Finance na mateřské

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
15.6.16 18:56

Nechápu, jak si někdo může pořídit dítě a nemít vyřešené financování společného soužití.
Takže základní problém není kolik, ale jak začít fungovat jako rodina (= právní a ekonomický subjekt).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.6.16 19:04

Tak my doted jeli kazdy „to sve“, on platil vse, byt je jeho, s autem jezdi on taky, taha velke nakupy… a ja brala mene, takze kupovala myci prostredky, veci do domacnosti a kosmetiku, jidlo na kazdy den…

jenze ted nevyjdu.

Proste nevim kolik si rict…nejradeji bych si rela - tak mi davej taky 8 tis. jako byvalce:))) ale to je blbost, samozrejme. Tak 4? Nebo nic a bude kupovat sunary a pliny?

my problem nemame, on mi da co si reknu…jenze nevim kolik si rict, prijde mi hloupe od nej neco chtit, kdyz plati cely byt a chod domacnosti. Zaroven bych mela neco chtit, protoze fakt nevyjdu a hlavne je mi trapne, kdybych si mela za jeho penize kupovat obleceni…prestoze by mi to blbe byt emelo, ja vim…

kdyz jak jsem takova „hodna“, az blba… ze sem schopna jet naprosto na pul, nic mu nebyt „dluzna“ a jeste mu davat penize ze sveho ja…

v tomhle moc gramotna nejsem..

na „preziti“ by mi od nej stacily asi 2 tis… na hezke ziti s holcicimi radostmi tak 4…? nevim sama…

• Citovat
  • Upravit
33005
15.6.16 19:09

Ještě jednou, není to o tom kolik si říct, kolik má dát,. Je to o tom sednout si jako rodina, dát obrazně dohromady dostupné pení, kterými jako rodina disponujete, udělat si rozpočet (co se měsíčně musí zaplatit, koupit, kolik si představujete jako „kapesné“, jaké máte dlouhodobější finanční cíle) a pak se domluvit, jak budete ty rodinné náklady a cíle platit.
Není to o tom moje tvoje dáš mi, dám ti. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.6.16 19:18

Nevím kolik ji vydělávala ale já bych i řekla to co chybí do běžné výplaty. Měla jsem třeba 10 000 tedˇ mám 5 500 tak bych si řekla o 4 500.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
15.6.16 19:25
@Anonymní píše:
Tak my doted jeli kazdy „to sve“, on platil vse, byt je jeho, s autem jezdi on taky, taha velke nakupy… a ja brala mene, takze kupovala myci prostredky, veci do domacnosti a kosmetiku, jidlo na kazdy den…

jenze ted nevyjdu.

Proste nevim kolik si rict…nejradeji bych si rela - tak mi davej taky 8 tis. jako byvalce:))) ale to je blbost, samozrejme. Tak 4? Nebo nic a bude kupovat sunary a pliny?

my problem nemame, on mi da co si reknu…jenze nevim kolik si rict, prijde mi hloupe od nej neco chtit, kdyz plati cely byt a chod domacnosti. Zaroven bych mela neco chtit, protoze fakt nevyjdu a hlavne je mi trapne, kdybych si mela za jeho penize kupovat obleceni…prestoze by mi to blbe byt emelo, ja vim…

kdyz jak jsem takova „hodna“, az blba… ze sem schopna jet naprosto na pul, nic mu nebyt „dluzna“ a jeste mu davat penize ze sveho ja…

v tomhle moc gramotna nejsem..

na „preziti“ by mi od nej stacily asi 2 tis… na hezke ziti s holcicimi radostmi tak 4…? nevim sama…

Vůbec to nechápu. To dítě je jeho nebo čí? Jste partneři a žijete jako rodina, nebo si tě vydržuje a živí cizí dítě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
333
15.6.16 19:28

Nejlíp si o tom fakt promluvit. Jeden platí byt, auto, druhý třeba jídlo a drogerii. Prostě si dát rozpočet na každou potřebu zvlášť a zkusit z toho vyjít. A rozhodně mu řekni kolik potřebuješ, proč by to bylo blbý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.6.16 19:49

U nás také máme naprosto oddělené finance. Manžel na tom trvá už 12 let a přes to nejede vlak. On podniká, vydělává cca 4× tolik co já, nevím přesně, nesděluje mi výši příjmů. Když jsem byla na mateřské, měli jsme to rozdělené následovně: Já platila z rodičáku komplet dítě, pleny, UM, kosmetiku, oblečení, dárky, hračky, různé herničky a náklady na sebe. Své oblečení, lékárnu, kosmetiku, své pojistky, telefon, když jsem někam šla… On platil náklady na bydlení, většinu jídla, drogerie napůl. Auto má firemní. Také platil alimenty na další dítě 4000 kč. Mě nikdy nedal ani korunu, nic mi nekoupil. Ale já z rodičáku 7100 kč vyšla snadno, dítě mě i s plenami, UM atd víc než 3 tis za měsíc opravdu nestálo. Já nikam moc nechodila, nemám hlídání. Teď chodím do práce a přispívám 1/2 na náklady bytu, platím školku a také si odečítám dítě z daní (to tu školku zaplatí)Platím i kroužky, oblečení, boty…Manžel zase platí všechno jídlo. O domácnost se komplet starám jen já. Už jsem si zvykla. Co manžel dělá se svými penězi nevím a odmítá mi to sdělit. Já bych si tedy řekla o 1-2 tis, z toho v pohodě vyjdeš.

• Citovat
  • Upravit
3383
15.6.16 19:50

Já mám rodičák 7.tisíc a nakupuji z toho sunar, pleny, všechno jídlo plus svačiny pro přítele do práce, drogerii-jen nutnosti, žádné šmínky..,oblečení jen v sekáči hlavně pro malého, na nové není, plus ještě k tomu živím psa. Z rodičáku mi nezbyde nic, vyjdu tak akorád..ale nic navíc co se mi libí si nemůžu dovolit. Přítel mi taky nic nedává k rodičáku a taky platí benzin do práce, hypotéku, energie. A až budeme někdy čtyři..no to bude teprve sranda vyjít :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7939
15.6.16 19:53
@Anonymní píše:
U nás také máme naprosto oddělené finance. Manžel na tom trvá už 12 let a přes to nejede vlak. On podniká, vydělává cca 4× tolik co já, nevím přesně, nesděluje mi výši příjmů. Když jsem byla na mateřské, měli jsme to rozdělené následovně: Já platila z rodičáku komplet dítě, pleny, UM, kosmetiku, oblečení, dárky, hračky, různé herničky a náklady na sebe. Své oblečení, lékárnu, kosmetiku, své pojistky, telefon, když jsem někam šla… On platil náklady na bydlení, většinu jídla, drogerie napůl. Auto má firemní. Také platil alimenty na další dítě 4000 kč. Mě nikdy nedal ani korunu, nic mi nekoupil. Ale já z rodičáku 7100 kč vyšla snadno, dítě mě i s plenami, UM atd víc než 3 tis za měsíc opravdu nestálo. Já nikam moc nechodila, nemám hlídání. Teď chodím do práce a přispívám 1/2 na náklady bytu, platím školku a také si odečítám dítě z daní (to tu školku zaplatí)Platím i kroužky, oblečení, boty…Manžel zase platí všechno jídlo. O domácnost se komplet starám jen já. Už jsem si zvykla. Co manžel dělá se svými penězi nevím a odmítá mi to sdělit. Já bych si tedy řekla o 1-2 tis, z toho v pohodě vyjdeš.

Bombasticky partner do nepohody, gratuluji k takovemu ulovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
15.6.16 20:00
@Anonymní píše:

Strasne, naprosto strasne.

• Citovat
  • Upravit
33005
15.6.16 20:01
@vonajebohyne píše:

Nekterym zenam holt staci jen darce spermatu a plátic najemneho, popripade stravy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.6.16 20:01
@vonajebohyne píše:

presne..nerikam ze j to mam lepsi, kdyz to nyni mame v podstate stejne, ale kdyz si sedneme, rekne mi vse a da mi kolik budu chtit.

jako vydelavat 4 krat vic nez zena, tak mi neprijde fer, aby musela dat skoro vsechnu utratu, zatimco on si dela polstare…

no my si to poresime..

• Citovat
  • Upravit
7939
15.6.16 20:08
@Anonymní píše:
presne..nerikam ze j to mam lepsi, kdyz to nyni mame v podstate stejne, ale kdyz si sedneme, rekne mi vse a da mi kolik budu chtit.

jako vydelavat 4 krat vic nez zena, tak mi neprijde fer, aby musela dat skoro vsechnu utratu, zatimco on si dela polstare…

no my si to poresime..

Hlavne v klidu sednout, nehystercit a rict, ze proste nevychazis. Urcite chce mit spokojenou maminu a alespon trochu reprezentativni ;) partnerku. U vas mi to prijde vylozene jako chyba v komunikaci, mozna tvuj stud si rict.
Alimenty bych nevycitala, naopak, je videt ze je to spolehlivy chlap a cti zavazky. Za me plusovy bod.
Drzim palce, prijdete mi oba rozumni, nepochybuji, ze se domluvite :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1865
15.6.16 20:32
@Anonymní píše:

Teda, nedokážu si představit, že bych nevěděla, co manžel se „svými“ vydělanými penězi dělá. Taky máme oddělené finance, spíš z bezpečnostních důvodů, protože manžel vydělává hodně. Já od manžela peníze k rodičáku navíc nedostávám, peníze jsou prostě v obálce a já si beru podle potřeby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
15.6.16 20:41

Hlavně je super, že když se manžel dostane s podnikáním do finančních potíží, odnese to i manželka
Já teda taky nemám přesné info o manželových příjmech, je zaměstnanec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital