Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
chci se zeptat, jak to máte doma s penězma na MD. Někdy mám takový skličující pocit, když vím, že rozpočet na den nesmí přesáhnout 200,–. Snažím se kupovat minimum, ale hlavně to důležité. Docela mě dostalo, když jsem si prohlížela Neckermann a tam co položka to minimálně 400,–. Člověk by si chtěl taky udělat tu radost a něco pěknýho si koupit, ale prostě to nejde. Bylo mi z toho špatně, tak se Vás ptám, jak jste na tom vy? A případně, jestli neexistuje nějaký přivýdělek pro maminky? Jestli o něčem nevíte? Já vím, že peníze nejsou všechno a že jsou na světě i jené krásnější a důležitější věci.
Díky moc. Evča. ![]()
Ahoj Evčo!
U nás hodně maminky roznáší letáky, peníze sice žádná sláva, ale aspoň něco. Letáky si dají pod kočár a spojí užitečné s příjemným. Právě se rozhoduju, že bych se na to dala taky. Taky si můžeš přivydělat jako Avon lady nebo Oriflame, ale záleží, kolik budeš mít klientů. Zkus se taky podívat na internet na nějaké ty „pracovní stránečky“ , třeba zadej odkaz „práce“ třeba na Morfeu. Třeba nějaká firma bude hledat lidi na papírovou práci doma. Co se týče Neckermannu, myslím, že když obejdeš obchody, najdeš levnější věci. Hlavně to chce vychytat nějaké slevy. A výhodou je, jestli znáš někoho, kdo má starší dítě. Zeptej se, jestli bys po něm nemohla dědit oblečky. Jestli na něco narazím, dám ještě vědět.
Ahoj, nevím jak Ti poradit, jsme oba s manželem OSVČ začátečníci, a náš rozpočet je už přes rok a půl mnohem horší, protože nám nevychází ani na splácení závazků, takže občas se stane, že zaplatíme nájem a už nemáme skoro co jíst. Naštěstí se to začalo lepšit, ale jeden čas jsme dokonce museli vyžít jen z rodičovského příspěvku. O byt jsme přišli , bydleli u tchyne…prostě no comment. Teď už jsme zase v pronájmu, ale válčíme pořád. Nikdo nám nepomohl, museli jsme sami řešit jak to šlo. A to jsme se dřív neměli zle, prostě se stalo, že když jsem byla na MD, manžel přišel o práci, tak začal podnikat, ale na začátku se vůbec nedarilo…Nárok na přídavky ani socku jsme neměli…prostě situace. Tak kdybych měla 200 na den, si bych si výskala…ale nestěžuju si, aspoň jsme zjistili, že člověk je schopen překonat jakékoliv problémy, když věří a něco pro to dělá.
AHoj Evco,
tak nas kdyby nezivil manzel, tak nevyjdeme, i kdyz je pravda, ze ja mam penize nasetrene jeste kdyz jsem chodila do prace, kdybych mela pocitat, ze mam vystacit s rodicovskym prispevkem, tak haha
Ale zase je to jen prispevek, stat by nas nemel zivit, nekteri si na to moc zvykaji, bohuzel.
Jinak neco na sebe se da poridit i na mimibazaru, pekne i nove veci a znackove. Sminky, to mi staci rasenka a hotovo ![]()
Radka
Hmmm,
tak to ti docela závidím - 200 Kč na den, to bysme si žili.. Nám to vychází asi 100 Kč na den, ale někdy jsme třeba týden před výplatou (manželovou) měli asi 20 Kč na den… Skoro nemáme ani na jídlo. Kdyby nepomáhala moje máti, tak asi umřem hlady. Já už si přes rok hledám aspoň brigádu a nic… Takže nezoufej - jsou na tom lidi mnohem hůř… Manžel jezdí do práce na kole (i v těch šílených mrazech) a prakticky první jídlo má, až přijde domů z práce. Máme rozpočítané přesně co kdo může sníst a kolik… no fakt jsem nevěřila, že takhle někdy dopadnu… Ještě, že máme pěkného malého andělíčka, který nám svým úsměvem vždycky zvedne náladu…
Zdraví
Gábina + malý Ríša (18m)
Ahoj holky,
pokud máte možnost se nepravidelně, ale přece
dostat z domu, dá se přivydělat třeba jako tazatel pro agentury zabývající se průzkumy veřejného mínění nebo marketingovými průzkumy trhu. Např. www.stem.cz, www.median.cz, www.focus-agency.cz. Ve vyhledávači toho najdete ještě spoustu. Třeba to bude pro některou z vás to „pravé ořechové“ ![]()
Hodně štěstí přeje
Verča a Adámek
Tak to mě holky mrzí, že jste na tom finančně některé ještě hůř. Až se skoro stydím, že jsem takový článek napsala. Tak hlavně to zdravíčko a mějte se. ![]()
Ahoj holky. Já se na mateřkou teprv chystám. Můžete mi říct, kolik vlastně těch penízků budeme mít? Manžel je OSVČ a tak teoreticky i prakticky vydělávám jen já. Snad se to zlepší (jestli do mého nástupu na mateřskou nepřinese výplatu, slíbil, že toho nechá a najde si normální práci). Na co, krom mateřské, budeme mít asi ještě nárok? Nějaké rodičovské příspěvky?
Ahoj,
nevím, jak to u Vás vypadá, ale nedá se spíš nějak domluvit ve tvé bývalé práci? Já jsem to taky tak udělala. Původně jsem si neuměla představit, že by to šlo (pracovala jsem jako obchodník, takže v terénu), ale nakonec jsme se šéfem něco vymysleli. Přeci jenom, tě tam znají, ví, co umíš. Přijde mi to takové lepší, než někde zkoušet něco neznámého.
Carsa + Ivan 4 měs.
Ahoj Evco a ostatni,
nase financni situace taky neni nijak ruzova a vlastne ani nikdy nebyla.
Manzel chodi normalne do prace a ja jsem sice taky OSVC, ale vydelky mam opravdu prachmizerne, nektery mesic nevydelam vubec nic, nekdy par stovek.
Prisla jsem ale na zpusob, jak si privydelat cca 3-4000 mesicne. Nasla jsem si inzerat na internetu, kde jedna maminka hledala hlidani sve dcerky, protoze chtela zacit chodit na castecny uvazek do prace. Uz hlidam asi pul roku a mam z toho dobry pocit hned z nekolika duvodu. Za prve jsem pomohla jine mamince, aby mela vic penez. Za druhe jich mame vic i my. A za treti moje dcera ma novou kamaradku, kterou miluje a na kterou se vzdycky strasne tesi. Nekdy jsme u nas doma a nekdy zase dojizdime k nim. Ted zrovna jsme u nas doma, holky jsou spokojeny a vsichni ostatni taky.
Zkuste to, podobnych inzeratu se najde na netu spousta (treba www.rodina.cz)
Lucka a Nikolka (skoro 2 roky) a pujcena Maruska (2 roky a 1 mesic)