Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás školkové fotky taky hrůza.
Nejsem spokojená vůbec. Loňský školní rok chodila dcera do jiné školky, tak jsem letos doufala v lepší fotky a ono nic. Fotila je stejná firma (z Brna), jen přijel jiný fotograf. Chápu, že tam není moc času na to focení, ale přijde mi to absolutně bez nápadu, hrozná kompozice, škaredý barvy a tak celkově o ničem
Ještě budou mít na konci školního roku (to už i společnou fotku) a přemýšlím, jestli ji nechat fotit. Čeká nás totiž ještě jeden rok, než půjde do školy a nepotřebuji mít 3 várky naprosto stejně hrozných fotek
![]()
Jinak cena zhruba do těch 3 stovek ![]()
Ahoj, potřebuju pohled na problém z jiného soudku. Bude to dlouhé.
V naší MŠ fotí každoročně fotograf údajně s 30letou praxí a specializací na MŠ a ZŠ. Mám od něj za těch x let celkem dost fotek a nikdy jsem nebyla úplně spokojená, maximálně jsem si řekla, že ty fotky ujdou. Vždy byly ty fotky takové ztmavené, moje děti na nich měly jasně hnědé oči a tmavě hnědé vlasy, i když jsou světlovlasí a do hnědých očí mají daleko. Když měli jarní focení, mohli jsme fotit i sourozence, což jsem využila. Asi z 15 fotek vybral tu „nejlepší“, kdy naše miminko mělo ruku přes obličej. ![]()
Společné fotky se vždy flotily vevnitř, protože nikdy nevyšlo počasí a „zkušený“ fotograf na to nikdy nebyl připraven třeba tak, že by si s sebou vzal světla. Druhý problém byl „bordel“ okolo, uříznuté obrázky na zdi v půli, kousek okna apod. Prostě tak jak pořídí, tak vyvolá. ![]()
Vyvrcholením byl loňský rok, kdy navíc ještě k tomu na jedné fotce z 13 lidí kouká do objektivu 1 paní učitelka, 10 jedinců kouká shodně bokem a dvě děti úplně do blba (chápu, to se stane). Na druhé fotce učitelka zrovna něco vysvětlovala a dalších x dětí se opět kouká tím jiným směrem, asi fotil někdo souběžně.
To už jsem se důrazně ozvala, že ty fotky jsou naprosto příšerné, že tohle je vrchol. Že bych ráda viděla ten zbytek, třeba by jiné vyšly lépe. Tak prej žádný zbytek nebyl, jen ta jedna pro každou třídu (fotí na digitál).
Řešila jsem to znovu na třídní schůzce počátkem roku, bylo mi přislíbeno, že si u fotek s jednotlivými dětmi budu moci vybrat podle preferencí. A že možná zváží na další rok jiného fotografa. Před Vánoci to dopadlo tak, že fotograf mi dal jasně najevo, že nejlepší vybírá on, že chci něco speciálního, vymýšlel blbosti, že by to byl problém (bych to vybírala moc dlouho třeba). Nicméně teda jo, fotky poslal do školy a já si musela jít vybrat tam, protože neumí dát na fotky vodoznak.
Vybrala jsem si a… stejně mi vyvolal jiné!!! To byla poslední kapka. (A to nemluvím o tom, že jsou povinné celé balíčky nebo nic.) Stěžovala jsem si opět, opět marně. Letos bude fotit školku zase tento lempl a ve mně se pere, jestli mít pro děti na památku alespoň fotky hnusné nebo radši z principu žádné, protože tohohle profíka podporovat nechci. ![]()
No já bych nechtěla žádné. Jestli potřebuješ fotky svých dětí, tak bych si raději v okolí sehnala profesionála nebo zapáleného amatéra a nechala udělat profi fotky jinde. tohle bych nezaplatila. A divím se, že se neozvalo víc rodičů.
@Monchichik jednotlivé jsem zazdila úplně, to je jasné, ale ty společné s kamarády mi nikdo nenahradí. ![]()
Pár rodičů mě podpořilo, pár rodičů nechápe co řeším. Drtivá většina mlčela.
@Anonymní píše: Více
tak nemusíš je mít každý rok, ne? loňské máš a stejně se na ně nikdo za 20 let dívat nebude…
Ja bych společnou určitě nechala, však my taky máme příšerný fotky a aspon se u toho pobavíme a je to vzpomínka pro děti. Ja zrovna ukazovala dětem fotky ze skolky a skoly, protože ve skolce jsem mela stejný učitelky a ve škole jeden rok taky učitele, co má teď syn. Dokonce se to tak sešlo, že mladší syn chodí do školky a bude i do skoly, s detma mých spolužáků, takže i rodiče jeho kamarádů jsem mu ukazovala na školních fotkách ![]()
@a12 taky to tak cítím, mám své všechny schované, ráda se na ně čas od času dívám, ale kvalita byla úplně jinde, čert vem nějaké zavřené oči. Taky nechávám hádat, kde jsem atd. Jenže prostě se mi příčí toto lempla podporovat ještě x let. ![]()
Spíš si rikam, že si vezmu naši zrcadlovku na letní slavnost a udělám si pár „skupinových“ tam sama.
@Bibi110 píše: Více
Tak škole doporuč jinyho fotografa
oni většinou maj něco zajety a nechce se jim hledat nekoho novýho.
Ale ja bych určitě nechtěla děti vyclenovat tim, ze se nemůžou vyfotit. Nebo když uz je necháš na ty společný vyfotit, tak že jim ji nekoupis domů.
@Anonymní píše: Více
Spolecne fotky se třídou bych na památku brala i kdyby byly ošklivě. Sólo si můžeš nechat děti vyfotit jinde.
Už je to sice chvilka, ale malá vždycky měla nějaké šatičky a když bylo chladněji tak ještě svetřík a k tomu nějaké punčocháče nebo elastaky ![]()
Spolocne foto ma spomienkovu hodnotu, kvalita nieje podstatna (tym ho neobhajujem, ale bolo by nerozumne koli nekvalitnej fotke nemat spomienku).
Individualne si nechaj vyfotit kym chces kde chces.
No tak fotky ze školky jsou mi úplně volný, jednou za rok si fotíme rodinné foto u profi fotografa a skolkove fotky jsou takové, no pro babičku do vitriny dobrý, nejsou skarede, jsou takové obyč + nemám ráda to pozadí, je to strašně vidět, takový retro mi to přijde, že se to od mojí školky nikam ne posunulo… Letos byl syn v době focení nemocný a vůbec mi to neva.
Takze já bych nefotila a děcku udělala kopii ( půjčila si od někoho) té společné na památku.
@debra.morgan píše: Více
docela vyčůrané, ten druhý at si fotku zaplatí, já ne, ale ráda si ji skopčím.
@vokishka píše: Více
No je otázka jestli by ji prodal zvlášť, když chce prodávat jen v baličcich. Taky máme balíčky a když nemám fotku děcka nemám fotku třídy. Logiku v tom nehledej. Btw tak se třeba domluví na smennem obchodě ne. Násilím ji po nikom chtít nebude, to je zas problém. ![]()
@debra.morgan píše: Více
U nas třeba jo. Děti se můžou nechat vyfotit se sourozencem, kamarádem.. Ale já nemám problém s žádnou fotkou ze školky ani hnusnou, s hnusným pozadí.. Je to prostě skolkova fotky a ty takový prostě jsou a má tp svy kouzlo. Ale mně se extra nelíbí žádný aranzovany fotky od fotografů, jakože teď budeme celá rodina dělat jak přirozeně běžíme po louce a smejeme se jak blázni..