Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Annapavelkovaml píše:
@Maty1989 no vidiš mi to tež takto přijde úplně normální a přirozené, nechápu že to někdo může brat jako že se někdo někomu MUSÍ zpovídat nebo že si někdo myslí že je někdo nesprávný
Samozřejmě je to věc názoru. Ale s takovým přístupem pak nevím, jak má ta ženská teda vyžít. Když bych to teda brala opravdu napůl. Půlka nájem, případně půlka dluhy, atd. Na druhou stranu, pak bych čekala teda, že pojedu fifty fifty se vším všudy, tudíž každej platí i půlku dítěte.
A pokud je brát někým rodičák jako peníze pro dítě, pak je to pro dítě, ale nemá se do toho brát nájem, atd. Nebo jen malá část za to dítě ![]()
@Annapavelkovaml píše:
@Maty1989 ja nevim jak vy tady, ale jak nam přijde vyplata a mateřska tak se nejdřív vsechno důležité poplatí a ze zbytku část odkladame která se šetři kdyby něco, něco z toho zbytku vyberem ať je doma nějaká hotovost a pro zbytek používáme společnou kartu a bere si ji ten kdo ji zrovna popotřebuje. na tom nevidím nic divného a nepochopitelného…
Přesně tak. Určitá část jde každý měsíc a za zbytek se nakupuje, spoří, atd. Máme jeden účet a dvě karty. Platí se kartou, nebo se vybírá hotovost.
Taky na vás budu mít dotaz…máme to teď s přítelem takto: oba slušný plat, máme společný účet kam posíláme oba stejně, z toho se platí jídlo drogerie… Teď nás nově čeká platba hypo, domluva je taková, že přítel bude platit hypo a náklady na dům a já jídlo, drogerií atd… Včera jsme se dostali k tomu jak to bude až budu jednou na mateřské. On bude i nadále platit dům, já jídlo…ale mě nezbyde na nic pro mě oblečení, kosmetika. Teď jsem zvyklá si vše co chci koupit a nemusím si nikomu o peníze říkat…jak to máte vy?
Nikdy jsme nemeli rozdelene finance a nasetreno jsem mela dost. Ale ja naopak pred materskou nic nepotrebovala az ted utracim za prcka jak diva. Ted za darky k vanocum ![]()
Nevím, proč si nedáte peníze dohromady, pak se nemusí řešit já tohle, ty tamto.. ![]()
@Anonymní píše:
Taky na vás budu mít dotaz…máme to teď s přítelem takto: oba slušný plat, máme společný účet kam posíláme oba stejně, z toho se platí jídlo drogerie… Teď nás nově čeká platba hypo, domluva je taková, že přítel bude platit hypo a náklady na dům a já jídlo, drogerií atd… Včera jsme se dostali k tomu jak to bude až budu jednou na mateřské. On bude i nadále platit dům, já jídlo…ale mě nezbyde na nic pro mě oblečení, kosmetika. Teď jsem zvyklá si vše co chci koupit a nemusím si nikomu o peníze říkat…jak to máte vy?
Nám jdou všechny peníze na jeden účet, z toho se zaplatí nájem, splátka půjčky (půjčováni jsme si na rekonstrukci a vybavení bytu, půlku jsme měli naspořenou), trocha peněz se odloží na rezervu. A co se týče jídla, drogerie a ostatních věcí, tak se nakupuje podle potřeby o větších výdajích se domluvíme předem a menší se ukážou v rozpočtu, který máme velmi podrobný, abychom věděli, za co se kolik platí a kde je případně trochu utáhnout kohoutek.
Když jsme se o tom před lety domlouvali, při sestěhování se, já student s občasnou brigádou, on už pracoval, tak mi řekl, že by ho hanba fackovala, kdyby jsem si musela říkat o peníze, nebo si nemohla něco koupit, zatímco on by si mohl rozhazovat. Takže jsme to nastavili takhle. Já mám ještě svůj účet, kam se posílá část rezervy, pro případ kdyby se s manželem něco stalo (společný účet je na něj, já jsem tam disponent) tak abych se synem nezůstala bez peněz. Na mém účtu je jako disponent můj muž. Byli jsme partneři, ve všem, teď jsme rodina a sdílíme celý život. Když máte dítě, už nejdou peníze rozdělovat na moje-tvoje.
My máme peníze společné, ale partnerka je v ID, důchod nízký, já na RD - pěstounská péče, takže je to mazec. Každý měsíc počítám, abychom vyšli. Přivydělávám brigádama, jinak bychom to nedali.
Pokud jste na tom finančně podobně a nadále chcete mít rozdělené peníze, tak bych výdaje rozdělila procentuálně podle poměru příjmů. Tedy dát nahromadu všechny nutné výdaje a rozdělit je ve stejném poměru, jako budete mít příjmy až budeš na mateřské. Ani tak ti z rodičáku nic moc nezbude. Doporučuju si začít budovat úspory. Nebo bude přítel z té vzácné kategorie chlapů, kteří ti budou dávat peníze navíc i pro tvou spotřebu. Dům bude psaný na vás oba?
Mě chlap dá kolik si řeknu, samozřejmě úměrně jeho platu, nic mi nechybí. Taky máme hypotéku a byt i hypo je pouze na mě dřív jsme také měli vše napůl teď mám já rodičák a zbytek dotuje on
. Ale měli jsme to ujasněné od začátku ![]()
@Anonymní píše:
My měli odjakživa oddělené účty a máme je i v manželství. On platil vlastně veškeré životní náklady a víkendové velké nákupy. Já malé denní nákupy a věci pro dítě. Ale já jsem i na mateřské/rodičovské částečně pracovala.
@Anonymní píše:
Nechte si i nadále společný účet, na který půjde jeho plat a tvůj rodičák, z toho plaťte nutné platby a svoje osobní výdaje. Tak si můžeš i nadále kupovat, co chceš (stejně jako on).
My tedy máme rozdělené účty. Na můj chodí rodičák, na manželům platy. Manžel platí vše, já v podstatě nic a manžel mi pak ještě dává apanáž na osobní výdaje. Společný účet jsem nechtěla, je tam vidět, za kolik se co utratí, třeba když chci koupit manželovi dárek, tak se to tam ukáže a je po překvapení. Další výhoda rozdělených účtů a roztrkaných peněz je vyšší ochrana proti fishingu (manželovi se už dvakrát pokusili jeden z účtů vybílit).
Nechápu ty, co mají oddělené peníze. Jednou jsme rodina a proto bysme měli mít stejné podmínky.
@arada píše:
Nechápu ty, co mají oddělené peníze. Jednou jsme rodina a proto bysme měli mít stejné podmínky.
Je rozdíl mít oddělené peníze a oddělené účty (při společných financích).
@arada Takhle to má kolega v práci. Pak se s manželkou dohaduje jestli ho dojede vyzvednout, když jde do hospody jednou za měsíc s kamarády. Bydlí v takové p.deli, že autobus po šesté večer nehrozí a když v pět končí v práci tak by si moc nepokecal a ona řeší, že jí má dát na benzín protože projede ze svojí nádrže. On zase pokaždé držkuje, že se dětem musí kupovat oblečení, protože děcka rostou ![]()
@Heivka Připomněla jsi mi mojí bývalou kolegyni z práce. Její manžel byl (dle mého názoru) debil, což se potvrdilo, když nastoupila na mateřskou a on jí řekl, že teď je vlastně celý den doma, byt tedy více využívá ona a tudíž by měla platit větší část nájmu. No do roka byli rozvedeni.