Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den.
Zrovna jsem se dozvěděla,že na cestu na Slovensko potřebuje moje málá 15 měsícu vlastní pas.Prý ani nepomuže,když je zapsaná v občance.Volala jsem totiž na pasové oddělení.Pas jí určitě udělám,ale mám strach,že mi u fotografa nebude nehybně sedět.Máte s tým někdo zkušenosti?
Předem díky za odpoveď.
Ahoj, my fotili malou v necelém roku a půl, paní si poradila, bylo to narychlo v takové budce (tesko). Malá si sedla, paní ukázala hračku, malá koukala a bylo. Úžasná fotka to není, ale hlavně, že je.
Ahoj,
po:,–( si ji na klin. Za tricko si zakasej latkovou bilou plenu, roztahni ji pres cely predek a narovnej si zada, aby si na pasove fotce dcery nemala svou bradu:-) My to tak delali a bylo to v pohode.
my kluky fotili včera, Huga (3měs.) držel muž na svislo a podpíral mu hlavu, pro nás bylo větší problém potvrzení o státním občanství ![]()
My jsme fotili normálně u fotografa, paní dělala na Kubu opičky a ten relativně v klidu seděl (což normálně nedělá, pokud není připásaný). Udělala několik fotek a pak vybrala tu nejpovedenejší. Kuba tam vypadá jako dospělý, měl tenkrát 20 měsíců.
Gabriela
Ahojky, zrovna jsme se vrátili od fotografa a s pasem v kapse ![]()
malého jsem měla na klíně a pán fotil asi 10 fotek… potom sme vybrali tu nejhezčí a pán změnil pozadí na modré ( upravil to na PC) a bylo to ![]()
nezapomeň že pokud půjdeš poprvé dítěti žádat o pas, potřebuješ potvrzení o občanství… žádá se na matrice a trvá to měsíc než to dojde domů…
Jitula : My jsme potvrzení o občanství dostali na počkání. Jenom mě udivilo, co že je to zase za blbé nařízení, Elišce bylo půl roku, měla rodný list, my jsme předkládali občanky, tak je přece z těchto dokumentů jasné, že je občankou ČR!! Ale neee páni úředníci si vymyslí lejstro navíc. ![]()
Sharkinka: my jsme museli podat žádost na matrice a opravdu cca do 4 týdnů nám to došlo poštou z kraje z Brna…
přesně tak, je to totální nesmysl… mám Káju v občance a i tak s ním nemůžu na blbé Slovensko.....
ale co už, pas už máme v šuplíku ![]()
Ahojky, my jsme museli pořídit pas v devíti dnech - na fotce má zavřené oči - teď řeším, jestli je ten pas kvůli té fotce vůbec platný, i když je na 10 let. Nevíte to prosím někdo?
Katka
katy.h: pas u dětí do ( tuším) 5 let je pouze na rok! A dítě na fotce musí mít otevřené očička.....
Víte co je zajímavé??? Že já na ot Slovensko jezdím s dětmi které mám napsané v občance úplně normálně. A to dost často.
A dětem takhle malinkým platí pas pouze rok.
HAmina
Ahoj holky
..
taky pridam nasi zkusenost..
S malou jsem cestovala do prosince lonskeho roku a mela ji napsanou pouze v pase (vlastne jsme to takto provozovali od jejiho narozeni - a to ze uz jsme toho nacestovali, nebot nezijeme v CR)..
Letos uz mi bylo oznameno, ze to takhel dal nejde
, a tak jsem s malou vyrazila k fotografovi - a jak je mala docela neposedna (mela rok a 3 mesice v te dobe), tak sedela jak zarezana a divala se fascinovane do toho ‚velkeho svetla‘, ktere ji ‚fotilo‘ - takze bez problemu!!!
Zadost o obcanstvi - jsem z Opavy - musela bych na nej cekat tri tydny i vice, ale pani urednice mi doporucila si zajet na kraj - do Ostravy v nasem pripade a tam mijej dali na pockani - takze pokud spechate - zajedte si na kraj - melo by to tak fungovat vsude!
Hodne stesti a prijemne cestovani ![]()
ivca
Jo a detem do 5 let - plati pas pouze na jeden rok a stoji myslim 50 Kc..
malou 15.měsíců jsme fotili doma u stěny,v počítači jen ořezali a donesli vyvolat.Nikde žádný problém,fotečka s toho kvanta se pěkná našla:)