Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Asi 10 let jsem znala jednoho člověka, který mi opravoval auto (měl autoopravnu, takový ten typ co opravuje auta u sebe v garáži). V létě jsem už měla auto neopravitelné, tak mi slíbil, že mi sežene jiné. Dala jsem mu peníze na to nové co měl sehnat. Jednalo se o dost vysokou částku - 60 tisíc Kč. Mám od něj potvrzení, že peníze dostal, mám i předběžnou kupní smlouvu. Bohužel auto do dnešního dne nesehnat. Od prosince od něj chci peníze vrátit, ale neustále slyším jen výmluvy - nejsem doma, mám jinou zakázku jinde, auto sháním, peníze pošlu, jé oni Vám nedošly - to je divné, pak zase měl prý problém na účtu, takže mu záhadně peníze neodešly, pak zase mě nepřišly i když jemu odečtené byly, teď údajně řeší jejich reklamaci… Prostě se vymlouvá a já už nevím, jak na něj. Možná jediné řešení bude nějaké udání na policii pro podvod - ale je toto vůbec trestný čin? Nebo mám smůlu a můžu se s penězi rozloučit? Není tu někdo, kdo by tomu rozuměl? Díky moc
Samozřejmě podat trestní oznámení na policii, 60000 je vysoká částka, je to trestný čin. Můžeš mu zkusit tou policií pohrozit, třeba se chytne, a když ne, trestní oznámení podej
Myslím, že toto by se dalo kvalifikovat jako zpronevěra. Pokud se soustavně vyhýbá nějakému uspokojivému a smysluplnému řešení situace, jednoznačně je to případ na podání TO.
A co je v předběžné kupní smlouvě-do kdy se zavázal auto sehnat? Máte smluvně ošetřeno, že pokud do určité doby auto nesežene, že vrátí okamžitě peníze? Na této smlouvě dosti záleží.
@lasička1 píše:
A co je v předběžné kupní smlouvě-do kdy se zavázal auto sehnat? Máte smluvně ošetřeno, že pokud do určité doby auto nesežene, že vrátí okamžitě peníze? Na této smlouvě dosti záleží.
přesně tak, záleží na tom, co bylo dohodnuto. Mnohdy se do dohod - smluv, dávají klauzule, že pokud nedojde k „obchodu“ - plnění, že se vrací peníze, ale už se tam nezakonponuje do jaké doby. Sice to nemá na nic vliv, protože zákon obecně říká že neprodleně či tak nějak, ale přesto se přijemce peněz může „hájit“ neexistencí dohodnutého termínu. Pokud podá zadavatelka TO, s největší pravděpodobností jej policie odloží a odkáže na občansko právní spor - žaloba na plnění - vydání. Jeho jednání může znaky zpronevěry vykazovat, ovšem pokud přijal peníze jako firma (IČO), může se bránit i třeba tím, že např. dobře hospodařil, ale že je v druhotné plat. neschopnosti a pak to ani jako trestný čin beude považování. Záleží jak se dohodli, kdo je na straně zavázaného a plno dalších věcí, chce do dopřesnit.
Tak bohužel termín „do kdy“ tam nemáme. Já jsem neměla důvod mu nevěřit, byla jsem vždy s jeho prací spokojena, byl spolehlivý co se týče domluvených termínů oprav, které prováděl. IČO má, na smlouvě je jeho razítko autoopravny, kde je IČO zapsáno. Já pořád doufám, že se peněz nějak dočkám v rámci slušného jednání, ale tím že se jejich vrácení vleče v podstatě už víc jak měsíc, bojím se jak to dopadne.
@Anonymní píše:
Tak bohužel termín „do kdy“ tam nemáme. Já jsem neměla důvod mu nevěřit, byla jsem vždy s jeho prací spokojena, byl spolehlivý co se týče domluvených termínů oprav, které prováděl. IČO má, na smlouvě je jeho razítko autoopravny, kde je IČO zapsáno. Já pořád doufám, že se peněz nějak dočkám v rámci slušného jednání, ale tím že se jejich vrácení vleče v podstatě už víc jak měsíc, bojím se jak to dopadne.
Tak pokud ve smlouvě chybí datum do kdy on auto sežene, tak je to problém. Ty vlastně nemůžeš nic.Jen čekat. On vlastně nic špatného-z právního hlediska-nedělá. Z druhého, lidského, je jasné, že on už peníze nemá a hraje jen o čas a doufá, že někde nějaké sežene, aby je mohl vrátit či za ně koupit auto.
Zakladatelko, nejsi v tom sama-nám se stalo skoro přesně to samé, i se stejnou částkou, akorát šlo o jiný druh „zboží“. Vybral peníze předem, také nebyl důvod nevěřit a zboží nedodal, s tím, že prostě není a peníze na vrácení nemá…také samé výmluvy typu - peníze pošlu a bla-bla. Na policii mi řekli, že podvod to není, špatně by se dokazoval úmysl, ale trestní oznámení na zpronevěru ano. Pokud by nepomohl ani exekutor, tak se částka zvyšuje o soudní výlohy. Taková částka je již trestný čin.
@Anonymní píše:
Zakladatelko, nejsi v tom sama-nám se stalo skoro přesně to samé, i se stejnou částkou, akorát šlo o jiný druh „zboží“. Vybral peníze předem, také nebyl důvod nevěřit a zboží nedodal, s tím, že prostě není a peníze na vrácení nemá…také samé výmluvy typu - peníze pošlu a bla-bla. Na policii mi řekli, že podvod to není, špatně by se dokazoval úmysl, ale trestní oznámení na zpronevěru ano. Pokud by nepomohl ani exekutor, tak se částka zvyšuje o soudní výlohy. Taková částka je již trestný čin.
Jaký exekutor? To by napřed musela mít soudem potvrzené (rozsudek), že jí má vrátit peníze a taky kolik (s příslušenstvím, bez, atd.). A to by logicky musela napřed podat k tomu soudu žalobu.
Což ale zase nevylučuje podání tr. ozn.
No, nevylučuje. Ale jaký postup chce právník použít, to nevím, všechny podklady včetně smlouvy, fotografií a vyjádření soudního znalce ohledně výše dluhu má na stole, pouze se čeká na podání žaloby, jestli přece jen pán peníze nepošle sám od sebe. Je to náš známý a opravdu je vynikající. Jelikož se zřejmě nejedná o ojedinělý případ, máme dokonce nabídku dát případ do jednoho pořadu v TV, což by nebyl problém, ale to mi přijde zatím zbytečné.
No doufám že to nějak vyřešíme, zkusila jsem mu dnes napsat že bych se ráda domluvila nějakým slušným způsobem, jinak podám trestní oznámení. Zatím mi od něj odpověď nepřišla, tak týden počkám, pak ho zkusím podat. Je mi líto, že jsem takhle nalítla.
@Anonymní píše:
No doufám že to nějak vyřešíme, zkusila jsem mu dnes napsat že bych se ráda domluvila nějakým slušným způsobem, jinak podám trestní oznámení. Zatím mi od něj odpověď nepřišla, tak týden počkám, pak ho zkusím podat. Je mi líto, že jsem takhle nalítla.
A zkoušela jsi mu napřed poslat něco jako „předžalobní upomínku“, „pokus o smír“?
Tam vše napsala, i to, že zvažuješ podat TO? Třeba to zabere. Tedy pokud jsi to už neudělala. ![]()
Ahoj, oživuji diskuzi protože nemůžu založit téma anonymně.
Dnes mi přišla SMS, kde stálo, že při ověřování os. daň. účtů bylo zjištěno, že Územní pracoviště ve Val. Kloboukách eviduje nedoplatek na dani z nemovitých věcí ve výši 810,–Kč. Pak tam bylo příjmení úřednice a telefonní číslo začínající na 577…
Máte s tím někdo zkušenosti? Zkoušela jsem to googlit, hledat na serverech co evidují podvody, podvodná telefonní čísla atd a vůbec nic jsem nenašla, akorát že ten úřad v tom městě skutečně existuje. V podstatě žádné movité i nemovité věci nevlastním, papír prohlášení daň. přiznání jsem vyplňovala akorát na brigádě.
Bylo mi porazeno ať to neřeším, že to je podvod, ale stejně z toho mám divný pocit…máte někdo zkušenost?
Asi 10 let jsem znala jednoho člověka, který mi opravoval auto (měl autoopravnu, takový ten typ co opravuje auta u sebe v garáži). V létě jsem už měla auto neopravitelné, tak mi slíbil, že mi sežene jiné. Dala jsem mu peníze na to nové co měl sehnat. Jednalo se o dost vysokou částku - 60 tisíc Kč. Mám od něj potvrzení, že peníze dostal, mám i předběžnou kupní smlouvu. Bohužel auto do dnešního dne nesehnat. Od prosince od něj chci peníze vrátit, ale neustále slyším jen výmluvy - nejsem doma, mám jinou zakázku jinde, auto sháním, peníze pošlu, jé oni Vám nedošly - to je divné, pak zase měl prý problém na účtu, takže mu záhadně peníze neodešly, pak zase mě nepřišly i když jemu odečtené byly, teď údajně řeší jejich reklamaci… Prostě se vymlouvá a já už nevím, jak na něj. Možná jediné řešení bude nějaké udání na policii pro podvod - ale je toto vůbec trestný čin? Nebo mám smůlu a můžu se s penězi rozloučit? Není tu někdo, kdo by tomu rozuměl? Díky moc