Finance jak řešit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anais Brno
19.6.23 21:51
@Kelsey píše:
Bych se musela zeptat muže. Stálo nás to 540 tis., máme 22 panelů. My jsme je chtěli výhledově. Jak vyletěly loni ty ceny. Naše fixace mizela a prva nám zvedli zálohu v září. To jsme řekli a kur.vajs dost. Je třeba se připravit, ať jsme samostatní. Okamžitě se hledala firma. Do listopadu to zvedli celkem 3×. My máme komplet vše na el. i topení. To je jiný odběr, když tím i topíš.
Už jedeme do sítě, takže nemáme vůbec žádné zálohy. Zrušili nám zálohy. Posílají m fakturu jak za telefon, co se reálně projelo od nich. To nám naúčtují. Teď jsme za květen platili za el. 270,– Eonu. Barák má 200 m2. Denně peru, používám sušičku, furt tady jede nějaký krám na vlasy, myčka atd. Venku a na chodbách světla na čidla.

Tak spočítas to jednoduše, porovnáním nákladů, které by jste měli, pokud by jste brali normálně elektřinu ze sítě…
Náklady na fotovoltatiku děleno průměrné roční náklady na elektřinu ze sítě a návratnost v letech máš na světě.
My máme fixované ceny plynu a elektřiny do 2025…

• Citovat
  • Upravit
141
19.6.23 21:52
@paandatko píše:
Bydlíme podobně, nás je pět a moje babička bydlí dole. Inkaso platíme podle počtu osob. Takže my 5/6, babička 1/6. Přijde mi to takto spravedlivé. Ten rekonstruujeme celé spodní patro a taky nic neplatí. Jo zaplatila si garnýže. :D, to chtěla.
:palec: konečně někdo s radou.Taky jsme ji zaplatili fungl novou elektriku,okna,radiatory,rekonstrukce koupelny aby pak na staří měla i sprchač atd.Ale to jsem nechtěla tady psat :oops: .Dostala jsem dům tak se staráme.Asik uděláme taky na osoby
@Semtex píše:
Tak dejte mamce nějaký přátelský paušál komplet za všechno dohromady a jinak to plaťte vy. Rozpocitavani je trapne.

Jelikož nevím, kolik platíte, netroufám si odhadnout, kolik by to mělo byt.

Třeba placnu komplet by se platilo cca 20000, tak mamka by platila 3000.

Ted ji to vyjde asik 65 plyn měsičně a elektrika asik 1300.měsíčně. A uhlí do automatu podle trhu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76450
19.6.23 21:56
@mokkk píše:
Protože jestli se jednou dcera s rodinou rozhodne žít v mém domě (má i jinou možnost) nehodlám se s ní dohadovat o tom, jestli moc svítím, topim nebo se moc koupu. Ty energie prostě rozpočítat spravedlive nejdou a hádat se s ní kvůli tomu nehodlám. A je mi úplně jedno, co si o tom kdo myslí.

jo spravedlivě to nejde, ale zase by i babička měla něco platit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
19.6.23 21:57
@mamina100 píše:
kamrlik nema obě bytovky jsou stejně velké cca 5 mistností. a topi se všude stejně. Tak propalit elektriku…mamca sviti, cely den kouká na tv, :lol: spotřebičů ma vic jak já. Ale to nechci řešit. Asik jsem tu neměla ani zakladat tuto diskuzi. :think: asik platite svým maminkám vše :pankac:.Dotaz zněl jak to spočitat cca…a né že mi platí elektriku. Nebudu to vypisovat co vše ji platím. :pankac:
A nechci se hádat :* jen dobrou radu :hug:

No tak ale to musíš trochu specifikovat, pokud chceš radu :nevim: pokud mamce hradite další věci, tak je to zas jiná situace a to rozdělení počtem osob je asi nejvíc spravedlivé, pokud se nechcete dohadovat alá “ty cely den koukas na televizi a svitis” :nevim: já bych to třeba po mame nechtěla, kolik tak muze ta pětina nákladů měsíčně dat? Mamka pracuje? Nebo je v důchodu? V druhem případě by mě asi fakt hamba fackovala, kdybych po ni chtěla půlku nakladu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2584
19.6.23 22:01
@stinga píše:
jo spravedlivě to nejde, ale zase by i babička měla něco platit

Ber to tak, že kdyby to pronajala cizím místo dala vlastním, ještě na tom mohla vydělat. Takhle prodělala, dala jim to, nebo je v tom nechala bydlet a nutit ji platit mi přijde mimo. Tak ať ji za to zaplatí aspoň ty energie. Vím, že tenhle názor moc lidí nesdílí, přesto si za ním stojím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
19.6.23 22:05

@Anais Brno
Tak mělo by to být kolem 7 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
19.6.23 22:09

@Kelsey a jakou životnost mají ty panely a vše okolo co k tomu patří?

• Citovat
  • Upravit
74217
19.6.23 22:14
@Anais Brno píše:
@Kelsey a jakou životnost mají ty panely a vše okolo co k tomu patří?

Tvrdí, že je to až 30-50 let. Problém asi je, že hasiči se teprve učí, jak to hasit, kdyby začal barák hořet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
19.6.23 22:16

Ahoj, jestli Ti to pomůže, tak u nás 5ti členná rodina vs samostatná osoba v důchodu bydlící jinde (při chození do práce je spotřeba o něco nižší) jsme včetně vyúčtování od jednoho dodavatele za stejnou cenu v poměru 85% vs 15%. Nemá cenu to rozdělovat a používat více spotřebičů a platby za další odběrné místo zbytečně. Kamarádka má dvě děti, žijí v jednom domě a maminka jim dává za el. cca 10%. Počítají celkové náklady vs. příjmy, nic po ní nechtějí, ale ona na tom trvala tak to vzali aspoň trochu spravedlivě. Ať se domluvíte jakkoli, určitě také záleží i např. na žárovkách, na spotřebičích apod. S tímhle je občas potřeba starším lidem pomoct a např. výměna žárovek nebo spotřebičů na nižší odběr také docela hýbne náklady. Ale půl napůl to určitě nevychází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.6.23 22:17

@mamina100 tohle má i tchýně. Bydlí v domě se synem a ten chce půlku zálohy na elektřinu. Nechápu. Tchýně pere jednou za měsíc, za den si uvaři 1× kafe a max ji běží tv. Nahoře 4 lidí a platí stejně :think: teplo to samé. Jeden člověk asi nebude topit všude, popř bydlet sám např v 4+1 :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3167
19.6.23 22:22

Půl na půl, když Vy jste 4 a ona sama? 8o Tobě to přijde fér..? Mě tedy moc ne.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115905
19.6.23 22:33
@mamina100 píše:
Ahojik bydlíme v dvougeneračnim domě. My nahoře 4osoby a maminka dole v bytě sama. Zajímá mne jak řešit rozdělení
financí topeni/ elektriku.
Vodu a stočné dělíme počtem osob. Vařime si společně. A otázka zní jak si dělíte zálohy na elektriku a topeni. Děkuji. Teď to máme půl na půl. :think:

Celkové náklady vydělit počtem osob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
19.6.23 22:37
@martina.se píše:
@mamina100 tohle má i tchýně. Bydlí v domě se synem a ten chce půlku zálohy na elektřinu. Nechápu. Tchýně pere jednou za měsíc, za den si uvaři 1× kafe a max ji běží tv. Nahoře 4 lidí a platí stejně :think: teplo to samé. Jeden člověk asi nebude topit všude, popř bydlet sám např v 4+1 :think:

Pravě proto se ptám. Že to chci jinak, vice dělit. A proč to tak máme…protože to tak kdysi zase moje mamča pozadovala po své tchýni. A tak proto pokračujem stejně a to nechci. a topime všichni ve všech mistnostech stejně at jsme jeden nebo čtyři. Topit se musí pak by to kondenzovalo a byly by plisně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
19.6.23 22:52
@mokkk píše:
Ber to tak, že kdyby to pronajala cizím místo dala vlastním, ještě na tom mohla vydělat. Takhle prodělala, dala jim to, nebo je v tom nechala bydlet a nutit ji platit mi přijde mimo. Tak ať ji za to zaplatí aspoň ty energie. Vím, že tenhle názor moc lidí nesdílí, přesto si za ním stojím.

Tak zase ušetří na rekonstrukcích a ty se u domu můžou vyhoupnout strašně :nevim: navíc ta práce a starosti s tím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
19.6.23 23:08

Žijeme s tchyni a tchánem. Nás je 5, oni tedy 2. Nelze mít svoje hodiny, platíme 70% vs 30%. Občas si říkám, že je to nějak moc, když vidím, že nechají např. svítit a jsou pryč anebo běží TV a ještě se svítí a nikdo tam není. :nevim: ale necháváme tak. Těžko to dobře zpočítat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný