Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebuju poradit, co se svou hodně výbušnou povahou. Mám doma poměrně hodné batole, ale dneska mi malá vůbec nechtěla jíst, pečeným kuřetem s rýží mi zomítala kuchyň. Desetkrát v klidu říkám, že se to nedělá a po jedenácté jsem ji pleskla po tvářičce. Samo řev jak blázen, absolutně na to není zvyklá
. Rozhodně ji běžně nebiju, ani po zadnici. Je mi z toho strašně smutno. Co mám dělat, jak na sobě zapracovat, abych se líp ovládala a tohle se mi nestávalo? Přitom tisíckrát jsem nad věcí…
![]()
Děkuju
.
Počkám si na radu, tohle bych taky ráda věděla. Počítat do deseti nepomáhá (možná do tisíce, nezkoušela jsem) a ufuněla bych se k smrti, když zkouším zhluboka dýchat. Taktéž nezabírá…
Jsem zvědavá, co vám poradí, já mám ten samý problém. Vytáčí mě hlavně manžel (už jsem po něm i hodila skleničku
) a poté jsem podrážděná a stačí málo a vybuchnu ![]()
Zkus vždycky počítat v duchu do deseti, nebo se párkrát nadechni a vydechni, to jsou takové ty uklidňovací techniky. Zabrání ti právě těmhle vyhroceným reakcím (plácnutí po tváři)…ale jinak nervy má člověk jen jedny a děti je dovedou pekelně šponovat, o tom žádná:)
@KPKristy Je to pro ohniváče - rodiče těžké. Opravdu se na sobě snažím pracovat, jenže vyjímečně se prostě neovládnu
. Nechci tohle malé dělat, taky bych nechtěla, aby mi muž vlepil, omluvil se a myslel, že dobrý
. Tak snad nám někdo poradí.
@me2dova Normálně mi to pomáhá. Dneska jsem byla docela ok, ale z ničeho nic mi ta ruka vystřelila, jak to jídlo zas vyplivla. Abych se přiznala, sama na sebe jsem zírala
.
Beze slova vyndat dítě ze židle, jídlo sebrat, odejít do jiné místnosti a tam to vydýchat (případně si do něčeho kopnout, ideálně ničeho živého
)
Taky jsem vzteklina, děti mě dokážou vytočit do běla, bohužel už jsem taky párkrát plácla, zařvala, když jsem měla radši jít pryč.
Obecně tyhle situace řeším tak, že se snažím sama sobě říct, že o nic nejde. Dítě nebude obědvat? No a? To přežije. Stejně u dalších věcí. A snažím se krotit ve svých očekáváních, co mám na dítě, protože to je většinou jablko sváru, moje neuspokojená očekávání.
Když už ruka letí, tak zkus minout. Budeš se mezitím minimálně jednou nadechnout a znovu rozmáchnout a mezitím tě mozek dohoní a zabrání ti ve zbytečném vylévání si zlosti na dítěti.
Taky mám doma batole, tak vím, jak dokáže pěkně pocuchat nervy. Píšeš, že jí běžně nebiješ, tohle prostě byla jenom reakce. Já bych na to zkusila zapomenout, nejsi stroj a občas ty nervy prostě ujednou ![]()
Ja zatim nemam s timto zkusenost, maly jen ji s spi- ukazkove.Ale sestre poradila kamaradka, kdyz ma maly totalni zachvaty anebo neposloucha, tak si rika :„kolik je na svete lidi, co by chteli dite a nejde to, a co by dali i za takoveho zachvataka“
vetsinou ji to zabere, ikdyz obcas pres prdel placne..
@Gladys Děkuju
, doufám, že už to nebudu potřebovat, ale kdyžtak vyzkouším minout. Do ničeho jinýho živýho se trefovat nemůžu, jsem tu živá jen já a batole, tak to je v pohodě
.
@svycarka Tak to bych si v té rychlosti asi vzpomenout nestihla, ale vynasnažím se mít to na paměti.
@Baruska2011 No jo, no. Jenže já nechci, aby se tohle stávalo. Je fakt, že to asi musím brát tak, že když nejde o život, zaplať pánbůh za to. V 99% se mi to i daří. Kdyby na tohle byla zvyklá, tak by neplakala, chudinka. Naposledy jsem ji plácla tak před 6? měsíci a to po ručce a zadečku
.
Radu nemám, ale problém mám stejný…nervy mi taky občas ulítnou a pak mě to vždycky mrzí…taky radši odcházím za roh to vydejchat…ale někdy je reakce rychlejší než mozek a to taky pak jen koukám…snažím se si říkat, že vlastně opravdu o nic hrozného nejde, ale člověk není dokonalý tvor a bohužel se občas nedokáže ovládnout..u mě často funguje to, že když se mi to v nějaké situaci stane, tak se z toho jakoby poučím a příště k tomu přistupuji klidněji..uvidíš, že jak sis to uvědomila tak příště už se ti to nestane.. ![]()
@jajul jj chápu, u nás třeba zabírá zvýšení hlasu, hlavně teda u toho jídla. U mého hlasitého „a dost, takhle ne“ obykle zbystří a ví, že je něco špatně. TAk se buď srovná nebo jde ze stoličky je po jídle.