Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Lamátko píše:
zbývalo by jim míň. Manžel 20000 a mateřská asi 6500 minus byt 1000 a mínus jídlo
Plus samozrejme dalsi vydaje. Miminko roste, obcas se doma neco pokazi. Nelze pocitat jen najem a jidlo, i kdyz to jsou samozrejme nejvetsi palky.
Tak ja dala za vybavu ted pro syna 25000. Ale nijak jsem se nehlidala. Vetsina mam teda z druhe ruky, ale i tak, bazarovy kocar 12000,povlečení a hnizdecko, matraci jsem kupovala nove. Je v tom obleceni do velikosti 68 vcetne a kosmetika a pleny na cca 4 mesice, caboo,15 novych bambusovych plen… Proste jsem rozpocet nijak neskrtila. Ted je synovi 5 mesicu, plne kojim, postupne jsem si nakoupila obleceni az do velikosti 86-neco noveho, neco bazaroveho. Nove dostal misto kravin pod stromecek, koupili 2 baliky pampersek v akci za 500. Vic me nestal a i tak je to v radu do 5000.
Podle mě úplně v pohodě… pořád jsou to dva příjmy, že. Bez auta žít můžete.
@Lamátko tak 13,5 pořád je to dost. Ale nic to nemění na faktu, že provoz domácnosti stojí víc než jen výdaje za jídlo ![]()
Jinak manzel auto ma, ja jsem neridic, manzel porad pracovne pryc a nijak nestradam a nepotrebuji ho. A to vodim a vyzvedavam denne dceru ve skole, ktera je 2 km od domova. Rano jedem nahoru mhd, zbytek chodim pesky.
3000 na jidlo mi prijde nerealne
No, ty tri tisice za jidlo pro dva lidi notabene kdyz je v tom chlap
to je trochu zvlastni? To mam ja pro sebe a to ziju sama a nerekla bych, ze jsem extra narocna. Ted jsem nechala v krame 1500 jen to fiklo a to mam tak na ctrnact dni + dokupovat ovoce a zeleninu. To jen tak na okraj, co me zaujalo, se zbytkem nepomuzu, nebot deti nemam ![]()
@inkognit píše:
Předem se omlouvám pokud se otázka nehodí ke kategorii ale nevěděla jsem, kam dotaz vložit.Je mi 20 za chvíli 21, přítel je o 6 let starší. Uvažujeme o tom, že bychom se začli snažit o miminko. Myslím si že péči o dítě bych zvládla vzhledem k tomu že se občas starám sestře o dítě ( ano vím mimčo mi zůstane a nemohu ho nikomu vrátit když mě např. omrzí). Chtěli bychom se začít snažit tak za čtvrt roku, že bych vysadila antikoncepci. Během půl roku od teď se máme stěhovat do jiného bytu s nájmem max.10 000,–. Já chci nyní nastoupit do slíbené práce kde budu mít 13 000,– čistého a přítel má 20 000,– z těchto peněz bychom odváděli 10 000 na nájem + cca 3000,– na jídlo (mám propočítané účty vím kolik korun měsíčně utratím za jídlo) zbytek bychom měli navíc. Něco našetřeno i tak mám, a během čekání na mimi bych ještě šetřila. Chci se tedy zeptat, kolik cca přijde prvotní výbavička pro mimi. Ze začátku bych chtěla normální plenky, později látkové a nosit bych chtěla v šátku (doufám že se tu na mne teď nesnese vlna kritiky za nošení). Příkrmy asi vařit. Vzhledem k tomu že běžně vařím, pár brambor z našeho jídla by nebyl problém rozmixovat. Nějaké oblečení bych určitě měla od sestry. Ale i tak bych se ráda zeptala kolik vás mimi pro začátek asi tak stálo. Děkuji
Nick inkognit mám pro to, že nechci aby mne tu někdo poznal, ale na druhou stranu nechci psát anonymně. Děkuji za odpovědi
Vybava te muze stat 50tisic jako @Nowuka2 a taky se muzes vejit do 5. Ja prodavala kocarek rok pouzivany i s autosedackou za 2200 a byl v top stavu. Plno veci se da sehnat za puldarma neho uplne zadara. Zalezi, jak moc jsi narocna ![]()
A s autem zalezi, kde bydlite. Pokud na vsi, tak hoodne tezko, ve meste by se to asi dalo.
Příspěvek upraven 08.01.17 v 23:01
Po mateřské bych se vrátit nemohla, protože bychom již bydleli v jiném městě. Samozřejmě že nejsme živi z vajec a zeleniny. Maso kupujeme celkem často v masně, kde je kolikrát levnější než v běžném obchodě. Těstoviny panzani, (také nejsou nejlvnější, ale ve slevě jich nakoupíme víc a je to), rýže prakticky to samé. Brambory ze zahrady, uzeniny a sýry kupuji velmi často.
Byt co bychom si chtěli pronajmout je za 9 900,– včetně energií 2+1.+ tedy to jídlo a ostatní věci do domácnosti. Veškerý nábytek co má přítel nyní v bytě bychom brali s sebou, což znamená že by byt byl obstojně vybaven a nekupovali bychom nic.
Ja osobne bych pockala a odpracovala si ty minimalni dny. Kdo vi, treba bys mela i smlouvu na neurcito a mela se potom kam vratit.
Vzhledem k tvemu veku si myslim, ze pockat o nejaky mesic se snazenim, ale mit potom lepsi podminky pro mimco, by bylo fajn.
Ale tak zvladnout se to da urcite i tak. Jen je treba pocitaz s tim, ze zakladni vybavicka, jidlo a najem - to neni vsechno. Domacnost neco spolkne taky, miminko poporoste, bude potrebovat treba UM…
Tak je dobre, ze se k tomu stavíš zodpovedne a premyslis o financích předem a ne az když je dítě na cestě… Nechceš si ale aspoň ještě dva roky odpracovat, aby jsi mela nárok na mateřskou? Ve dvaceti mas ještě cas… Jinak nas vyšla výbava včetně kočárku asi na třicet tisíc. Kočárek novy a asi polovina veci z druhé ruky.
Příspěvek upraven 08.01.17 v 23:04
Aha, az ted ctu, ze to nejak nevychazi s tim stehovanim… Jak dlouho bys teda zhruba pracovala?
@Pajka89 píše:
Tak je dobre, ze se k tomu stavíš zodpovedne a premyslis o financích předem a ne az když je dítě na cestě… Nechceš si ale aspoň ještě dva roky odpracovat, aby jsi mela nárok na mateřskou? Ve dvaceti mas ještě cas…
Treba se pletu, kdyztak me nekdo opravte, ale zda se mi, ze staci 270 dni.
@Tate No ono právě teď nastupuji do práce ve které jsem brigádně už od října (něco našetřeno mám). Dalo mi docela práci tuhle práci sehnat
, ale budu v ní jen do té doby, než se budeme s přítelem stěhovat do jiného města, ze kterého rozhodně dojíždět nebudu, a bůh ví jak dlouho mi bude trvat sehnat práci v tom jiném městě ![]()
Nejdřív jsem si taky říkala že bych ten rok chtěla pracovat, ale na druhou stranu si s přítelem říkáme na co čekat.. Sestra vlastně také neměla odpracováno to co by měla, a také to zvládají tak si říkám…
@inkognit Pokud bydlíš ve městě blízko mhd, dá se fungovat bez auta, ale někde mimo město si to neumím představit. Výbavička se dá pořídit levně pokud ti nevadí použité věci. Každopadně je hezké, že chceš nosit v šátku, taky jsem nosila, přesto má dcera od třech do 10 měsíců velice dobře a ráda spala v jedoucím kočarku, kočarek bych tedy na tvém místě určitě pořídila taky. Počítej s tím, že i ten šátek nebo kvalitní nosítko je taky investice a ne malá. Pokud budeš kojit a vařit si vlastní příkrmy, dlouho to nebude stát skoro nic, ale může se stát, že kojení nepůjde, um prý vyjde měsíčně kolem 2000,pleny 1000,nějaký ten krém 200,taky můžou být potřeba léky… Peněz moc nemáte, ale pokud jste šetrní, neutrácíte za zábavu, oblečení atd. vyžijete ![]()
@Tate dívala jsem se a 270 stačí. No v práci do které nastupuji bych byla tak do července. A z těch 13 000,– by mi tak 9 000,– zbylo, protože nyní platí nájem přítel, protože jsme dohodnutí že já nakupuji jídlo (nyní bydlíme se spolubydlícími) (nájem 6000,–)
@Pajka89 na to jsme mysleli, ale přítel by dítě rád do 29 (mě bude 21 v květnu) a víme že se to nemusí povést hned…