Finance a miminko

Napsat příspěvek
Velikost písma:
865
8.1.17 23:41

Cituji: Další podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM… Takže opravdu kalendářní dny, nikoliv pracovní :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6759
8.1.17 23:42

A taky bych doporučila počkat a odpracovat si dny, aby byl nárok na mateřskou. To jsou úplně jiné peníze než rodičovský příspěvek a máš finančně pokryto o cca 5 měsíců navíc. (Jasně, záleží na tom, jakou výši a tudíž i délku pobírání RP si zvolíš, vycházím ze standardního modelu být doma do tří let věku dítěte.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
8.1.17 23:44

Za mě, pokud budete mít oba stabilní zaměstnání, bydlení a zázemí, pokud si spočítáte, že snížení příjmů, kdy z jednoho platu bude rodičovský příspěvek 7100,–, nebude znamenat, že nemáte co do pusy, tak se tam jedno dítko vejde ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
8.1.17 23:50

Počkala bych po přestěhování a zajištění práce v novém bydlišti - abych měla nárok na PPM a abych se měla kam vracet (snad, to samozřejmě nikdy není moc velká jistota, ovšem trošku větší jistota, než odcházet na mateřskou z ÚP). Taky bych chtěla třeba i poznat nějaké nové lidi v novém městě, co kde je apod. No a já osobně bych tedy ještě před otěhotněním z přítele udělala manžele, ale to je už vnímáno skoro jako špatné pořadí, takže to je jen takové soukromé off-topic :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
8.1.17 23:54

Ale tady jde o dny kalendarni. Jde o to, ze odpracovano musis mit dobu delsi nez je doba tehotenstvi - do nastupu na materskou, 6-8 tydnu do TP.
S vasimi prijmy bych pockala na ten tvuj odpracovany rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6759
8.1.17 23:59
@fidorka56 píše:
Cituji: Další podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM… Takže opravdu kalendářní dny, nikoliv pracovní :mavam:

8o Fakt jo? A proč se z toho tady pořád dělá taková věda? Být 9 měsíců zaměstnaná snad není takový problém. :nevim:
Já tohle nikdy neřešila, před každou mateřskou jsem měla odpracováno víc než dost, takže mě nějakých 270 dnů opravdu nezajímalo. Tak to se omlouvám za mylné informace. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
9.1.17 00:00

Ano opravdu stačí těch cca 9 měsíců na mateřskou, mám to zjištěné, jsou to kalendářní dny :palec:.

Můj názor z trošku podobné situace, sice jsem o trošku starší (23), ale taky dost mladá, toužící po miminku, avšak studující. Jaké píšeš příjmy mi přijde na vyžití ok, když to máš spočítané. (projíme ve dvou cca 5000 Kč a to si extra nevyskakujeme, ale máš paušály, internet, pojištění, důchodový spoření - na to byste taky měli myslet), každopádně máme taky nájem 10 000 Kč a mám to propočítané s podobným příjmem, že to půjde taktéž :kytka:. Co je ale rozdíl je, že bych nešla bez rezervy, kterou zatím moc nemáte. Mám třeba v plánu na výbavičku a miminko aspon 40 000 Kč našetřit (já teda nemám od koho věci mít) a plus bokem aspon nějaká rezerva, nikdy nevíš, co se stane. Já díky brigádě budu mít narok na mateřskou (i když děsnou) a volbu na 3 roky rodičáku, ale bez volby a žádné mateřské mi to přijde blbé jak holkách (ma se měnit zákon, ale zatím to není).

Vypadá to, že si spořivá (my hodně jezdíme na výlety), auto je taky žrout penět, takže ušetříte a máš i po kom věci na miminko dědit, jste domluvení, toužíte po něm, proč ně :kytka: a přeji hodně štěstí, ale 9 měsíců opravdu není moc, podle toho v jaké práci atd z toho můžeš být i nějakou dobu už těhotná a je to fakt drobnost k získání více penízků pro větší pohodlí, to je jediné nad čím bych se zamýšlela. (já bohužel musim taky ještě pár měsíců čekat, ale mně se do toho motá VŠ :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
9.1.17 00:01
@IvaB píše:
8o Fakt jo? A proč se z toho tady pořád dělá taková věda? Být 9 měsíců zaměstnaná snad není takový problém. :nevim:
Já tohle nikdy neřešila, před každou mateřskou jsem měla odpracováno víc než dost, takže mě nějakých 270 dnů opravdu nezajímalo. Tak to se omlouvám za mylné informace. :oops:

Pro někoho opracovat byť jen 9 měsíců je velký výkon. Tak to tady musíš brát, je tu směsice různých lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6759
9.1.17 00:05
@KatkaX píše:
Pro někoho opracovat byť jen 9 měsíců je velký výkon. Tak to tady musíš brát, je tu směsice různých lidí.

No jo no, jsem holt starší ročník a pro mě bylo základ mít stabilní práci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
865
9.1.17 00:13

@IvaB
V pohodě. :-) já se o to zajímala, protože jsem před rokem dodělala výšku a pracuji od října 2015… Nevěděla jsem kdy se na to můžeme vrhnout… Ale mně by to už dalo i na ty dny pracovní 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
865
9.1.17 00:16

A k tématu: něco bych nešetřila, alespoň nějaký základ (50-100 tis) a pak bych se na to vrhla… Na druhou stranu chápu zakladatelku, že když po mimču touží, tak to chce hned. Já chtěla mimčo v 19, ale holt jsem si musela počkat až bude pořádně stabilní zázemí a především Pan Božský :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
9.1.17 00:22

Klidně bych do toho šla. pokud teĎ někdy nastoupíš, a začnete se snažit za 3 měsíce, na mateřskou v pohodě dosáhneš. stačí těch 270 dní do nástupu na mateřskou, takže v klidu můžeš otěhotnět 2m po nástupu, a už by ti PPM vyšla. i kdyb ynáhodou byly problémy, a muselas na neschopenku, i ta se tam případně počítá. myslím že s vašimi přijmy se dá vyjít v pohodě :)
výbavička nemusí být drahá…já dala na prvního něco přes 10000, za kočár, postýlku, a oblečení cca do 6-8m, byl v tom i elastický šátek na nošení. u druhého a třetího mi už kočár stál doma, koupila jsem šátek na nošení něco přes 1000, a jen nosíme, mít ještě někdy dítě, kočár už ani nekupuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
9.1.17 00:31

Počkala bych na mateřskou ten rok (abych měla odpracováno) a mezitím našetřila. Jednak na výbavu a jednak rezervu, pro sichr. Výbavička pro miminko nás vyšla na cirka 100tis. Rozhodně jsem to nepočítala, ale odhadem to je asi taková částka. Ale nemuseli jsme se díky manželovi nijak omezovat. Počítám do toho i těhotenské výdaje a asi první 2 měsíce s miminkem, kdy se dokupovalo. Dá se udělat výbavička i za polovinu nebo i méně, nechá se koupit po bazárkách atd… Bez auta bych si nedovedla představit… Ale to záleží na životním stylu, někdo ho nepotřebuje… Jinak s těmito příjmy byste zvládli, zvládnout se dá i s méně penězi, ale skromně. Naštěstí jsi mladá a můžeš si dovolit ještě pár let počkat a našetřit si. Netlačí tě věk zatím, tak to zvaž :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.1.17 00:51

Zakladatelko @inkognit to vis že to finančně v pohodě zvládnete. První půlrok budeš jen kojit, takže dítěti budete kupovat jen pleny - levnější neznačkové vás vyjdou tak na 400 měsíčně, ale budete „dostávat“ slevu na dani 1100kc, takže miminku ještě něco nasetrite. Jinak základní vybavicku se dá koupit použitá za pár korun ( a pak ji ještě prodat). A na mateřskou můžeš jít jen na 2 roky a brát 11,5 tis. měsíčně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.1.17 00:59

@Kejmina90 sto tisíc.? A zaco? My taky nemáme hluboko do kapsy, ale dítě nás zatím skoro nic nestalo, tedy i díky mé šetrné povaze.. Je pravda že oblecky, perinky a kocarek jsme dostali mírně použité od příbuzných, postýlka byla ještě po nás, kupovali jsme jen vajíčko a novou matracku. A naše osmiměsíční dítě má v pokladnice nasetreno pěkných pár tisíc z odečtu slevy na dítě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí