Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chtěla bych se zeptat na to, jak zvládáte finance na MD. Čistě hypoteticky-měsíčně platím cca 13 tis. na poplatcích (hypotéka, ůvěr, nájem a podobné kraviny-bohužel nutné). Něco mi přispívá přítel, takže ve dvou se to dá utáhnout. Ale když pomyslím na to, že budu mít příspěvek maximálně těch 11 tis (nebo kolik to je, když chcete na minimální dobu, cca rok-pak už bych si přivydělávala, aspoň na částečný úvazek-dejme tomu 2 hodinky denně-babičky by fungovaly skvěle), jak to mam všechno utáhnout? Přítel je živnostník a práce nejistá… A i když má, vše by neutáhl sám…
Manžel pracuje a finance máme společné. Pro krátkodobé výpadky příjmu máme rezervu.
Prostě tak jako většina ostatních.
Na dlouhodbou nemoc nebo úraz s trvalými následky jsme pojištění.
Ahojda hold se musí člověk umět ukromnit. Přítel bere cca 15 000 a já 7500. To máš nějakejch 22 000 ze kterejch nám 12 500 odchází na poplatky a z 9500 žijem a to do toho musíme ještě počítat benzín co p=řítel projede atd. takže se hold musí člověk uskromnit. Jinak to bohužel nejde. Já tu taky scháněla brigádu třeba na 2 dny v týdnu ale bohužel tu nic nejni ![]()
Manžel má na výplatu těch 14-15tis, já rodičák 7600Kč. Měsíčně na pravidelné poplatky odchází cca 11tis, ze zbytku se platí jídlo, kosmetika, obleční, nafta. Vycházíme v pohodě, neušetří se sice nic, ale jinak si nestěžujem. až se za rok vrátím do práce tak bude snad o něco líp ![]()
Tak já nemam problém s šetřenim, ten rok dva se to dá přežít, ale mam obavy jak to bude vycházet. Co se stane, když nebude zrovna práce (v zimě-zedník), teda ne, že by si nebyl schopen něco sehnat nebo našetřit, ale stát se může cokoli… I rodiče by přispěli-ale to je mi zas blbý… Prostě chci jen do budoucna povzbudit, protože už mi pekelně tikaj hodiny… A o nějakejch brigádách nebo domácích pracech si asi můžu nechat jen zdát, to si myslim, že moc nefunguje a s malym dítětem se to asi moc nestíhá…
Manžel bere 16tis. a já 7, 6tis. Nájem 7000., hypotéka na byt 6. 400, důchod. pojistka dohromady 600kč, nafta 600kč (pokud nejedeme někam pryč), manželovo stravné v zaměstnání 1. 000kč, telefony 900kč, náklady na výdaje činí tedy celý manželův plat
a žijeme z 7. 600 s tím, že dceři skládáme 200kč na dětský spořící účet a za zbytek kupujeme drogerii, plenky, jídlo pro nás a dceru a ošacení. Vycházíme někdy vlastně ani nevím jak
Občas mi pomůže babička, když mi koupí kousek masa nebo přinese malé ovoce a pár tvarohů či přesnídávek. Nebo moje mamka mi sem tam koupí tričko nebo něco malé, či narazí můj děda na slevněný prášek na praní, toaleťáky…pro druhé prkotiny, ale jsem jim za to moc ráda. A co se týká hlídání, tak tcháni se námi nestýkají a moje mamka se snaží pohlídnout, ale dělá na živnost, takže honí čas. No, je taková doba…neušetříme nic, což nás s manželem trochu děsí, že nemáme ani floka za zadkem kdyby něco kykslo, ale žijeme a jsme rádi, že jsme zdraví a máme malou…i když bychom rádi i druhé ![]()
Před mateřskou jsme si žili jako králové, já brala 20-30 tis. čistého měsíčně + plat partnera, pořád jsme si něco kupovali. Neušetřili jsme nic.
Teď partnerův plat padne na poplatky. Žijeme v podstatě jen z rodičáku (cca 7500,–) a to nám musí stačit na jídlo, oblečení, drogerii, benzín + telefon pro nás dva a prcka na měsíc.
On když člověk musí, tak s tím prostě vyjde. Jsou na tom lidi i hůř. A taky jsem zjistila, že se teď obejdu bez spousty věcí, co jsem si před rodičovskou musela nutně kupovat. ![]()
Mám ale taky strach z nepředvídaných výdajů. Protože když bude potřeba nějaký větší peníz, tak nevím kde na to vezmeme.
![]()
My jsme taky žili předtím než byla malá tak minimálně z 20-ti tisíc, které jsme měli jen na útratu (jídlo, drogérie…) a nebyli jsme schopni utratit ani korunu. No a teď nám zbude tak půlka co předtím. Jsme nato 3 a ještě jsme schopní si něco odložit
Takže se to určitě dá ![]()
@macesinka píše:
Před mateřskou jsme si žili jako králové, já brala 20-30 tis. čistého měsíčně + plat partnera, pořád jsme si něco kupovali. Neušetřili jsme nic.Teď partnerův plat padne na poplatky. Žijeme v podstatě jen z rodičáku (cca 7500,–) a to nám musí stačit na jídlo, oblečení, drogerii, benzín + telefon pro nás dva a prcka na měsíc.
On když člověk musí, tak s tím prostě vyjde. Jsou na tom lidi i hůř. A taky jsem zjistila, že se teď obejdu bez spousty věcí, co jsem si před rodičovskou musela nutně kupovat.
Mám ale taky strach z nepředvídaných výdajů. Protože když bude potřeba nějaký větší peníz, tak nevím kde na to vezmeme.![]()
Zlatá slova, když se musí vyjít, tak se vyjde…proto si myslím, že ti, co tvrdí, že si nemohou dovolit dítě jen nechtějí ustoupit ze svého standartu. Taky vím, že jsem si dřív mohla prolézt drogerii a koupit si každé piplátko které mě zaujalo, sem tam si koupit něco na sebe… Teď to všechno vidím trochu jako marnost sledovat lidi s plnýma taškama oblečení v nákupních centrech, nebo poslouchat mého bratra a přítelkyni, jak nemají peníze a pochlubí se riflema s dírama, ušmouranýma z výroby za něž dali ve slevě 3 tis. Vím, že až budou mít rodinu, více nás pochopí… Když vezmu naše, byli jsme 4, živil nás vesměs otec a mamka si odříkala v náš prospěch. Dnes si na sebe konečně koupí, má lepší šatník jak já a pořád říká, že by nic nevyměnila za to, když se všichni sejdeme doma, že ví, že ji to s tatau stálo za to…tak to je moc milé a beru v tomto své rodiče jako velký vzor a smekám klobouk ![]()
@stredulinka @macesinka jsem na tom podobně a souhlasím se vším, co tu bylo řečeno.
My máme na měsíc cca 8 tisíc. Mám kamarádku na mateřské, která má na měsíc 25 tisíc a pořád brečí, že nemá peníze. Přitom doma neuvaří, kupuje polotovary, dítě krmí jenom kupovanýma příkrmama a pořád má nějaký nový značkový oblečení. Pak se člověk nediví, že nevyjde…Když jsem šla na mateřskou, měla jsem z toho hrůzu, jak to bude s penězi. Teď mi to nepřijde, jsem ráda, že mám dítě a jsem v klidu doma.
@jarka2011 píše:
@stredulinka @macesinka jsem na tom podobně a souhlasím se vším, co tu bylo řečeno.My máme na měsíc cca 8 tisíc. Mám kamarádku na mateřské, která má na měsíc 25 tisíc a pořád brečí, že nemá peníze. Přitom doma neuvaří, kupuje polotovary, dítě krmí jenom kupovanýma příkrmama a pořád má nějaký nový značkový oblečení. Pak se člověk nediví, že nevyjde…Když jsem šla na mateřskou, měla jsem z toho hrůzu, jak to bude s penězi. Teď mi to nepřijde, jsem ráda, že mám dítě a jsem v klidu doma.
Jjo, a na mateřské jsem začala zavařovat marmelády a zkoušet konečně věci, které jsem vždycky chtěla umět a myslela si, že je to děěěsně složité
…no a ta radost, když vidím, že dceři chutná maminčino kulinářské umění
![]()
Taky děláme hodně věcí domácích - přesnídávky, marmelády, knedlíky (kynuté, bramborové), chleba, buchty, čalamády, okurky, výhoda je že máme chatu a hodně ovoce a zeleniny si odpěstujem vlastní a ještě taky na balkoně pěstujeme ![]()
@Sany80s
bohužel to tak většina lidí nemá, a proto jsou v problémech
Chápu ale, že je někdy těžké vytvořit polštář
Tak u nás máme kliku, že manžel má průměrnou mzdu - z té platí elektriku, vodu a auto. Z mojeho rodičáku jde zbytek (dvouletá varianta). A daří se oběma i spořit. Nutno podotknout, že nemáme hypotéku, neplatíme nájem (vykoupeno bydlením u rodičů na vesnici) - takže bysme vyžili myslím i se třetinou celkového příjmu, při uskromění i se čtvrtinou.
Holky, potřebuju poradit…(je mi trochu trapné psát o penězích, proto anonym, omlouvám se..) je to tak, mám pocit, že by mi měl přítel něco dávat k mateřské, ale nevím o kolik si říct..asi by dal „v uvozovkách kolik chci“, ale nevím…nijak jsme to nikd neřešili, naopak měl přítel pocit, že bychom třeba měli věci platit njak společně, ale nedostali jsme se k tomu, protže to byla spíš fáze „randění“. Fungovalo nám to, nevadilo nám to. V předchozím vztahu měl hodně velké stresy z toho, že „nevydělává dost“, že „nevychází s penězi“ a že z toho plynou problémy ve vztahu. Ale nebylo to tak. Se mnou jak řekl, má naopak pocit, že vycházíme v pohodě. Nemám jeho kartu, nedisponovala jsem žádnými jeho penězi, neplatil mi nic extra. (ale ve výsledku to v předchozím vztahu naonec problém nebyl, jen vlastně zjištění, že když něco nefunguje, penězi a věcmi se to vykoupit a zaplácnout nedá..) takže přítel v době kdy jsme spolu chodili a vydělávai, platil auto, větší část nákupů, byt a vše s ním spojené. Já platla menší nákupy a občasné dárky pro něj. Na večeře mě pozval někdy on, někdy já jeho. Vydělávali jsme nestejnoměrně, on bral cca 3× vyšší plat než já.
No a teď mi vypočítali rodičák…beru 5500 nebo tak nějak. Já teď nakupuju sunar, plíny a vše pro malého a menší nákupy potravin, on nadále platí byt, velké nákupy, auto, energie, wifinu atd.
Jenže já zjistila, že když nakoupím na měsíc sunar, přesnídávky, nějaké vitamíny pro malého a menší nákupy jídla na měsíc, plínky a mýdla, tak už tak jsem v mínusu 200 cca, a to tam není ani malé místo pro to něco si koupit sama.
Kolik mám po partnerovi chtít? Vůbec netuším…
(n ještě platí výživné na syna z předchozího manželství 7.500,–) no, já když jsem se to dověděla, bylo mi do pláče. Jsem ráda, že na něj platí, to samozřejmě!! ještě aby ne!!! Ale i on mi přiznal že je to hodně a rozvod byl tehdy bouřlivý a on podepsal cokoli jen aby už to skončilo..a teď už to řešit nechce. A já zas chápu, že kdyby si jeho bývalá přítelkyně nenašla partnera, že by horko těžko vyžila i s těmi jeho 7 a půl..to naprosto chápu. Akorát, že ona si našla velmi bohatého muže, žijí v krásném bytě s terasou (vždycky jsem chtěla byt s terasou a mít tam deštník a židličky a kytky..) plánují ho prodat a koupit si dům se zahradou, klučík vždycky přijde v nějakém novém oblečení, letos jedou do Francie k moři..o tom my nemůžme ani přemýšlet…ale to nevadí, jen to trochu píchne u srdce. Ale to je jeho věc a povinnost a ok, beru to. jen mě drtí jak bychom a těch 8 tisíc mohli taky někam do itálie třeba, nebo tak:) ale jak říkám - je dobře, že je zodpovědný a platí. a nebudu na to myslet…)
jen mi poraďte - kolik si mám říct? nechce se mi to tu psát veřejně, ale poměr je zhruba takový, že já jsem v práci brala 1/3 jeho platu (teď na md samozřejmě jen těch 5.000) byt a energie, alimenty a auto si myslím, že dají přes polovinu, možná třičtvrtě jeho platu, to teď nedokážu odhadnout. Taky nakupuje, platí výlety atd… tak já nevím.
Co myslíte? Nebo to máme nechat tak jak to je s tím, že třeba sunar a plínky bude kupovat taky on? Je mi blbé prostě chtít po něm, aby mi dával peníze nebo odevzdával výplatu…(ačkoli by to bylo samozřejmě super…a když to odevzdává své ex, a mně ne…) no nevím, jak to vidíte vy?