Finance a miminko

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1933
9.1.17 13:05

@slavuska1 No s tím kočárkem to mám právě tak, že bych měla od sestry, a vím že ona ho prakticky vůbec nevyužila protože nosila, a já chci taky nosit, ale na druhou stranu si říkám že když si ho mohu půjčit tak proč ne že…i když bych ho vůbec nevyužila…
@KatkaX pokud stačí 9 měsíců s tím že teď nastoupím a kolem dubna května bych otěhotněla a dál pracovala do září, října a vyšlo by mi to na to abych měla nárok na mateřskou, tak to není žádná pohroma, to by se udělalo i nějak s tím stěhováním abych nemusela přestupovat jinam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.1.17 14:19
@Tereza1986 píše:
A když kojit nebude? Doporučuju se mrknout např. na ceny hypoalergenních UM.

tak kojení je většinou zdarma ne? :)) Že bude mimi muset být na UM, je pravděpodobnost tak 10 %.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.1.17 14:31

@Cuddy @araw dobře, tak 800 czk možná, strašně moc Pampersek jsme dostali od kamarádu a známých, takže pleny jsem poprvé kupovala snad až ve 2 měsících věku.
Samozřejmě, že se na dítěti nemá šetřit, ale vybava za desítky tis. mi přijde šílená.
A pokud má zakladatelka v rodině a mezi známýma maminky s dětmi, dá se spousta věcí vypůjčit.
Těch 270 dní bych být zakladetelkou odpracovala, jinak už bych ale n anic nečekala, když dítě chce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.1.17 14:34

@inkognit také můžeš počítat s tím, že pokud nevyužiješ dovolenou, zaměstnaval ti ji automaticky proplácí - a hned máš např. naroční zásobu jednorázovek ;) já šla na materskou na jaře 2016, a po těch 6měs mateřské jsem zažádala o proplacení dovolené za rok 2016 a hned mi na učtu přistála pěkná sumička. Nevím ale, jestli máš na toto nárok při práci na dobu určitou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.17 14:42

@inkognit ahoj, pořizovala jsem látkovou výbavu (anavy) vesměs z druhé ruky + čtvercovky a další nutné příslušenství…kočárek nový levnější, na spaní postýlka a košík, dva šátky na nošení (zima, léto) - z druhé ruky, a většina obleček taky z druhé ruky. pak nějaké věci pro sebe (těhotenské oblečení, všechny věci související s porodem, kojící podprsenky, pyžama, kosmetika…) Vařila jsem příkrmy a kojila Plenky tak musíš v něčem prát..Počáteční výbava mě stála kolem 50 tisíc - a to bych řekla, že jsem se nikjak nerozšoupávala, spíš šetřila - teda z platu 17 tisíc s tím, že partner měl 15 a bydlíme ve vlastním…první rok je dítě téměř beznákladová záležitost. Pokud ale nechcete živořit, tak začněte někdo víc sypat do rozpočtu..nebo bych pak raději zůlstala u jednoho dítěte ;)

• Citovat
  • Upravit
537
9.1.17 14:56

Nechci zakladatelku děsit a v jejím mladém věku není pravděpodobnost dvojčat moc velká, ale ta naše byla předčasně narozená, s rozkojením byl problém a odsáváním jsem zvládla vyrobit tak jednu dávku denně (eletrická odsávačka - nová 4 000 Kč) a nakonec jsme skončili na Bebě H. A - takže měsíčně to bylo pro oba tak 3500 Kč za UM a dalších 3500 Kč za jednorázovky. A rodičák samozřejmě jeden, takže partner a hlavně úspory to jistily.
Takže ano, dítě může stát i nula nic, ale taky nemusí. A hlavně, předem Ti to nikdo neřekne, jak to bude právě u Tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
9.1.17 14:56

Kdybych byla v tvé situaci, tak poslechnu rady ohledně práce a šetření. Odpracuj si alespoň ten rok, ideální by bylo dva (vypadá to prostě v životopise líp, něco se naučíš, dá se na tom pak stavět při pohovorech po rodičovské). A peníze - s dětmi strašně letí, náklady už jen porostou… Taky mám spoustu věcí z bazaru, ale i tak výbavička stála 30 tisíc. A to jídlo - 3 tisíce pro dva mi také přijde nereálné, dítěti budeš dávat od půl roku příkrmy a věř mi, že pro něj budeš chtít to nejlepší - ovoce, zelenina, pak hovězí maso, ryby, kvalitní mléčné výrobky, věci bez škrobů a umělých barviv… budeš daleko víc vařit z různých surovina a bude to stát víc peněz (my 2 dospělý a jedna 2 letá holka máme cca 8 tisíc na jídlo a to po akcích koukám, zásoby dělám…).
Ještě navíc bych připomněla pojistky - třeba pro muže životko, šetření pro dítě - to máš další peníze. A taky - dle statistik je velká rozvodovost v prvních dvou letech dítěte - takže já osobně bych chtěla být i částečně soběstačná - mít něco našetřeno, vědět, že seženu práci (tj. mám nějakou praxi), vědět, že o dítě se postarám - i kdyby skromně, ale že to zvládnu, pokud bych na něj zůstala sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
660
9.1.17 15:33

@Lamátko @Nowuka2 Ahojky, zní to možná nereálně, ale ve dvou (dva dospělí) projíme měsíčně kolem 3000-3500 tisíc a to se nijak neuskromňujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
9.1.17 16:52
@inkognit píše:
@Procházející MHD tu započítanou nemám, protože mi babička zaplatila šalinkartu abych to prý nevyčítala sestře které to taky platila (nikdy bych nic nevyčítala). Drogerii mám kupu sprchových gelů a šampónů z různých narozenin a Vánoc, a nemaluju se vůbec, takže až takové výdaje na tu drogerii nemáme, nekupujeme ty nejdražší věci.

Tak to nejsou zas tak šílené výdaje. Ale udržet chod domácnosti také něco stojí (prací prášky, čisticí prostředky, občas se něco pokazí atd., atd.). Pokud žijete na studentském bytě a chcete se stěhovat do vlastního bytu, brzy poznáte. Není to to samé. Je to celkem rozdíl.
Navíc, jak někdo šikovně připomněl, nejsou to poplatky jen za bydlení a jídlo (a ostatní výdaje do domácnosti), ale taky např. za pojistky atd.

Ale přijde mi, že do práce se nijak nehrneš (nemyslím to zle, jen srovnávám sebe v tvém věku, jak jsem se do práce těšila a chtěla mít nějakou praxi) a jsi rozhodnutá s mimčem neotálet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
9.1.17 17:20
@VikiJ píše:
@Lamátko @Nowuka2 Ahojky, zní to možná nereálně, ale ve dvou (dva dospělí) projíme měsíčně kolem 3000-3500 tisíc a to se nijak neuskromňujeme.

3 000 : 2 osobami = 1500 Kč na osobu měsíčně děleno 30 dny je krásných 50 Kč na den a osobu.To chci vidět ten jídelníček. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59394
9.1.17 17:26
@VikiJ píše:

fakt? A o tak jíte? Vždyt je to strašně málo :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
9.1.17 17:28
@Markéta80 píše:
fakt? A o tak jíte? Vždyt je to strašně málo :?

prostě nereálné, to tu zas někdo kecá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59394
9.1.17 18:14

@Burj Chalifa ale jo reálné, ale nebude to nic extra, jenže s dětma to pak peníze jen lítají :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
660
9.1.17 18:19

@Markéta80 @Burj Chalifa Jako já vás přesvědčovat nebudu. Vím nejlépe kolik utratíme za jídlo. Musím dodat, že nekupuji cigarety ani alkohol (nepočítám do toho pár pivek, co si přítel koupí, když jde s kamarády) a maso kupujeme minimálně. Když jsme bydleli ještě ve čtyřech (já, přítel a přítelovi rodiče), útrata za jídlo byla přes 10 tisíc. Taky se ale pořád vařilo z masa. Jednou týdně uděláme nákup za 700 max. 900 kč a to nám stačí, s tím, že vařím přítelovi do práce, nemá obědy. Nevařím každý den jídla typu řízek s kaší, guláš s knedlíkem nebo knedlo-vepřo. zelo. Vařím např. houbové rizoto, polévky, směs z hlívy a zeleniny s rýží, využívám hodně mraženou a kořenovou zeleninu, špagety, tarhoňu, luštěniny, bulgur. Samozřejmě že si jednou za čas uděláme třeba kuře na paprice s knedlíkem nebo halušky. Jídlo ale jíme třeba i 2-3 dny s tím, že nám stačí někdy k obědu třeba jen vydatnější polévka. Je mi to jedno, jestli mi věříte, jen říkám, že to reálné je, a že my tak žijeme a to je důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
9.1.17 18:53

@VikiJ Tak to my bychom nevyžili. Chlap chodí do práce a sportuje, není to sice žádný obr, ale z trochy rýže by asi nebyl nadšen. Tento typ jídla dělám, když nestíhám a potřebuju nějakou rychlovku.
Také se snažím vařit poměrně zdravě, jíme hodně zeleniny (mraženou leda svoji ze zahrady) a luštěnin, omezujeme pečivo, nicméně nejsme vegetariáni a maso bychom vynechat nedokázali. Jsme oba masožravci, já teda nemusím maso každý den, ale zase jednou týdně je málo i na mne. Ale bude to i tím, že já vařím na oběd polévku i hlavní chod (jenom z polévky bychom ani jeden do večera teda nevydrželi) a teplé večeře…
Tento jídelníček kdybych předkládala delší dobu chlapovi, tak pak dojedeme k rodičům na oběd a sežere všechno, na co přijde :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí