Finance na mateřské

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
31.10.16 16:19
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce. Nemáme to tak že bych vše na dítě v budoucnu platila já, ale teď máme společný účet kam oba pošleme stejnou částku třeba 5000 a z toho ten daný měsíc nakupujeme, a kupuju i drobnosti do domácnosti a pak máme každý co nám zbyde pro svou potřebu. Nechci abychom měli jen jeden účet a přesně když půjdu přítelovi koupit dárek, tak uvidí kolik stál a naopak. Ale zase mi přijde málo přispívat do společného jen cca 4000 a zbytek si nechat pro „sebe“. Přítel navrhnul že mi bude dávat „kapesné“. Zajímalo mě jak to mají jinde co se týče soukromých financí. A vy co máte jeden společný účet, jak řešíte překvapení pro partnera?

My taky nemáme společný účet a nijak mi to nevadí, nejsem nijak omezovaná :nevim: záleží jakej ten chlap je a jaký máte vztah ;)
Já jsem mateřskou třeba měla opravdu jen pro dítě a na jídlo a moje potřeby mi manžel ještě na můj účet k té mateřské posílal „kapesné“ ale ve výši na které jsme se domluvili a kterou jsem si v podstatě sama navrhla.
Jsem stále na RD ale už nepobírám příspěvek, ten jsem vyčerpala tak mi manžel prostě teď to „kapesné“ navýšil o tu částku kterou jsem ještě brala tedy prvně PPM a později RD.
Teď jsem těhotná a po porodu mi manžel automaticky začně posílat ještě o něco více, kolik si řeknu - domluvíme se, protože hold budu nakupovat ještě pro malého, ač budu brát i PPM a později RP :nevim:.

Manžel tedy platí hypotéku, energie, vše kolem domu a aut, nakupuje dražší věci do domácnosti co jsou potřeba nebo mi navíc dá jednorázově peníza na danou věc kdy mu řeknu co chci koupit.
Já kupuji jídlo, drogérii, platím si naftu, oblečení pro mě a dceru, běžné drobnosti do domácnosti co potřebuju, nebo co se mi líbí, hračky a potřeby pro dceru… Manžel si platí oblečení sám, většinou nakupuje sezonně a když jedem nakupovat společně cokoliv ať už jídlo nebo oblečení (to tedy opravdu sezonně třeba boty) tak platí on :nevim:
Narozeninové dárky pro příbuzné obstarávám já a většinou mi na to dá peníze, když je to drobnost platím já a neřeším.

Na druhou stranu toho fakt nezneužívám, a nakupuju většinou to co považuji za nutné - důležité :nevim:

Vše jej to o komunikaci, domluvě a hlavně o vztahu jaký mezi sebou máte ale taky o finančních možnostech.

A. H.

• Citovat
  • Upravit
36556
31.10.16 16:19
@e008 píše:
@Bábrdl No tak pokud jsem zrovna na materske, tak bych rekla, ze z toho zaplatim tak potreby pro dite a neusetrim z toho zrovna na pohovku, dovcu a auto za rok. Byl to jen priklad, nechytej me za slovo. Treba pohovka nas sta dvacku, ale postel s matraci pro deti 36 tisic. Chtela jsem kvalitni rozkladaci. Nic extra, ale suma pekna.
Taky zalezi na partnerovi. Ja chtela kvalitu pro dite, manzel souhlasil. Mit ale nekoho, kdo si radsi utraci za sebe a rekl by mi, ze mam diteti koupit za par tisic valendu, byl by problem :nevim:

Promiň, nedocvaklo mi, že se bavíme pořád o rodičovské/mateřské.

Na rodičovské platil chlap všechno ostatní, kromě věcí na mimino a mé režie (mého jídla, mých hardů, mé kosmetiky, mých „služeb“ jako cvičení, kadeřnice tad.) :nevim:

Takže by nejspíš kupoval i pohovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.10.16 16:21
@Anonymní píše:Já jsem mateřskou třeba měla opravdu jen pro dítě a na jídlo a moje potřeby mi manžel ještě na můj účet k té mateřské posílal „kapesné“ ale ve výši na které jsme se domluvili a kterou jsem si v podstatě sama navrhla.

Tak nějak jsme to měli i my. Až na to, že jsem k tomu neměla žádné kapesné od chlapa, já jsem i při rodičáku částečně pracovala, tak by mi to bylo i blbý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.16 16:40

@e008 to s tim holym zadkem se u nas doma pouziva naprosto bezne, delame si z toho s manzelem oba srandu a kdyby ho to urazelo, tak tento slovni obrat rozhodne nepouzivam. Nicmene ber to s nadhledem.

Jak pises urcite to zavisi na fin. moznostech na obou stranach.Moji rodice take nikdy nemeli penize dohromady, tak asi proto jsem takto nastavena. Nez jsem otehotnela, tak jsem si nasetrila vylozene na miminko, abych mela na vybavicku + prvni dva roky na materske a rodicaku. Jsem dost velky pragmatik, takze jsem pocitala i s variantou, ze bych mohla byt svobodna matka. Penize by mi stacili akorat na ty dva roky, pak jsem pocitala, ze se vratim do prace. Samozrejme situace je jina, protoze manzel plati nektere veci naprosto automaticky, takze ty penize, ktere byly ulozeny na dite, ted mam jako rezervni treba na auto nebo cokoliv bude potreba.
Jsem planovaci typ, takze jsem na dite vytvorila financni suplik uz 5 let predtim nez jsme ho zacali planovat :-).

• Citovat
  • Upravit
4398
31.10.16 16:47
@Anonymní píše:
@e008 to s tim holym zadkem se u nas doma pouziva naprosto bezne, delame si z toho s manzelem oba srandu a kdyby ho to urazelo, tak tento slovni obrat rozhodne nepouzivam. Nicmene ber to s nadhledem.Jak pises urcite to zavisi na fin. moznostech na obou stranach.Moji rodice take nikdy nemeli penize dohromady, tak asi proto jsem takto nastavena. Nez jsem otehotnela, tak jsem si nasetrila vylozene na miminko, abych mela na vybavicku + prvni dva roky na materske a rodicaku. Jsem dost velky pragmatik, takze jsem pocitala i s variantou, ze bych mohla byt svobodna matka. Penize by mi stacili akorat na ty dva roky, pak jsem pocitala, ze se vratim do prace. Samozrejme situace je jina, protoze manzel plati nektere veci naprosto automaticky, takze ty penize, ktere byly ulozeny na dite, ted mam jako rezervni treba na auto nebo cokoliv bude potreba.
Jsem planovaci typ, takze jsem na dite vytvorila financni suplik uz 5 let predtim nez jsme ho zacali planovat :-).

Mam to stejne, taktez jsem nasetrila dopredu a nemam spatne svedomi, ze utracim manzelovi tezce vydelane penize. Ja trochu ujizdim na hrackach, prirodni kosmetice atd, takze bez nasetreni bych musela kazdy nakup zvazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.16 16:52

@Bábrdl já se přiznám, že mi chvíli trvalo než jsem si zvykla, ale je fakt, že prostě já v práci brala cca 11 tisíc čistého a to jsem prosím dělala v kanceláři, bohužel ve státním a můj manžel bere několika násobek mého platu, naše platy jsou opravdu nesrovnatelné. Když jsem chodila do práce v dobrém mě pošťuchoval, že si tam chodím pro „kapesné“. Navíc muž chodí z práce domů většinou až po 17-18h, má rád teplé večeře, hlídací babičky nemáme obě jsou pracující, takže kdybych šla do práce, platili by jsme paní na hlídání :nevim: Navíc jsme malé město u mě v práci pomoc nepotřebovali a zbývali jen obchody Penny, Lidl, Billa což se muži nelibilo z důvodu směnování a práce o víkendu a mě vlastně taky ne :oops:
Takhle přijde z práce, doma je naklizeno, navařeno ( o víkendech vařím většinou dvě teplá jídla oběd a večeři ) máme velký dvoupatrový barák, malá šla do školky až teď ve 3,5 letech a chodí jen 2× týdně na dopoledne, během několik dní se nám narodí další prcek, takže se doma fakt neflákám :)

Pro mě je důležité, že nemusím škemrat o peníze, co jeden nebo druhý kupujeme stejně ve směs vidíme :) a průběžně se zeptám jak na tom jsme a kolik máme našetřeno, jaké máme rezervy a co je velkého v plánu kupovat - což řešíme spolu jelikož vybíráme společně případně mi manžel ukáže co vybral a co já na to :nevim: :nevim: prostě jsme partneři. Manžel nemá problém mi ukázat výplatnici ( ne že bych ji chtěla vidě :mrgreen: vím kolik bere a stejně ji nechává ležet v pracovně na stole) nebo stav účtu kam chodí jeho výplata a kde jsou vlastně po zaplacení nákladů i naše úspory :) Můj účet je prostě jen pro provoz mě a dětí a jídlo :)

Fakt záleží jak je to doma nastavené, co komu vyhovuje a jak se ti dva domluví. Když není chlap blbec a škrt a ženská nevyhazuje peníze zbytečně oknem, tak si myslím, že může fungovat ledacos :)

Bohužel často tady čtu, že i chlapi s pěknými přijmy, mají názor, že má ženská rodičák tak co by ještě chtěla :nevim: nechápu. Dala bych jim ten rodičák a nechala je jeden měsíc nakupovat vše co normálně kupuje ta ženská a oni by pochopili… snad :)

A. H.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.10.16 16:53

@e008 no ja si ujizdim pro zmenu na drahych kabelkach a botech, takze ja bych to spatne svedomi vuci manzelovi mela.On si tak drahe boty nikdy nekoupi, takze by mi to bylo blbe kupovat si muj rozmar z jeho tezce vydelanych penez.

• Citovat
  • Upravit
24002
1.11.16 12:34
@e008 píše:
Osobne nemam rada, kdyz nekdo rekne, ze partner prisel s holym zadkem. Rict to o mne muj partner, citila bych to jako povysovani…Vetsinou tento system vyhovuje tem, co maji vyssi platy na obou stranach. Problem nastava, kdyz jde zena na materskou. Nemuze za to, ze zije jen z rodicaku, ikdyz mnohdy ji to stoji vic sil jak prace manzela. Zajimalo by me, jak by se na to tvaril manzel, kdybych mu rekla, ze na rodicak jde on a ja vydelavat, abych mela dost penez na rozhazovani :think:
:potlesk: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
1.11.16 12:42

Holý zadek? To je právě ono. Pochopím, když si někdo syslí peníze vydělaný za svobodna i když ne úplně. Jenže pokud jsme manželé neměl by být rozdíl v tom, kdo vydělá víc, nebo míň. Neluvě o tom, když žena-matka zůstane doma s dítětem a její příjem je minimální. To jako co jsem si našetřila vrazím do sebe a do dítěte a chlap si bude vesele utrácet? Nechápu. Mě by se nelíbilo, kdyby si jel chlap sám kamkoliv za spoustu peněz a já s dětmi seděla doma. Prostě všichni všechno spolu. Stojím si za tím, že jsme pár, takže nic už nedělám jen pro své potěšení, obzvlášť, když tím vlastně okrádám rodinu. U nás jsem to byla také já, kdo měl větší ranec, ale situace se obrátila a díky tomu, že jsem manželovi nedávala nejevo, že „přišel s holým zadkem“ mi dává dnes to, co já kdysi dala jemu. Nikdy bych neříkala hop, dokud jsem nepřeskočila. Co je dnes, nemusí být zítra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.11.16 22:20
@e008 píše:
A jak setrite na vetsi akce, treba pohovku dovcu, auto? Nasi znami maji taky takovy system a za cely zivot nic moc nenasetrili. Jeden totiz moc utraci a druhy nevidi duvod, proc by mel setrit na spolecne veci, kdyz ten druhy rozhazuje…

Nedávno jsme zabrousili s chlapem na tohle téma a já zmínila tuhle diskuzi. Řekl mi, že by nechtěl být s ženskou, která by mu kontrolovala finance jak malýmu fakanovi, protože by měla pocit, že bez ní „nic neušetří“.

To mě nenapadlo, ale je to fakt. Pokud máš nějakého joudu, co potřebuje nad sebou bič, tak je asi nutné ke spoření společného účtu. Ale jinak je to celkem jedno, jestli se ukládá na dva nebo na jeden.

Právě tahle kontrola by mi asi hrozně vadila. Jsem dospělá a když se rozhodnu nechat čtyřmístnou částku v restauraci, tak to udělám, i když to na výpisu může vypadat strašidelně :mrgreen: Ale jsem velká holka a ob velký kluk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
27.11.16 05:19

@Bábrdl fuj, se mi vybavila doba, kdy jsem byla na rodičáku a dostávala 2500. To jsem byla si rok pod kontrolou manžela. Nerada na to vzpomínám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4398
28.11.16 01:22

Ja ale manzela nekontroluji. On nevi za co utracim ja a obracene. Ale existuji pripady, kdy ma kazdy svuj ucet a je schopen ho mesicne vynulovat, protoze je rozhazovacny, tam se potom spatne setri…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí