate si, co se vam libi, nejezdite, kam byste chteli? Ono to male mimco toho opravdu moc nepotrebuje, ale pozdeji to zacne letet.
@Padme93 Jak to myslis s tim sunarem po znamych? Jako shanet, komu zbyla nejaka rozpita krabice?
A jinak souhlasím s těmi co píšou o UM - ty výdaje pak skáčou nikdo ti neslíbí, že budeš do půl roku plně kojit. Já bych do dítěte bez rezervy nešla, snad i proto, že mu chci dopřát to nejlepší. Jako jasně, člověk se uskromní snad ve všem, ale mě by to bylo líto, že bych si třeba nemohla dovolit pěkné hračky pro miminko, atd. Neříkám kdybyste čekali neplánovaně - to se zvládnout nějak musí, nebo kdyby ti bylo 35 let… ale takhle bych vážně počkala
@araw Já než jsem přišla na to jak přebalovat jsem měla spotřebu 16 plínek denně. I v noci se budil průměrně po hodině. ![]()
@Cuddy jo,jo taky si myslím, že u miminka se to ještě dá zvládnout s mimnimem. Třeba hračky máme bazarové, některé darovanéale nejlépe si vystačili i s malou pet lahví do které jsem dala matku a štěrkala nebo trochu barevné vody a třpitky, nejlepší okusovátko jsou dřevěné kuchyňské pomůcky atd.Tem malinkým to stačí a kolikrát to i preferují sami, ale ty větší děti už mají větší nároky. S tím se musí počítat. Teď koupím balení Nutrilonu cca 1700kč a mám pokoj na měsíc. Věčně je bolí zuby, teploty…takže nechtějí moc jíst, tak si vystačí kolikrát jen s mlíkem. Ale jak povyrostou budu tahat nákupy jídla a ty budou stát více jak balení Nutrilonu.
@Procházející MHD tu započítanou nemám, protože mi babička zaplatila šalinkartu abych to prý nevyčítala sestře které to taky platila (nikdy bych nic nevyčítala). Drogerii mám kupu sprchových gelů a šampónů z různých narozenin a Vánoc, a nemaluju se vůbec, takže až takové výdaje na tu drogerii nemáme, nekupujeme ty nejdražší věci.