Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@arada píše:
Nechápu ty, co mají oddělené peníze. Jednou jsme rodina a proto bysme měli mít stejné podmínky.
Pokud je těch peněz málo, tak to chápu.
Ale my jsme vstupovali do manželství už jako „starší“, každý se svým příjmem. Pokud je všechno poplacené, nezajímá mě, za co chlap utrácí a nechci, aby zkoumal, za co utrácím já ![]()
My jsme prostě dohodnutí, kdo co platí (on teda víc) a nazdar bazar.
Než jsem šla na mateřskou oba jsme pracovali a měli slušné přijmy.
Teď na rodičáku veškeré výdaje za domácnost platíme z platu muže ![]()
Děkuji za reakce. Nemáme to tak že bych vše na dítě v budoucnu platila já, ale teď máme společný účet kam oba pošleme stejnou částku třeba 5000 a z toho ten daný měsíc nakupujeme, a kupuju i drobnosti do domácnosti a pak máme každý co nám zbyde pro svou potřebu. Nechci abychom měli jen jeden účet a přesně když půjdu přítelovi koupit dárek, tak uvidí kolik stál a naopak. Ale zase mi přijde málo přispívat do společného jen cca 4000 a zbytek si nechat pro „sebe“. Přítel navrhnul že mi bude dávat „kapesné“. Zajímalo mě jak to mají jinde co se týče soukromých financí. A vy co máte jeden společný účet, jak řešíte překvapení pro partnera?
Vždycky jsou nějaké peníze vybrané v hotovosti, takže překvapení platím v hotovosti nebo na dobírku ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce. Nemáme to tak že bych vše na dítě v budoucnu platila já, ale teď máme společný účet kam oba pošleme stejnou částku třeba 5000 a z toho ten daný měsíc nakupujeme, a kupuju i drobnosti do domácnosti a pak máme každý co nám zbyde pro svou potřebu. Nechci abychom měli jen jeden účet a přesně když půjdu přítelovi koupit dárek, tak uvidí kolik stál a naopak. Ale zase mi přijde málo přispívat do společného jen cca 4000 a zbytek si nechat pro „sebe“. Přítel navrhnul že mi bude dávat „kapesné“. Zajímalo mě jak to mají jinde co se týče soukromých financí. A vy co máte jeden společný účet, jak řešíte překvapení pro partnera?
A manzel je ten, co zasedne a kontroluje polozku po polozce vypis. Pokud bych vse platila internetem nebo kartou, sama bych se v tom nevyznala
@Bábrdl píše:
Pokud je těch peněz málo, tak to chápu.Ale my jsme vstupovali do manželství už jako „starší“, každý se svým příjmem. Pokud je všechno poplacené, nezajímá mě, za co chlap utrácí a nechci, aby zkoumal, za co utrácím já
My jsme prostě dohodnutí, kdo co platí (on teda víc) a nazdar bazar.
A jak setrite na vetsi akce, treba pohovku dovcu, auto? Nasi znami maji taky takovy system a za cely zivot nic moc nenasetrili. Jeden totiz moc utraci a druhy nevidi duvod, proc by mel setrit na spolecne veci, kdyz ten druhy rozhazuje…
My máme společné finance na dvou účtech. Na rd se vetsina vydaju prevedla na chlapa. Teda ode me se plati hypo, protoze se musi (stejna banka), on plati velke nakupy, byt a pak co je potreba se dohodneme, kdo to zamazne. Nemame v tomhle problem. ![]()
Ale taky to nemusíme moc resit, ja ma jeste privydelek a ten nejvyssi rp
@e008 píše:já si výpis z účtu pravidelně kontroluji a přítel taky, takže by hned věled co jsem mu koupila…
A manzel je ten, co zasedne a kontroluje polozku po polozce vypis. Pokud bych vse platila internetem nebo kartou, sama bych se v tom nevyznala
My máme také dva účty, z manželova odchází veškeré platby a dokud má i nákupy. Teprve pak se sahá na můj účet na kterém šetříme. Vybíráme i hotovost, takže kdybych chtěla koupit dárek aby o něm nevěděl, tak ho koupím. Nejsme mimina a dárky si kupujem po dohodě.
@e008 píše:
A jak setrite na vetsi akce, treba pohovku dovcu, auto? Nasi znami maji taky takovy system a za cely zivot nic moc nenasetrili. Jeden totiz moc utraci a druhy nevidi duvod, proc by mel setrit na spolecne veci, kdyz ten druhy rozhazuje…
To je jako u nás… Manžel teď když jsem na mateřské platí inkaso a nakupuje jídlo (jídlo pro něj není zvýšený výdaj, já si také občas něco koupím), jenže já dám jen za UM 3000/měsíc. On všechny peníze rozhazuje, kupuje si drahé steaky a jen prémiové jídlo, prosází… ale plat na průměrný. Takže bydlíme hůř než bychom mohli - já svoje peníze do vybavení bytu až tak moc cpát nechci, když z jeho strany není zájem. Když se něco pokazí, hned mě kasíruje o polovinu… Je to těžké, když víte, že v případě nouze nepomůže… Naštěstí jsem si před mateřskou něco našetřila, protože práce zatím nehrozí (hlídání nemáme žádné). Bojím se dluhů, ale na rozvod nemám psychicky… ![]()
Přiznám se, že nechápu všechny, že si tuto otázku nepořeší před začátkem společného života. Jednou jsme rodina a už nic není jen moje nebo jeho. Dříve chlap vydělával a tím pádem zabespečoval rodinu a ženy se staraly o děti a domácnost. Dnes sice pracují oba, matka na RD dostává peníze od státu, ale to neznamená, že chlap (živitel) je pořát ten, co by neměl rodině zabespečit stejné životní podmínky. Těch z vás, co si tady stěžujete mi není líto, protože jste hloupé, když vstupujete do svazku se sobcem. Chlap, kterému nezáleží na jeho rodině není chlap.
A žena, která si to nechá líbit je hloupá a pokud tvrdí, že na rozvod nemá psychycky, co na to říct
.
@e008 píše:
Pohovka je větší akce?
To kupujete nějaké designové kousky, ne? Nám zatím stačila ikea a tak.
jak to děláme? Řekneme si „je potřeba koupit pohovku“. Tak nějakou vybereme. Pohovka stojí já nevím šestnáct tisíc, tak pošlu muži osm táců a on to zaplatí (nebo naopak).
Podobně platíme dovolenou. Případně pokud jeden prahne po nějaké super luxus dovče, tak to řekne a navrhne, že dá třeba o dvacet tisíc víc, aby se teda jelo někam hoch. A nebo se na to vykašle a jedem se válet normálně do Itálie.
Pokud bychom byli v situaci, že pohovka z ikei je pro nás větší akce, psala jsem, že dává společný účet smysl.
@arada myslim,ze tva odpoved je uplne, ale uplne mimo misu. Kdo tady toci o rozvodu? To je snad uplne neco jineho ne? Kazdy to ma holt nejak, ale neni potreba hned hanit jiny zpusob nez jak se to deje u vas.Jak pises, jednou jsme rodina a uz neni nic moje a tvoje, tak s tim bych nesouhlasila. U nas jsem byla movitejsi a jsem porad ja, manzel prisel s holym zadkem, penize nemame spolecne, ale mame spolecny ucet, na ktery posilame kazdy stejnou castku ze ktere se vse plati, ostatni co mame na svych uctech s tim si kazdy muze delat co chce. Mame predmanzelskou smlouvu, na ktere bych trvala i kdyby byl movitejsi manzel, prijde mi to v dnesni dobe jako zaklad. Kdyz chce jet manzel s kamosema nekam na dovcu nebo ja, tak si to platime samozrejme ze svych uctu, nechapu proc bych mu mela dotovat ja jeho chytani ryb ve Skandinavii, stejne jako on moje nakupy v Italii.
Kazdy to ma jak si to nastavil, nam nas system maximalne vyhovuje, rozhodne ale neodsuzuju kdyz ma nekdo spolecny ucet nebo naopak vse separe. Kazdeho vec
.
@Bábrdl No tak pokud jsem zrovna na materske, tak bych rekla, ze z toho zaplatim tak potreby pro dite a neusetrim z toho zrovna na pohovku, dovcu a auto za rok. Byl to jen priklad, nechytej me za slovo. Treba pohovka nas sta dvacku, ale postel s matraci pro deti 36 tisic. Chtela jsem kvalitni rozkladaci. Nic extra, ale suma pekna.
Taky zalezi na partnerovi. Ja chtela kvalitu pro dite, manzel souhlasil. Mit ale nekoho, kdo si radsi utraci za sebe a rekl by mi, ze mam diteti koupit za par tisic valendu, byl by problem ![]()
@Anonymní píše:
@arada myslim,ze tva odpoved je uplne, ale uplne mimo misu. Kdo tady toci o rozvodu? To je snad uplne neco jineho ne? Kazdy to ma holt nejak, ale neni potreba hned hanit jiny zpusob nez jak se to deje u vas.Jak pises, jednou jsme rodina a uz neni nic moje a tvoje, tak s tim bych nesouhlasila. U nas jsem byla movitejsi a jsem porad ja, manzel prisel s holym zadkem, penize nemame spolecne, ale mame spolecny ucet, na ktery posilame kazdy stejnou castku ze ktere se vse plati, ostatni co mame na svych uctech s tim si kazdy muze delat co chce. Mame predmanzelskou smlouvu, na ktere bych trvala i kdyby byl movitejsi manzel, prijde mi to v dnesni dobe jako zaklad. Kdyz chce jet manzel s kamosema nekam na dovcu nebo ja, tak si to platime samozrejme ze svych uctu, nechapu proc bych mu mela dotovat ja jeho chytani ryb ve Skandinavii, stejne jako on moje nakupy v Italii.Kazdy to ma jak si to nastavil, nam nas system maximalne vyhovuje, rozhodne ale neodsuzuju kdyz ma nekdo spolecny ucet nebo naopak vse separe. Kazdeho vec.
Osobne nemam rada, kdyz nekdo rekne, ze partner prisel s holym zadkem. Rict to o mne muj partner, citila bych to jako povysovani…
Vetsinou tento system vyhovuje tem, co maji vyssi platy na obou stranach. Problem nastava, kdyz jde zena na materskou. Nemuze za to, ze zije jen z rodicaku, ikdyz mnohdy ji to stoji vic sil jak prace manzela. Zajimalo by me, jak by se na to tvaril manzel, kdybych mu rekla, ze na rodicak jde on a ja vydelavat, abych mela dost penez na rozhazovani ![]()