Finance jak řešit

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9015
19.6.23 21:08

Myslím, že spotřebuje tak málo, že byste nemuseli chtít nic. Zřejmě ten barák na tebe napsala ona, ne?
Jako platit půl ona a půl vy, je totálně úlet. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
19.6.23 21:09
@mamina100 píše:
To se nevyplatí investice a návratnost. Máme hodně lidí z branže.

Když myslíš. Nevyplatí se domácnosti, která má malý odběr. Jakmile je doma vše i vč. topení na el., tak se to oplatí, protože je obrovský odběr. Tak se prostě musíte mezi sebou domluvit. Nebo každé patro jiné hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
19.6.23 21:17
@Kelsey píše:
Když myslíš. Nevyplatí se domácnosti, která má malý odběr. Jakmile je doma vše i vč. topení na el., tak se to oplatí, protože je obrovský odběr. Tak se prostě musíte mezi sebou domluvit. Nebo každé patro jiné hodiny.

A jakou máte spočítanou návratnost této investice do fotovoltaiky?

• Citovat
  • Upravit
37125
19.6.23 21:18

Stejně jako vodu bych to vydělila počtem osob. Jeden člověk nemůže propálit tolik elektriky, jako 4 člená rodina :nevim: topeni budiž, pokud vy neděláte saunu v celem patre a maminka si netopi třeba jen lehce v nějakém kamrliku :nevim:

Příspěvek upraven 19.06.23 v 21:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
19.6.23 21:19

Podle mě byste měli platit všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76196
19.6.23 21:20
@mokkk píše:

to si zase nemyslím, proč?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1688
19.6.23 21:24

Bydlíme podobně, nás je pět a moje babička bydlí dole. Inkaso platíme podle počtu osob. Takže my 5/6, babička 1/6. Přijde mi to takto spravedlivé. Ten rekonstruujeme celé spodní patro a taky nic neplatí. Jo zaplatila si garnýže. :D, to chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14574
19.6.23 21:24

Tak dejte mamce nějaký přátelský paušál komplet za všechno dohromady a jinak to plaťte vy. Rozpocitavani je trapne.

Jelikož nevím, kolik platíte, netroufám si odhadnout, kolik by to mělo byt.

Třeba placnu komplet by se platilo cca 20000, tak mamka by platila 3000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
19.6.23 21:39
@mokkk píše:

X let jsme platili vše .ze začatku jsme nahoře bydleli v 1 mistnosti a babička zbylých 5mistnosti.a mamka dole 6mistnosti.a platili jsme 2/3 protože umrel taťka.( babi a mamka platili 1/3).

@Kriss Tina píše:
Stejně jako vodu bych to vydělila počtem osob. Jeden člověk nemůže propálit tolik elektriky, jako 4 člená rodina :nevim: topeni budiž, pokud vy neděláte saunu v celem patre a maminka si netopi třeba jen lehce v nějakém kamrliku :nevim:Příspěvek upraven 19.06.23 v 21:20
kamrlik nema obě bytovky jsou stejně velké cca 5 mistností. a topi se všude stejně. Tak propalit elektriku…mamca sviti, cely den kouká na tv, :lol: spotřebičů ma vic jak já. Ale to nechci řešit. Asik jsem tu neměla ani zakladat tuto diskuzi. :think: asik platite svým maminkám vše :pankac:.Dotaz zněl jak to spočitat cca…a né že mi platí elektriku. Nebudu to vypisovat co vše ji platím. :pankac:
A nechci se hádat :* jen dobrou radu :hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
19.6.23 21:42
@Anais Brno píše:
A jakou máte spočítanou návratnost této investice do fotovoltaiky?

Bych se musela zeptat muže. Stálo nás to 540 tis., máme 22 panelů. My jsme je chtěli výhledově. Jak vyletěly loni ty ceny. Naše fixace mizela a prva nám zvedli zálohu v září. To jsme řekli a kur.vajs dost. Je třeba se připravit, ať jsme samostatní. Okamžitě se hledala firma. Do listopadu to zvedli celkem 3×. My máme komplet vše na el. i topení. To je jiný odběr, když tím i topíš.
Už jedeme do sítě, takže nemáme vůbec žádné zálohy. Zrušili nám zálohy. Posílají m fakturu jak za telefon, co se reálně projelo od nich. To nám naúčtují. Teď jsme za květen platili za el. 270,– Eonu. Barák má 200 m2. Denně peru, používám sušičku, furt tady jede nějaký krám na vlasy, myčka atd. Venku a na chodbách světla na čidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
19.6.23 21:45

Jestli na tebe maminka přepsala barák a nechtěla od tebe žádné peníze, tak bych naprosto automaticky platila veškeré zálohy i za ni. Dostat barák zadarmo, tak ty režie za maminku bych brala jako jakýsi révans. Jestli to bylo jinak a vy jste barák zaplatili, tak pak bych považovala za přiměřeně chtít po ní pětinu zálohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11108
19.6.23 21:46
@mamina100 píše:
kamrlik nema obě bytovky jsou stejně velké cca 5 mistností. a topi se všude stejně. Tak propalit elektriku…mamca sviti, cely den kouká na tv, :lol: spotřebičů ma vic jak já. Ale to nechci řešit. Asik jsem tu neměla ani zakladat tuto diskuzi. :think: asik platite svým maminkám vše :pankac:.Dotaz zněl jak to spočitat cca…a né že mi platí elektriku. Nebudu to vypisovat co vše ji platím. :pankac:
A nechci se hádat :* jen dobrou radu :hug:

Udělejte to tak, aby vám to vyhovovalo. Abyste dobře vyšli s penězi obě strany.
Myslím, že platit všechno a od maminky si vzít treba 1/4 jako příspěvek by bylo ok. Pokud netrpíte nouzí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
19.6.23 21:47
@paandatko píše:
Bydlíme podobně, nás je pět a moje babička bydlí dole. Inkaso platíme podle počtu osob. Takže my 5/6, babička 1/6. Přijde mi to takto spravedlivé. Ten rekonstruujeme celé spodní patro a taky nic neplatí. Jo zaplatila si garnýže. :D, to chtěla.
:palec: konečně někdo s radou.Taky jsme ji zaplatili fungl novou elektriku, okna, radiatory, rekonstrukce koupelny aby pak na staří měla i sprchač atd.Ale to jsem nechtěla tady psat :oops:.Dostala jsem dům tak se staráme. Asik uděláme taky na osoby
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
19.6.23 21:48
@stinga píše:
to si zase nemyslím, proč?

Protože jestli se jednou dcera s rodinou rozhodne žít v mém domě (má i jinou možnost) nehodlám se s ní dohadovat o tom, jestli moc svítím, topim nebo se moc koupu. Ty energie prostě rozpočítat spravedlive nejdou a hádat se s ní kvůli tomu nehodlám. A je mi úplně jedno, co si o tom kdo myslí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
400
19.6.23 21:50

A já bych to nechala jak to máte. Babička bydlí dole, určitě musí topit víc než vy nahoře, spodek bývá chladnější a stáří lidi se míň hejbou a je jim víc zima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný